Pre osamdeset godina u prvom broju magazina Action Comics prvi put se pojavio Supermen. Na naslovnici stripa nalazio se Čovek od čelika koji je snagom svojih mišica kao od šale podigao automobil. Tako su kanadski crtač Džozef Šuster i američki scenarista Džerom Sigel publici predstavili novog heroja koji će, gotovo odmah, postati ikona američke kulture.

Danas je Action Comics prvi strip mesečnik koji je stigao do hiljaditog broja. Mnogo toga se dešavalo u proteklih osamdeset godina, tako da se postavlja pitanje koji su najznačajniji brojevi ovog stripa. Možda baš ovi koje smo izabrali.


Superman Vs the Cab Protective League (#13, jun, 1939)

Zaboravite Supemena, to je Uberman: U ovoj epizodi Klark Kent ulazi u jedno taksi vozilo. Međutim, u ovaj automobil udara taksi suparničke firme u nameri da pobede svoje rivale. Ovo je prva epizoda u kojoj Supermen otkriva da zna da leti. Pravo je pitanje zašto onda ide taksijem.

The Man Who Hated Christmas (# 105, februar 1947)

I dok je Kapetan Amerika u na naslovnici jednog stripa udario Hitlera u lice, Supermen je odlučio da se ustremi na jednog popularnijeg lika. U pitanju je jadni Deda Mraz. Problem je izbio kada je milioner koji mrzi Božić ponudio Deda Mrazu slatkiše napunjene čudesnom supstancom koja prouzrokuje neverovatno brzo debljanje. I ako Deda Mraz želi da prođe kroz dimnjake kuća dobre dečice on mora da se podvrgne Supermenovoj kuri za mršavljenje.

The Key to Fort Superman (#241, jun, 1958)

Sada idemo na Severni pol. Ne brinite, nema Deda Mraza. Sada je tu Supermen koji drži džinovski ključ kojim otključava njegovu Tvrđavu Samoće. Ovo je prvi put da se ona spominje. Supermen odlazi u nju kada želi da se odmori, tamo drži sve svoje džidža-bidže, zoološki vrt vanzemaljskih bića, ogromni metalni dnevnik u koji urezuje svoje memoare, robota sa kojim igra šah… Slično kao u bet-pećini.

The Unemployed Superman (#368, oktobar, 1968)

Posle trideset godina službe Supermen je ostao bez posla. A nije dobio ni zlatan sat od preduzeća. Penziju je iskoristio da malo krstari svemirom, ali kada se vratio na Zemlju zatekao je čudan prizor. Kriminalci su postali pošteni, ratovi su zabranjeni, a nema više ni prirodnih katastrofa.
I sve to zahvaljujući grupi čudnovatih vanzemaljaca. Oni kažu Supermenu kako slobodno može da odleti na planetu na kojoj njegove moći ne funkcionišu. I on ih zaista i posluša. Ali zamalo.

The Super-Cigars of Perry White (#436, jun, 1974)

Kada Supemen ne radi svoj supermenski posao on planduje kao novinar Daily Planeta, gde mu je šef Peri Vajt. Jednom prilikom Peri Vajt je pomogao nekim vanzemaljcima da reše problem koji ih je mučio i oni su mu u znak zahvalnosti dali specijalne cigare. Svaki put kada zapali jednu Peri dobija iste moći koje ima i Supermen.

Whatever Happened to the Man of Tomorrow (#583, septembar, 1986)

Tokom osamdesetih godina DC je započeo ono što je već bila tradicija među izdavačima superherojskih stripova. U pitanju je Kriza na beskonačnim Zemljama, čuvene priče od dvanaest brojeva koju je DC objavljivao 1985. i 1986. godine. Priče tokom koje su čitavi univerzumi uništeni, priče koja je zaista promenila Supermena, Betmena i mnoge druge junake i koja je se, osim glavne serije, dotakla i svakog tadašnjeg DC-jevog serijala.
Ovo je bila prilika da se oprostimo od klasičnog Supermena koga smo poznavali prethodnih pola veka. Za tu priliku dvodelnu epizodu je potpisao čuveni Alan Mur.

Where There Is a Will… (#642, jun, 1989)

Ova epizoda je čuvena po tome što nije bila. U tom periodu Aciton Comics je izlazio jednom nedeljno sa različitom junakom svake nedelje i ovo je trebalo da bude poslednja epizoda pre nego što ponovo postane mesečnik. U tu čast scenario je trebalo da napiše Nil Gejmen. Međutim to se nije desilo. Ostalo je legenda koja to nije.

Swan Song (#700, jun, 1994)

Početkom devedesetih Supermena je ubio zlikovac poznat kao Doomsday. Vest o Supermenovoj smrti veoma brzo je obišla čitavu planetu. Na kraju se desilo ono što se često dešava u svetu superherojskih stripova. Supermen je, nekim čudom, oživeo. Kada se vratio imao je nešto dužu kosu, a Metropolis je bombardovan ležao u ruševinama. Luis Lejn je otkrila da je Leks Lutor klon, a ne njegov sin. Zaplet dostojan Dinastije ili Kasandre.

Last Son (#851, avgust, 2007)

Iako se Kristofer Riv kao filmski Supermen trideset godina ranije sukobio sa zlim krpitonijancima predvođenim Generalom Zodom stripovi su ignorisali ovu priču sve do ove epizode na čijem je scenariju sarađivao i režiser filma iz 1978. godine.
Naslovnica ovog stripa je urađena tako da može da se gleda kroz 3D naočari koje dočaravaju sav užas Fantomske zone.

Superman Vs The City of Tomorrow (#1 ili #904, novembar, 2011)

DC je 2011. godine načinio još jedan ribut serijala i numeracija stripova je počela od početka. Tako da smo ponovo imali prvi broj. Kasnije je započeta dvostruka numeracija stripova. Novi prvi broj uradio je čuveni Grant Morison. U ovom stripu Supermen ima belu majicu sa kratkim rukavima i ne nosi crvene gaće preko pantalona.

Izvor: Guardian/Bookvar