Knjiga: J.R.R. Tolkien - Beren and Lùthien (Edited by Christopher Tolkien with illustrations by Alan Lee)
Izdavač: Houghton Mifflin Harcourt Publishing Co. - 2017


Christopher Tolkien je ljubiteljima epske fantastike pripremio novo iznenađenje. Kao jedini nasljednik autorskih prava oca J.R.R. Tolkien i nosioc prava da može da objavljuje i vrši prepravke, tokom decenija je objavio neke od bisera moderne beletristike, a i sam je bio godinama vrlo plodan pisac. "Silmarilion", "Hurinova Djeca", "Nedovršene Priče" su sve posthumno objavljenje pod dirigentskom palicom Christophera Tolkien.


Nakon objavljivanja knjige "Hurinova Djeca", sa ovom knjigom zalazi dublje i opširnije u možda najljepšu i jednu od najdramatičnijih priča iz Perioda "Silmariliona", čije posljedice se osjećaju kroz cijelu istoriju Srednje zemlje a cijela priča vezana za Silmarile i prokletstvo kuće Fëanora dobija jasnije konotacije sa mnogo detalja koji su ranije bili ili nejasni ili šturo opisani. Ovo je priča o ljubavi između Beren i Lùthien, njihovoj potrazi za Silmarilima, i kako su uspjeli da prevare Melka i njegove podanike te o tragedijama i kraju "koji čeka sve smrtnike". Ne želim više da vam otkrivam. Ako ste pročitali "Silmarilion", onda znate priču. Međutim, ovo nije jednostavna prepiska iste priče. J.R.R. Tolkien je napisao nekoliko verzija priče, i iako su sve u korjenu iste, bitni detalji se razlikuju te svaka verzija obiluje i sa detaljima koji se tiču drugih priča tog perioda i bacaju svjetlo na ideje i koncepte koje je J.R.R. Tolkien razvijao tokom vremena. Christopher je na sebe stavio da sve te djelove spoji u nekoliko priča koje nisu samo o Beren i Lùthien, već mnogo više i detaljnije objašnjava događaje prije i poslije priče o Berenu i Lùthien. Interesantno da je Christopherov otac svojevremeno planirao priče "Silmariliona" u stihovima. Iako taj posao nikada nije završio, ostalo je mnoštvo materijala koji je Christopher editovao, sredio i objavio u ovoj knjizi. Intelekt J.R.R. Tolkien nikada ne prestaju da iznenađuju.

Pored samih priča, tu su i Christopherovi komentari i vjerujte da je njegove komentare isto tako interesantno čitati. Isto su tako uzbudljivi kao i fantastične dogodovštine koje mu je otac izmislio. Iako je knjiga polu dokumentarna, uživanje u čitanju je zagarantovano. Dobro štivo ne zastarjeva, a Beren i Lùthien i dalje žive kroz pero Christopher Tolkien i mora ljubitelja fantastike i mašte. Priče koje je J.R.R. Tolkien pričao svojoj maloj djeci prije spavanja, koje im je pisao sa ratišta evrope prvog svjetskog rata da ih ohrabri i bodri, tada obične usmene dogodovštine, danas su jedna od najcjenjenijih literarnih radova i razlog eksploziji mašte. Nevjerovatan je taj progres.

Nikola Franquelli