Ratovi, stradanja, sankcije, Slobodan Milošević, ulični protesti, šerpe, lonci i pištaljke, hiperinflacija, ekonomski slom zemlje, izbeglice, dileri deviza i benzina, garderobe i cigareta, Dafina Milanović i Gazda Jezda, materijalna i duhovna beda, kič i šund, redovi za hleb, mleko, ulje i kafu, dizelaši, najk patike, milijarde i tako dalje, jasne su asocijacije su na one mučne  i crne devedesete godine prošlog veka u tadašnjoj SR Jugoslaviji.

foto: Mikica Andrejić
S druge strane, baš takva situacija u zemlji bila je plodno tlo za nastanak nekih od najkvalitetnijih domaćih rok bendova, tj. cele scene koju su činili Goblini, Ritam Nereda, Darkwood Dub, KKN, Block Out, Bjesovi, Orthodox Celts, Direktori, Plejboj, Familija, Sunshine, Overdrive, Eyesburn, Atheist Rap, Babe i drugi, nastajući neku godinu ranije ili kasnije.

Baš na sredini pomenute dekade, tj. 1995. godine, Dža ili Bu su objavili možda i svoj najznačajniji album “Strašni sud”. Album je prodat u fantastičnih 12.000 primeraka i bend je uvrstio u sam vrh tadašnje rok scene, a sudeći po tome da su prošle godine imali hit godine i album godine na Dvestadvojci, ta pozicija ih nije napustila sve ovo vreme.

Jedan od najvećih hitova sa ovog albuma, ali i u karijeri grupe Dža ili Bu koja traje još od 1987. godine, je svakako pesma “Ustani i kreni”, a pevač i frontmen benda Nebojša Simeunović-Sabljar se pred koncert u Nišu za naš magazin prisetio kako je ova pesma nastala.

- Pesmu "Ustani i Kreni" sam napisao 1993. godine. Bila je to jedna od najtežih godina. Infalcija, rat i ludilo. Ona je odraz beznađa i apatije  koji su tada vladali među nama normalnima, ali isto tako i poziv na borbu sa samim sobom da bi se iz toga izašlo. Konačni rif je od neke moje jednostavne ideje formirao naš tadašnji gitarista Goran Majkić. Kada smo je snimili na albumu "Strašni Sud" nismo ni sanjali da će to biti naš možda najveći hit. Ja sam više nade polagao u pesmu "Večna Lovišta" koja je takođe bila singl na ovom albumu. Međutim, zbog opšte situacije u zemlji kao i zbog sjajnog spota koji je uradio "Cyber" Srđana Radojkovića pesma, "Ustani i Kreni" postala je broj jedan.

Pesma je snimljena u studiju "O" u Beogradu leta 1995 godine. Producent je bio Igor Borojević (ex Partibrejkers) sa kojim sam godinu dana kasnije otvorio studio Fabrika. Album je zahavaljujući ovoj pesmi a i drugim singlovima doživeo iznenađujući uspeh. CD se prodao u dvanaest hiljada primeraka što nas je odjedanput gurnulo u mejnstrim - seća se Sabljar.