Onaj Dječak (ex-Dječak iz vode): "Zbogom EKV-u i očima boje meda, krivim interpretacijama i asocijacijama"



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Onaj Dječak ili Edin Džambić bosanski je autor je poznat po svojoj neiscrpnoj kreativnosti koja svaku misao i sliku lakoćom pretvara u pjesmu, suvereno se krećući od oporih in-your-face komentara društvenih i političkih (ne)prilika, preko duhovitih dosjetki obojanih specifičnim bosanskim humorom i sarkazmom koji svaku ideologiju baca na pod, sve do intimističkih glazbenih zapisa. Iza sebe ima već više stotina pjesama koje nastaju u gotovo dnevnom ritmu čineći jedinstvenu glazbeno-pjesničku kronologiju vremena u kojem živimo, a do sada su zabilježene na devet objavljenih albuma, te na uskoro izlazećem desetom pod nazivom „Začarano selo“. Muzika Onog Dječaka dekonstrukcija je svega poznatog, stilski i vrijednosno neopterećena post-rock glazba s upisima vlastite povijesti i iskustva djeteta poslijeratnog Balkana, dječaka koji je rat i raspad bivše države promatrao s velikim očima, a danas čovjeka koji nosi svo naslijeđe svojih predaka i beskompromisno ga suočava s aktualnim apsurdima ovih prostora. 

Dojmljivim koncertnim nastupima Onaj Dječak publici prezentira svoje stvaralaštvo u širokom dijapazonu emocija i oblika: od sarkazma do smijeha, od društvene kritike do ogoljavanja intime, od storytellinga do glazbenih minijatura. Suvereno se poigravajući glazbom i glazbenim žanrovima, u ovoj post-rock dekonstrukcijskoj priči i aranžmanima prilagođenima izvedbi uživo, Onaj Dječak minimalističkim pristupom pokazuje jedno od svojih mnogobrojnih autorskih lica, ne ostavljajući publiku ravnodušnom. 

Bend je osnovan 2009. u Brčkom (BiH), a od 2014. djeluje u Zagrebu (HR), kao duo u kojem nastupaju Edin Džambić i Ljubica Anđelković Džambić. U 2017. bend mijenja ime iz Dječak iz Vode u Onaj Dječak. 

O samoj promeni imena Edin je na svojoj stranici napisao: "Zbogom EKV-u i očima boje meda, krivim interpretacijama i asocijacijama. Ma koliko se posljednjih godina trudio pokazati da je ime 'Dječak iz Vode' osobna priča jednog dječaka o odrastanju uz sedam jezera i nešto sasvim drugo, nije mi uspjelo. Većina intervjua i gotovo svaki susret na svirkama i dalje počinje pitanjem o uzorima i Milanu Mladenoviću, čak ni pisci rock enciklopedija ne potrude se barem proguglati te iste intervjue, pa završavam pod krivim natuknicama, kao bend nastao inspiriran pjesmama EKV-a. Tko me zaista sluša, zna. Tko ne zna, njemu dva. 'Ko ne misli nek se dobro zamisli' prišapnuo mi je i Giorgio Agamben. Uskoro stiže deseti album, objavit će ga Onaj Dječak. Koji Dječak?"

Čekamo novi album...



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva