Jedan od najvećih metal bendova, Cradle of Filth, nakon petnaets godina ponovo dolazi u Beograd, ljubitelji ovog ekstremnog žanra će imati pirliku da ih čuju 28. jula u bašti KST-a.

Britanski bend Cradle of Filth je svoju muzičku karijeru započeo u engleskom gradu Safoku 1991. godine. Iako su ranije bili poznati po zvuku black metala, vremenom su u svoju muziku inkorporirali uticaje gothic i symphonic metala, što ih je dovelo do širokog spektra publike. Njihov muzički stil često se opisuje kao “ekstremni metal”, iako ni sami članovi benda, a posebno osnivač Dani Filth, nisu uvek bili saglasni s tom klasifikacijom.


Cradle of Filth je oduvek crpeo inspiraciju iz gotske literature, poezije, mitologije i horor filmova. Njihova muzika je često bila praćena kontroverzama, originalni videi su im cenzurisani i mogu se videti samo na YouTube-u, a nošenje njihovih majica nije baš bilo omiljeno među roditeljima i rodbinom tokom 2000-ih godina, iako su ljubitelji metala uveliko to radili.

Nakon tri godine od osnivanja, bend izdaje kultni album “The Principle of Evil Made Flesh” (Cacophonous Records, 1994), koji je od strane časopisa Metal Hammer uvršten među “top 10 najznačajnijih black metal albuma u zadnjih 20 godina.” Njihov konceptualni album “Cruelty and the Beast” (1998, Music for Nations), posvećen mađarskoj baronesi Erzsébet Báthori, smatra se jednim od najpoznatijih izdanja benda.

Popularnost benda raste, što dovodi do različitih kontroverzi širom sveta, uključujući i BBC-ov dokumentarac o njima. Dani Filth dobija glavnu ulogu u filmu “Cradle of Fear…”.

Bend je do sada izdao 13 studijskih albuma, a poslednji od njih je “Existence Is Futile” (2021, Nuclear Blast), koji je naišao na odličan prijem kako kod kritičara, tako i kod globalne fan baze. Očekuje se da će se neki od pesama s tog albuma čuti i na ovom koncertu u Beogradu.

Ulaznice će biti dostupne ograničenom broju po ceni od 2900 dinara putem Gigstixa od petka, 16. februara, dok će cena ulaznice u pretprodaji biti 3600 dinara. Neposredno pre Beograda, bend će nastupiti u Zagrebu, takođe u organizaciji Hangtime Agency.