Bend Dawn of Creation iz Vranja formiran je novembra 2011. od strane gitariste Nikole Kostića i pevačice Ivane Savić. Ubrzo se priključuje bubnjar Dejan Pavlović i započinje komponovanje prvih pesama, a bi uz pomoć basiste i pratećeg vokala Gorana Truće Živkovića nastali i prvi demo snimci. Međutim, tada dolazi do kreativnih nesuglasica sa Ivanom, tako da Goran preuzima poziciju pevača, a Predrag Simonović postaje basista. U ovoj postavi bend održava prve svirke i završava prvi EP u sopstvenoj produkciji pod nazivom "Masquerade Poetry" sa pet pesama. Potom dolazi do nove promene frontmena, i nakon par kratkotrajnih zamena, gitarista Nikola preuzima i poziciju vokalnog soliste, te bend kao trio nastavlja sa nastupima i počinje sa pripremanjem materijala za prvi dugosvirajući album. Što se tiče zvuka koji bend neguje, u pitanju je moderni death/groove metal po uzoru na poljske bendove (Vader, Decapitated, Dies Irae) kao i moderne metal sastave (Gojira, Strapping Young Lad itd.) - kombinacija sporog i 'masnog' gruvanja sa ekstremno brzim i tehnički zahtevnijim deonicama. Dawn of Creation je dosad nastupao na Factory Festu i Streets festivalu u Vranju, te na Hazardous Open Air festivalu u Šibeniku.


HC: Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?
DoC:
Na samom početku, Dawn of Creation je trebalo da bude side projekat u kome bi članovi iskazivali drugačije ideje od onih u matičnim bendovima (Invaded, Deeper Down, Sakramentum). Međutim, vremenom nam je ovaj bend postao najvažniji, što u pogledu žanrovske preferencije, što u pogledu zanimljivijeg načina za kreativno izražavanje. Samim tim što više sebe dajemo ovom bendu, više unikatne energije možemo preneti na našu publiku koja će to, nadamo se, umeti da prepozna.

HC: Motivi i filozofija benda...
DoC:
Ono što nas uvek motiviše je ispoljavanje viška energije i negativnosti prouzrokovanog svakodnevicom - opšte je poznato da ima puno razloga za bes u današnje vreme u Srbiji. Muzički gledano, trudimo se da ostanemo originalni. Poznato je da je srpska metal publika priklonjenija tradicionalnim podžanrovima, ali mi i dalje ostajemo dosledni našem zvuku, i ne sumnjamo da će to uroditi plodom. U tekstualnom pogledu, kanališemo neke unutrašnje životne probleme, ili neke globalne situacije, dok se ponekad potkrade i pokoji književni motiv.

HC: U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?
DoC:
Naš bend je svojevrsna kombinacija pomenutih stavova. Prvenstveno je nastao radi naše lične satisfakcije, ispoljavanja kreativnosti i pogleda na svet, i s te strane je naš pristup prilično hermetičan. Naravno, lično pražnjenje je neophodan deo našeg stvaranja, jer nam svaka proba, nastup ili nova pesma daju priliku da olakšamo sebi teret idiotizma i teskobe svakodnevice koji nas vrlo često pritiska.

HC: Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?
DoC:
Prilično teško. Imamo već dovoljno iskustva (sa ovim, ali i sa prethodnim bendovima) kada je u pitanju neaktivnost članova ili pak kreativno mimoilaženje, naročito kad su u pitanju pevači. Međutim, današnja tročlana postava benda je do sada najstabilnija i najsložnija, i to je do sada dalo vidne rezultate u pogledu komponovanja i održavanja proba uprkos ovakvim preprekama.

HC: Problemi sa kojima se suočavate kao bend...
DoC:
Najveći problem predstavljaju poslovne, akademske ili privatne obaveze članova zbog kojih rad benda ponekad trpi, kao i činjenica da nisu svi članovi benda iz Vranja. Povremeno je problem i pronaći odgovarajući prostor za probe i opremu. Uprkos tome, ne mislimo da stanemo - naprotiv, tek smo počeli sa iskazivanjem onog najboljeg što možemo da ponudimo.

HC: Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?
DoC:
Našu muziku bi pustili bilo kom nepristrasnom fanu dobre ekstremne muzike. Smatramo da bi u našoj muzici uživao veći broj ljudi, od fanova old-school ekstremnih podžanrova metala, pa do ljubitelja modernijih metal i core varijanti.