Prošle večeri, počeo je glavni, muzički program Nišville-a i to nastupom francuskog Monségur Youth Big Band-a u pratnji muzičara iz Niša (prateći snimak sa nastupa na otvaranju Nišville-a, u njihovoj produkciji: ). Ovaj nastup predstavlja krunu višegodišnje saradnje Niša i francuskog grada Monségur u oblasti muzike tako da su posetioci mogli da uživaju u zanimljivoj sinergiji profesora i najmlađih muzičara ova dva grada, koji su nastupili na glavnoj bini. Sigurni smo da im je bila velika čast da nastupe na glavnoj bini i otvore ovakav jedan festival te da će im ovaj nastup biti značajno iskustvo koje će ih podstaći na predani i posvećeni rad jazz-u. Verujemo da će poslušati savet svog starijeg kolege Lazara Tošića koji poručuje da jazz-a nema bez mnogo rada i učenja

Nakon ovog, usledio je nastup Lazara Tošića, jednog od naših najboljih i najdugovečnijih jazz bubnjara, inače, okosnici Big Benda Radio televizije Beograd i sastava Sextet Marković – Gut. Nakon energičnog nastupa, koji pokazuje da godine nisu bitne kada se radi ono što se voli i živi, Tošiću je uručeno jedno od najvažnijih priznanja Nišville Jazz Festivala - nagrada za životno delo, čime je karijera, koja traje pedeset godina, doživela vrhunac. Publika je uručenje nagrade pozdravila velikim ovacijama, kako i dolikuje.

Program je na glavnoj bini preživeo određene promene u odnosu na onaj koji je najavljen na sajtu, pa je tako odmah posle nastupa Lazara Tošića, nastupio Kenny Garrett, legendarni američki alt-saksofonista u pratnji svog kvinteta. Nastup je održan na Sky stage-u, jer kako kaže Velibor Petković, zvezde nastupaju na nebu i krenuo je par minuta posle 22h. U pedesetak minuta koliko je trajao nastup, publika je mogla da čuje neke od njegovih najvećih hitova uz dobro izvođenje i čist i kvalitetan zvuk.

Oko 23h, na Earth stage-u su nastupili zvezde večeri - jamajčanski sastav The Inner Circle AKA The Bad Boys of Reggae. Energični i razigrani nastup grupe, podigao je masu još od prvih taktova koja je odlično reagovala na reggae ritmove pesama kao što su Here I Am, Baby, Sweet Jamaica, Murder She Wrote, Bad Boys, Sweat (A La La La Long), Games People Play, Never Born to be Wild, Rock with You, Music Is For Everyone itd.. Intermezzo između svojih pesama poslužile su legendarne pesme Let it be, My Love is Your Love, Thinking Out Loud, One Love čime su dali omaž legendarnim izvođačima The Beatles, Whitney Houston te svom mlađem kolegi Ed Sheeran-u i, naravno, Bob-u Marley-iju.

The Inner Circle, foto: Dejan Pejčić
Malo je reći da je celokupni njihov nastup propraćem jakim aplauzom, ovacijama i pozivom na bis. Ugrabili smo par trenutaka sa Trevorom Bonnick-om, pevačem grupe Inner Circle, i preneli mu naše impresije o njihovom nastupu, koji nam je rekao da je i sam uživao u nastupu i da mu je drago što su po prvi put u karijeri, koja traje još od 1968. godine kada je formirna grupa, nastupili u Srbiji i što su naišli na predivan prijem publike.

Iskoristili priliku da ga pitamo zbog čega nisu izašli na bis, iako je to publika tražila i dobili smo odgovor da im je žao što nisu mogli da ispune želju publike, ali da već sutradan (dakle, danas) moraju da nastupe u Nemačkoj, na letnjem rege festivalu u Ruru (Severna Rajna-Vestfalija) i da nemaju mnogo vremena, budući da je veliki put pred njima. Ali, nadaju se da će opet imati priliku da nastupe u Srbiji u što skorije vreme. I, mi se nadamo da će domaća publika uskoro moći da uživa u nastupu ove energične grupe.

Par minuta iza ponoći, na Sky stage-u je nastupila izraelska grupa The Paz Band (nikako ne mešati sa De Phazz koji je 2010. godine nastupao na Nišville-u). Radi se o sastavu iz Tel Aviva koji predvodi pevačica karakterističnog glasa Gal De Paz a muzika koju ova grupa svira mešavina je oldschool rock i blues-a. Posle njihovog solidnog nastupa, publika je krenula da se osipa i uputila se ka Midnight Stage-u.

Hartyga, foto: Predrag Popović
Oni koji su uživali uz ritmove DJ Cake-a, propustili su nastup meni najzanimljiveg sastava koje sam čuo u poslednje vreme - Hartyga. Sam nastup je trebalo da bude ranije ali je pomeren, s tim da je kasnio nekih desetak minuta zbog nekih problema sa štimovanjem instrumenata. Reakcija publike je bila dobra, budući da smo se prvi put susreli sa mešavinom etno zvuka koji karakteriše tradicionalno grleno pevanje Tuva (autonomna republika u Rusiji, na granici sa Mongolijom), uz upotrebu tradicionalnih instrumenata te savremenih muzičkih pravaca kao što su rock, jazz, blues, a na trenutke i psihodeličnog rocka. Pripremajući se za Nišville, slušao sam par pesama ovog sastava i ono što dobijete na YouTube-u, dobijate i uživo ali mnogo bolje i zanimljivije.

Nastupom ove grupe, završeno je prvo veče muzičkog programa Nišville-a, pa se publika i definitivno uputila ka Midnight Stage-u gde je, u tom trenutku, nastupao DJ Pascal Rioux čiji je set bio zasnovan, prevashodno, na disco muzici.

Priči o dešavanjima na glavnoj bini dodajemo i informaciju da je Nišvil dodelio Nagradu za najbolje korišćenu muziku u festivalskim predstavama muzičkom pozorištu „Voix polyphoniques“ iz Marseja za produkciju „Sve o Moro“, saopštio je internacionalni žiri u sastavu Linas Zaikauskas, Nataše Poplavska i Ane Tasić.

Večeras na glavnoj bini nastupaju The Manhattan Transfer, The Juke Joints Royals, Ruth Koleva, Wojcinski/Szmanda Quartet, Vein Trio, Dmitry Baevsky Quartet, Omar Hakim & Rachel Z. Očekujemo dobre vibracije.