Klub ’’Quater’’ – Novi Sad, 12.12.2013.

Beograd, ovog puta ne. Novi Sad, da. Kako su neki od organizatora rekli na cyber društvenim mrežama ’’Beograd, trenutno, ne zaslužuje ovakav koncert’’. Nisam tu u službi hardcore jurisdikcije pa ne mogu da pričam o tome ko šta zaslužuje ali znam da je scena, i što se bendova i što se posete koncertima tiče, daleko snažnija u Novom Sadu trenutno. Isto tako i ne umem baš da procenim koliko je ljudi bilo na koncertu ali rekao bih između 500 i 600 po mojoj slobodnoj proceni. 
Prvi su nastupali Nasty, belgijski beatdown devedesete hardcore. Pošto ne slušam nešto preterano ovakve bendove ne bih se usudio da ih uporedim sa nekim sličnim bendovima. Meni su bili interesantni jer su imali puno energije uprkos, još uvek, polupraznom Quater klubu. Bilo je tu i par likova u publici koji su skakali, mošovali a bogme i učestovali u singalongu sa pevačem. Inače, pevač ima istetoviran simbol anarhizma na grlu, isti onakav kakav krasi i logo njihovog benda. 
Nasty
Nakon Nasty-ja, na scenu se penju Your Demise. Meni muzički najbliži bend. Sviraju ono što se negde po hardcore terminologiji može nazvati melodični hardcore. Meni se čini da su oni negde na raskrsnici puteva gde su se susreli Parkway Drive sa jedne, Comeback Kid sa druge i A Wilhelm Scream sa neke treće strane. Mene su oduševili energijom koju su difuzovali po klubu a i muzički su poprilično ’’drugačiji’’ od kolega sa turneje pa je bilo simpatično videti i čuti ih. Najveću ludnicu u publici je proizvela pesma ’’Miles Away’’, ujedno i najveći hit ovih britanskih melodičnih korera ali i ’’Kids we used to be’’ koji su svi horski zapevali zajedno sa pevačem koji je celu pesmu proveo na stage diving-u.
Your Demise
Nakon nešto duže pauze na binu se penju Deez Nuts. Australijski, kako bih ih ja definisao, rep en koreri. Dakle, nije ono klasično nu metal mtv repovanje već hardcore sa rap momentima a u prilog tome ide i samo ime benda koji ime nose po istoimenoj numeri Dr. Dre-a. Uglavnom su svirali numere sa ’’Stay True’’ albuma a za bis, pošto je publika bila u totalnom transu za vreme njihovog nastupa, odsvirali ’’I hustle everyday’’. Apropo transa ide i scena gde su jednog ’’radoviđen na crowd surffing-u’’ momka stenoviti dečaci iz obezbeđenja hteli da isteraju napolje samo zato što se lepo provodio. Glas razuma je dopreo i sa bine gde su momci prekinuli svirku dok se sve nije smirilo a mladića pozvali na binu odakle se zaleteo i skočio nazad na stage diving. Ja sam (da se vratimo na bis) glasao za ’’Tonight We're Gonna Party’’ koja je prava hardcore himna ali je hastlovanje pobedilo. 
Deez Nuts
Nakon Nuts-a opet jedna dugačka pauza i onda se na stejdž penju legende koje ne nose za džabe takvu titulu. Broj studijskih albuma osam, tri EP-ja, bezbroj koncerata i isti toliki bezbroj turneja. Direktno sa njujorških ulica, Madball. Uz adekvatni intro, kreće ledilo. Hitovi se ređaju, publika kreira konstantni pogo, stagediving i na momente pokušaje circle pit-a. Madball je išao iz hita u hit. Sviralo se po nešto sa, skoro, svakog albuma. Meni su najdraže bile pesme na njihovog prvog EP-ja ’’Ball of destruction’’. Odatle su oprašili ’’Smell the bacon’’, ’’Get out’’ i ’’It’s my life’’. Freddy je često uzvikivao ’’Are you old school or new school?’’. I uglavnom kada je postavljao to pitanje rokali su pesme sa ’’Ball of destruction’’. Čovek je insistirao na koheziji old i new hc zvuka i na ujedinjenju i brisanju razlika između ’’ove’’ i ’’one’’ scene za šta je zaslužio ogroman aplauz a bogami i poštovanje. Sviralo se još i ’’Infiltrate the system’’, ’’Set it off’’, ’’Demonstrating my style’’, ’’We the people’’... Najveći pogo i ludilo u publici je prouzrokovala ’’100%’’, po mom subjektivnom mišljenju. Poslednja pesma beše ’’Pride’’. Nenormalna energija je sa prvim rifom procurela sa stejdža ka publici. Horski se zaorio tekst od prve reči do poslednje. Publika nastavlja svoj pogo ples koji nije stajao ceo koncert. Tada se koncert završio, prvi put, ali je bis usledio nakon par minuta kada su se momci vratili i odsvirali ’’Heavenhell’’. Tada se formirao i wall of death, još jedan od hard core plesova čime je popunjena lista i udaren pečat na ceo događaj.
Madball
Moglo bi se reći da je ovo u poslednjih par godina najposećeniji koncert, što je i logično s’ obzirom da je na jednom mestu toliko zvučnih imena iz hardcore sveta našlo svoje mesto da publici pokloni užitak. Pored distribucija koje su doneli svi bendovi, svoj štand je imala i AFA Novi Sad gde su nam Madball, Your Demise, Nasty i Deez Nuts još jednom pokazali da je Hard Core više od muzike i da je zbog tog pozitivnog duha koji širi i jeste deo srca milionske hardcore familije.

txt: Timočanin
foto: Daniela