Nišville: Osvrt na dosadašnji pozorišni i filmski program (VIDEO)



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Naši čitaoci su se već navikli da sredinom avgusta čitaju o jazz-u na našim stranicama i to sa dobrim razlogom - Nišville Jazz Festival. Ove godine, Nišvil je krenuo znatno ranije, ali sa odličnim razlogom i traje čak deset dana! Bez sumnje, možemo reći da je vrlo malo festivala u Srbji koji traju toliko dugo, svakako trenutno ni jedan muzički festival. 

Svojevstan uvod u muzički program Nišvila, poslužio je pozorišni program International Nišville Jazz Theatre Festival koji se, po drugi put, organizuje u okviru festivala. Pod sloganom "Sanjaj plavo" (Dream Blue), ovaj međunaroni pozorišni festival direktna je referenca na jazz i blues ritmove i muziku koja krasi ovaj muzički festival.

Nišville Jazz Festival je zvanično otvoren u petak, trećeg dana avgusta i to u Oficirskom domu, otvaranjem izložbe fotografija baletskih umetnika pod nazivom "Apres" beogradskog fotografa Nemanje Maraša. Ovaj mladi autor potrudio se da svojim fotografijama publici dočara šta se dešava iza bine, kada se zavesa spusti, nagoveštavajući trud i napor umetnika u pripremanju jednog scensko-umetničkog dela. 

Predvodeći volontere Nišvila, kostumirani glumci pozorišne grupe "Omma" iz Grčke, (sa sve štulama), uputili su se ka Tvrđavi i ispred Nišville Jazz Muzeja (inače, novog sadržaja Nišvila), odigrali predstavu "Orfej i Euridika" a posetioci su mogli da se podsete mita o tragičnoj ljubavi i prvom muzičaru - Orfeju. Iako je predstava bila izvedena na grčkom jeziku, publika nije imala problema da razume predstavu jer je ona bila obogaćena elementima poput muzike, plesa, mimike čime je samo naglašen univerzalni i spajajući karakter muzike. Efektivnost i atraktivnost predstave dodatno su naglašeni različitim akrobacijama, korišćenjem vatre ali i prezahtevnim a, opet, gracioznim pokretima nekoliko glumica na štulama. Impresivno i za poštovanje!


Nakon predstave, na bedemima niške tvrđave i krovu novoustanovljenog Nišvill Jazz Muzeja, izveden je performans sa vatrom kao uvod u odličan vatromet koji je označio početak Nišvila. Posetioci su se, potom, uputili ka Amfiteatru na Keju gde ih je čekala predstava "Plavi slon", egipatske trupe savremenog plesa, koja od 1993. godine postoji u okviru Kairske opere. Zasnovana na romanu egipatskog pisca Ahmeda Murada, ova predstava protkana je snovima i magijom i govori o tome kako one utiču na oslobađanje mašte. Priča je iskazivana kroz pokrete modernog baleta sa elementima jazz baleta, uz muziku koja je na trenutke bila ispunjena emocijama (baš kao i jazz), ali i snažnim industrial zvucima, čime su naglašavane suprotnosti u stvarnosti. Inače, ovo nije prvi nastup ove trupe u Srbiji, budući da je ista nastupala u nekoliko gradova Srbije u okviru "Meseca egipatske kulture" u Srbiji kojim se obeležava čak 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Egipta (fun fact). Pohvalno je što je Nišvil uzeo učešće u ovom značajnom jubileju.


Na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, sa početkom u 21h, u subotu je bila odigrana predstava "Bollywood" u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta u Beogradu. Radnja predstave vrti se oko vesti da će u gradiću doći veliki bolivudski producent kako bi kupio lokalnu fabriku i od nje napravio veliki bolivudski studio. Novootkrivena nada, praćena muzikom i pesmom, na upečatljiv način su suprotstavljene surovosti stvarnosti i današnjice, prikazujući istovremeno apsurdnost.

Istovremeno sa ovom, na Amfitetaru je bila organizovana i predstava "Erotizam" grupe Vrooom. U suštini, predstava je bila mešavina koncerta, jer su njen osnov činile sedamnaest pesama, koje su bile nagrađene performansima, snaćnim i upečatljivim propravnim video sadržajima, uz interakciju sa publikom. 

U nedelju, 06. avgusta, pozorišnom festivalu se pridružio i filmsko-dokumentarni festival - Nišville Movie Summit. Program je počeo tačno u 20:30, kao što je i najavljivano, i to kraćim nastupom soprana Anite Ferlež, inače profesorke Muzičke škole u Nišu koja je ranije nastupala sa orkestrom Doma vojske, Niškim simfonijskim orkestrom te orkestrom i horom Fakulteta umetnosti u Nišu. Svojim moćnim glasom, Anita Ferlež je publiku uvela u dokumentarni film o Mariji Kalas, jednoj od najpoznatijih sopranistkinja ikada. Nakon skoro dva sata, scenom Letnje pozornice moćno su zavladali članovi grupe Lajbah, nakon čega je usledila projekcija dokumentarnog filma "Liberation Day", nastalog povodom koncerta Lajbaha u Severnoj Koreji. Neću previše govoriti o tome koliko je koncert Lajbaha bio odličan i koliko su razvalili nastupom, već ću prepustiti Olji Wagner da opiše ovaj nastup detaljnije.


Pozorišni festival su u ponedeljak obeležile dve međunarodne predstave. Najpre, na sceni Narodnog pozorišta u Nišu sa početkom u 20h odigrana je predstava "The Legend ot Lady White", Pozorišne akademije iz Šangaja (Shanghai Theatre Academy). Predstava je adaptacija legende o Beloj Gospi, kineske tradicionalne priče. Osnovu ove priče čine motivi ljubavi, ljudske prirode i reinkarnacije. Maestralna muzika, koja se kretala od umirujuće meditativne, preko razigrane i moćne muzike pune konflikta i drame u kombinaciji sa snažnim i razigranim pokretima, koji na trenutke poprimaju obrise borilačkih veština, uz pojednostavljenu, apstraktnu ali izražajnu glumu, i svedenim teksom - na očaravajući način su dočarali lepotu i suptilnost ljubavi uz prefinjenost stare Kine. 

Iako je sceni bilo sedam do osam glumaca, raznovrsnošću i bogatstvom pokreta i mimike, uz minimalne promene kostima, svakog od mladih izvođača, inače studenata prve i druge godine Pozorišne akademije, prikazana je galerija različitih likova. Prepoznajući jednostavnost i upečatljivost izvođenja, publika je glumce, rediteljku i čitavu ekipu koja je učestvovala u realizaciji, pozdravila stajaćim ovacijama. 

Nakon ove predstave, na Amfitetaru je usledila predstava Narodnog pozorišta Bukurešt pod nazivom "Magic National", sa elementima kabarea.

I narednih dana ćemo pratiti šta je Nišvil ove godine pripremio za nas. Zato - ostanite u HC.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva