Objava rata: Nasty u teoriji i praksi



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Pre četiri godine srpska hardcore publika i publika iz regiona mogla je gledati ovaj fenomenalni belgijski hardcore bend u Novom Sadu u sklopu zajedničke turneje pod nazivom ’’Enter The Nu Breed’’ sa bendovima Madball, Your Demise i Deez Nuts. Zahvaljujući ekipi hardcore entuzijasta okupljenih pod nazivom ’’MTA promotion’’ Nasty ćemo moći da gledamo u utorak 21. marta 2017. godine u klubu ’’Elektropionir’’ u Cetinjskoj na’’Hardcore Spring FEVER vol. 2’’. Koncert je najavljen za 20 časova, a kao podrška fenomenalnom bendu Nasty nastupiće Nišlije Suffering’s The Price, Čačani Hit By Pain i domaći No Warining Shot. Karte u pretprodaji koštaju 500 dinara i nabavljive su isključivo putem bendova podrške i domaćina koncerta, dok će na ulazu karta biti 700 rsd.

O bendu Nasty se već dosta zna, ali valja se podsetiti nekih činjenica. Bend je nastao 2004. godine u belgijskom gradu Kelmisu, tik uz granicu sa susednom Nemačkom na ostacima benda Van Damme. Nasty iza sebe ima pet studijskih albuma, par demo snimaka, mnoštvo turneja, koncerata, muzičkih saradnji i angažmana. Sviraju oštri metalizirani hardcore/beatdown sa vrlo jasnim političkim i socijalnim tekstovima kojima pokazuju da je hardcore više od muzike. Zahvaljujući ekipi iz MTA promotion i njihovom posredovanju pred vama se nalazi intervju sa Nasty. Uživajte u čitanju bar onoliko koliko ćemo svi uživati u utorak na sjajnom koncertu u najavi.


Na samom početku moram da naglasim da je velika čast raditi ovaj intervju sa vama momci! Moram da postavim ovo pitanje na samom početku intervjua. Da li ste vi belgijski ili nemački bend? Mnoštvo vaših fanova se nalazi zbunjenim po pitanju ovoga pa hajde da demistifikujemo stvar.

Najpre pozdrav i hvala vam na prilici da govorimo za vaš sajt. Sebe doživljavamo kao belgijski bend. Kada smo počeli da sviramo, imali smo dva belgijska i dva nemačka člana, ali smo svi živeli u Belgiji i tu imali probe.

Vaša poslednja dva albuma su izdata od strane Beatdown Hardwear Records, a pre njih ste bili deo Good Life Recording familije. Zašto ste napravili takav korak i prešli sa jedne na drugu izdavačku kuću i da li ste zadovoljni svojim ’’novim’’ izdavačem Beatdown Hardwear Records

Zaista smo zadovoljni sada sa Beatdown Hardwear, i više nismo deo Good Life izdavačke kuće.

Uzeli ste učešće u mnogim velikim turnejama. Negde ste bili headliner-i, a na nekim ste gostovali. Jedan od takvih, gostujućih bio je i EMP Persistence Tour 2014. Kakve utiske nosite sa te turneje?

Turneja je bila sjajna. Dobro je iskustvo biti deo tako velikog i jakog lajnapa.

Ovo pitanje se nekako nadovezuje na prethodno. Delili ste binu i sarađivali sa mnogim bendovima. Na koju saradnju ste najponosniji i koji vam je omiljeni bend sa kojim ste zajedno svirali?

Naši najdraži bendovi su uglavnom oni sa kojima smo i privatno dobri prijatelji. Ne bih ih sada nabrajao sve jer ih je dosta.

Vaši tekstovi imaju snažan politički i socijalni sadržaj što možemo videti na primeru pesme ’’Zero Tolerance’’. Možete li nam reći koliko je važno u hardcore-punk muzici imati antifašistički stav i političke tekstove? Da li ste negde imali problema zbog svog antifašističkog stava?

Da, već smo imali probleme zbog toga. Imati poruku u tekstovima po našem mišljenju je suština hardkora i pank roka. Manje je tu bitan (pod)pravac koji sviraš, važnije je šta poručuješ sa bine.

Krousky Peutebatre-pictures, izvor: FB Nasty
Bili ste na azijskoj turneji 2014. godine i napravili dokumentarac o tome. Mnogi Evropljani žude za turnejom po Aziji pa da li bi mogli u to ime da podelite sa našim čitaocima i čitateljkama iskustva sa te turneje i da li nam možete reći nešto više o samom dokumentarcu? I da... Berry, vaš basista, ima balkansku pesnicu... Odakle mu, geografski?

Berry je nosi iz Bosne :) Dokumentarac je snimio naš prijatelj Daniel i WedovodooTV koji su sve vreme bili sa nama na turneji. Što se iskustava i utisaka sa turneje tiče, najbolje je da sami pogledate film na našem Jutjub kanalu. Film će vam najbolje to preneti.

Vaš poslednji album ’’Shokka’’ izdat je pre dve godine. Kada možemo očekivati vaš novi album?

Album bi trebalo da izađe na jesen ove godine. Već smo ga snimili u Nemesisstudios. Snimatelj je bio Marc Görtz a upravo se radi miks i mastering. Za njih je zadužen Aljosha Sieg iz Pitchback Studija.

Taste of Anarchy. Serijal koncerata gde se vi nalazite u glavnoj ulozi. Možete li nam objasniti o čemu se tu zapravo radi?

The Taste of Anarchy je naša turneja na kojoj smo hedlajneri. Do sada je bilo tri takvih turneja, a praksa je da su na turneji 4-6 benda zajedno.

Godine 2013. posetili ste Srbiju na turneji ’’Enter The Nu Breed’’ sa bendovima Madball, Your Demise i Deez Nuts. Četiri godine kasnije vraćate se u Srbiju, ali je ovog puta Beograd na mapi. Kako vam se dopao koncert u Novom Sadu i kakva su vam očekivanja za 21. mart 2017. godine? 
Poslednji koncert u Novom Sadu je bio prilično dobar. Iako smo otvorili to veče već je od samog početka bila dobra atmosfera. Zato se sada radujemo 21. martu.

Hvala vam puno na ovom intervjuu. Poslednje pitanje glasi – Da li imate neku poruku za vaše fanove u Srbiji, hardcore klince Balkana i čitaoce i čitateljke našeg web magazina?

Hvala vam još jednom na prilici da govorimo za vaš sajt. Ostanite dobri i zdravi!
Intervju pripremio Nemanja Mitrović Timočanin



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva