“Sa čim nas je to ostavio? I dalje postavljam sebi to pitanje”, kaže agent Kuper, odnosno Kajl Meklahlan, za “Hollywood Reporter”, u svom prvom intervjuu posle završetka treće sezone “Tvin Piksa”.

“Koja je ovo godina?”

Ovim rečima, koje zastaju u grlu, a koje je izgovorio Kajl Meklahlan (nismo sigurni da li kao Dejl Kuper ili izvesni Ričard), Dejvid Linč i Mark Frost završili su svoj 18-delni povratak u “Tvin Piks” - piše PISB.


Baš kao što se i originalna serija, pre četvrt veka, završila moćnim otvorenim pitanjem – u kojem mračni dvojnik Dejla Kupera pita sam sebe, kezeći se, u ogledalu “Kako je Eni????”, otvarajući tako put za izlazak zlog čudovišta koje je tumaralo trećim ciklusom “Tvin Piksa” – i najnovija verzija kultnog natprirodnog trilera završila se jednako zbunjujuće: čovek koji izgleda kao Dejl Kuper i žena koja izgleda identično kao Lora Palmer (Šeril Li), ali se predstavlja kao Keri Pejdž, stoje ispred kuće porodice Palmer u zamračenoj uličici usnulog Tvin Piksa, koji je očigledno potpuno nesvestan njihovog postojanja.

Svakako je reč o završetku o kojem će se još dugo raspravljati, ali jednako nezaboravnom kao i prvog dela serijala. Čak i najzagriženiji ljubitelji “Tvin Piksa” iz 2017. ostali su očajni, bez jednostavnih odgovora, bez tačke na i i sa vrlo verovatnom mogućnošću da više nikada neće videti Kupera i Loru na malim ekranima.

Ako im je lakše, i sam Kajl Meklahlan je ostao ošamućen nakon odgledanog kraja.

“Drago mi je da smo napravili ovo, svakako je nešto što će se još neko vreme motati po našim glavama. Obožavam tvorevine Dejvida Linča, on pravi ono što niko drugi ne radi. Kakav umetnik! Tera vas da razmišljate o nečemu i osećate nešto što nije uvek prijatno, da se pitate, pitate, pitate… I to pitanje na kraju otvara još milion pitanja. Znate, kvalitetna umetnost postavlja pitanja ali ne daje uvek odgovore. Mislim da smo upravo svedočili tome”, istakao je Meklahlan.

“Linč nam je dao smernice da se vratimo i ponovo dobro pogledamo ono što smo već videli. I sam još uvek obrađujem sve to. Istina je, ja sam bio na snimanju, ali bilo je davno a i nisam imao pojma kako će da se uklopi u ceo kontekst. I dalje sam ošamućen, to je prava reč”, bio je iskren Meklahlan

Glumac je otkrio da ne zna da li je ovo definitvan kraj serijala i da o tome nije pričao sa Linčem. Takođe, nije ga zamolio ni da mu on lično razjasni završetak.

“Nikada ga to ne bih pitao, jer toliko ga dobro poznajem da znam da mi ne bi ništa rekao. Čitavo putovanje namenjeno je publici da ga iskusi i da sama odatle izvuče svoje tumačenje. Uostalom, što sam stariji to sam manje sklon želji da znam sve odgovore, a više dopuštam iskustvu da se slegne i ode negde duboko, da probudi ili dirne one stvari koje Linč, kao umetnik, želi od nas. On je toliko poseban. I ne, nikada ga to ne bih pitao”, ponovio je Kajl.

A šta se, zapravo, desilo, barem od onoga što smo svi videli? Dejl Kuper se vratio u prošlost da spreči Lorino ubistvo, ali njegov pokušaj je sprečila Džudi, “ekstremno negativna sila” koja je “iščupala” Loru iz nama poznate vremenske linije i spustila je na neko sasvim drugo mesto. Kuper jeste sprečio Lorinu smrt, jer je njen leš sa plaže – iz prve epizode – nestao, ali nije je spasio. Zapravo, sprečio je njenu smrt samo u jednom vremenskom planu. Gde je završila i u kojoj godini, to će ostati nepoznanica, možda i zauvek.

Reakcije kritičara slične su onima po emitovanju prve dve epizode: nemamo pojma o čemu se radi, ali nam se dopada. I svakako da je ovo nešto što nikada nije viđeno na malim ekranima, “do te mere da sve druge serije izgledaju kao jeftina konfekcija”.

Kritičar sajta IndieWire, Zek Šarf, ovako je sažeo svoje utiske:

“U osmoj epizodi videli smo veliku bitku između zla (Džudi je, izgleda, ona monstruozna figura koja je porodila BOB-a) i dobra (Vatrogasac je stvorio Loru Palmer, jedino biće koje može da pobedi zlo stvoreno atomskom bombom).

U poslednjoj epizodi smo shvatili da ta bitka nema kraja, ali dokle god imamo kupere ovoga sveta, dobro će uvek imati šansu. Linčovo finale nam je to demonstriralo kao nešto razumljivo i neizbežno. To i jeste suština “Tvin Piksa”, zaključio je Zek Šarf.

Njegova koleginica Sonja Saraja, napisala je za “Variety” da je “Tvin Piks” tako uporno zavodljiv jer pronalazi način da naseli ameirčku prazninu kako malo ko ume.

“Praznina je deo kulturnog nasleđa ove zemlje; vožnja Amerikom, u ‘Tvin Piksu’, deluje tako usamljeno i jezivo. Poslednji sat treće sezone delovao je kao konačni rascep na velu iluzije o Americi koju ova serija istražuje još od prve epizode. Ispod sve te izveštačenosti – nagoveštene sapunjavom melodramom – nalazi se onaj beskrajan, odjekujući vrisak kada se Keri priseti ili shvati ili na kratko opet postane Lora.

Što više obraćate pažnju, to više imate osećaj da vam tlo izmiče pod nogama, jer poslednja scena nagoveštava da je sav Kuperov posao bio uzaludan i da su na snazi neke jače i više sile – zle sile koje uvek pobeđuju”.

Fanovi su, barem na Tviteru, podeljeni: Jedni su, naravno, gnevni jer nisu dobili sve odgovore, ali oni drugi, koji nisu ni očekivali ništa manje originalno od Dejvida Linča, čini se da su u većini.