Producent Gordon Raphael konačno radi ono što najviše voli - svira



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Gordon Raphael, foto: Juani Bousquet
Gordon Rafael (Raphael) je američki muzičar koji je najpoznatiji po svom producentskom umeću i prepoznavanju istinskih talenata, te njihovom katapultiranju među globalne zvezde. Najzaslužniji je za prve demo snimke, kao i za epohalni debi album benda The Strokes – "Is This It?" Započeo je saradnju sa Redžinom Spektor (Regina Spektor) kada mu je neko preporučio da proveri „nepoznatu rusku devojku“.

Kao muzičar, Gordon je oformio dva benda u rodnom Sijetlu, Mental Mannequin i Colour Twigs. Tokom devedesetih i dobro poznate grandž revolucije bio je klavijaturista u psihodeličnom bendu Sky Cries Mary, kao i član dark-wave sastava Absinthee with Anna Mercedes.

Uporedo sa uspehom prvog albuma Strokesa, 2002. godine se seli u London i osniva studio The Silver Transporterraum of London. U prvim godinama sarađivao je sa oko 30 bendova, a bio je zadužen za zvuk na nastupima benda The Libertines na njihovoj prvoj zvaničnoj britanskoj turneji.

2005. godine seli se u Berlin gde je sarađivao sa brojnim evropskim bendovima među kojima su Zeno and the Stoics (Madrid), Mikkel Glasser (Kopenhagen), Husky Stash (Berlin), Sue and the Unicorn (Berlin), Satellites (Majorka), Big Deal (London), A Brand (Brisel), Deportivo (Pariz), Scanners (London)…

Iako su Dejmon Albarn (Damon Albarn), Ijan Braun (Ian Brown), Ijan Estberi (Ian Astbury) iz benda the Cult kao i španski kolektiv Hinds – uz ogroman broj manjih bendova – imali prilike da posvedoče o kvalitetu njegove produkcije, Gordon Rafael je, pre svega, muzičar i kantautor: “Volim da produciram, ali sviranje gitare i pisanje pesama je ono što sam oduvek radio”, kaže Rafael i dodaje “samo sam želeo da pokažem šta znam da radim sa druge strane stola, ali produciranje je počelo da mi postaje prepreka”.

Sada to nadoknađuje novom pločom pod nazivom “Sleep On The Radio” objavljenu 9. februara ove godine. Album sadrži dvanaest izuzetnih numera koje reflektuju sve ono što je slušao tokom života, ali su naročito inspirisane glam-rock erom Dejvida Bouvija (David Bowie), neponovljivim zvukom gitare Mika Ronsona (Mick Ronson), glam-pop savršenstvom Sparksa iz “Kimono My House” perioda i ljubavi prema prog-rocku i čudnim zvucima Frenka Zape (Frank Zappa).

Pored ovoga, Gordon je stvorio potpuno novi prateći bend stacioniran u Berlinu. U pitanju su pozati muzičari Danijel Bendžamin (Daniel Benjamin) i Eleni Zafirijadu (Eleni Zafiriadou) iz grupe Sea & Air i bubnjar Kevin Kun (Kuhn), član sastava Die Nerven.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva