Lisa Simone, foto: Predrag Popović

Festivalsko veče otvorio je italijanski sastav Motel Kaiju čija muzika je svojevrsni spoj savremenog jazz-a i elektropop-a zasnovanog na sintisajzerima zbog čega ima prizvuk 80-ih.Nakon njih, nastupio je Big Band Grosuplje iz Slovenije a potom je natupila američka grupe Project Grand Slam čija se muzika bazira na mešavini klasičnog rock-a, jazz-a i latino ritmova, što je pokrenulo masu da krene da đuska.

Headliner ove večeri bila je Lisa Simone, ćerka soul legende Nine Simone, koja je nastupila na Sky stage-u. Nastup je počeo oko 22:20, lagano i svedeno. U jednom trenutku, Lisa nas je pozvala da, zajedno sa njom, zatvorimo oči i pomoću meditacije, dopustimo joj da nas odvede na "njeno mesto mira".




Kako je vreme odmicalo, nastup je bivao razigraniji, energičniji. Želeći da sa svima nama podeli svoju muziku, Lisa je sišla sa bine i šetala među masom, pevajući, što je naišlo na oduševljenje publike koja je mogla da joj se približi i iz bliza vidi snagu kojom zrači.

Lisa Simone među publikom, Sky stage, Nišville 2018., foto: Predrag Popović
Iako je imala prilično otuđen odnos sa svojom majkom, nakon mnogo godina, Lisa se pomirila sa onim što joj je majka radila u detinjstvu. U nameri da joj oda poštu i proslavi 85 godina od rođenja svoje majke, otpevala je nekoliko njenih pesama kao što su I'm on My Way, Ain't Got No, I Got Life. Istovremeno, Lisa je iskoristila priliku i publici predstavila pesmu koja će se naći na novom albumu koji je uveliko u pripremi. Zbog svega toga, publika ju je odlično prihvatila i uzvratila brojnim aplauzima i ovacijama.

Lisa Simone, pogled iz backstage-a, Sky stage, Nišville 2018. Foto: Predrag Popović
Čini mi se da Lisino ozvučenje, u prvim redovima, nije bilo baš najbolje što je bila prava šteta jer nismo mogli u potpunosti da uživamo u njenom glasu. Moguće je da ozvučenje bilo bolje u drugom delu publike.

Sastav Matt Bianco, foto: Predrag Popović


U sličnom ritmu nastavila je i britanska grupa Matt Bianco. Njihov nastup obeležio je odličan groove koji je posledica funk-a i blue-eyed soul-a sa primesama pop-a i latino ritmovima što je održalo publiku u odličnom raspoloženju. Nastup je trajao nešto više od sat vremena a publika je mogla da čuje najnovije pesme sa albuma "Gravity" koji je bend, u svrhu proslavljanja tridesetpetogodišnjice postojanja, objavio prošle godine.

Poslednji ovog festivalskog dana, nastupio je američki sastav Frank Solivan & Dirty Kitchen koja je u Niš donela duh bluegrass-a.

Ostale bine imale su, takođe, zanimljive sadržaje pa tako izdvajamo nastup grupe Irish Lovers na Air stage-u kao i nastup grupe Immortal Onion na Youth stage-u.
Irish Lovers, Air Stage, Nišville 2018. Foto: Predrag Popović
Kratko smo ispratili i radionicu "R U Tokin to me?" na kojoj su govorili Ivan Tokin, Milan St. Protić, Goran Stanković, Jelena Mladenović. Pred brojnom publikom, govorilo se o slobodi, jezičkoj slobodi i slobodi jezika, te o snazi reči ili njenoj (ne)moći suočenoj sa svim onim što piscima donosi tehnološki razvoj i 21. vek, svakako zanimljivo ćaskanje. Nakon ove, održana je još jedna radionica te je književni festival “Nišville Jazz&Book’s Session” i zvanično završen sinoć. Šetajući niškom Tvrđavom, posetili smo i ulicu oldtimer-a.

"R U Tokin To Me?", Nišville Jazz&Book’s Session, Nišville 2018. Foto: Predrag Popović

Večeras na glavnoj bini nastupaju Ural Dixieland Band, Kestutis Vaiginis Quartet, Black Art Jazz Collective, Li Xiaochuan Quintet, Gipsy Kings ft. Paco Bailardo te Najda South Side Orchestra. Biće zanimljivo.

Predrag Popović

Tekstovi o Nišville-u 2018.

Nišville 2018: Oboreni svi rekordi, 13.08.2018.
Nišvil 2018. završen u sjajnim nastupom Gipsy Kings (FOTO), 13.08.2018.
Treće veče Nišville-a kao priprema za večerašnje veliko finale, 12.08.2018.
Razigrani ritmovi RnB-ja obeležili drugo veče Nišvila, 11.08.2018.
Sinoć je počeo glavni muzički program Nišville festivala, 10.08.2018.
Nišville: Osvrt na dosadašnji pozorišni i filmski program (VIDEO), 07.08.2018.
Also Sprach Laibach (VIDEO), 07.08.2018.