Dom Omladine – Sala Amerikana
Beograd 3.2.2017 – 20h
Upad: 400 dinara

Već nekoliko godina unazad Samostalni Referenti u mesecu februaru proslavljaju dan rođenja benda. Ove godine su takođe rešili da rođendan proslave koncertom sa svojim fanovima u beogradskom Domu omladine u sali Amerikana. U pitanju je američko punoletstvo iliti dvadesetprvi rođendan što je cifra sa kojom se Referenti zaista mogu dičiti.

Kao gost proslavi učestvovao je bend Degeneza. U pitanju je mladi rokenrol sastav iz Beograda. Iskreno, nisam prethodno ispratio rad ovog benda, ali ono što sam čuo sinoć mi je prijalo. Možda je to zato što generalno ne slušam garažni rokenrol, a možda je zato što momci imaju neosporni kvalitet. Pre će biti da je ovo drugo sa začinima ovog prvog. Bend je nastao 2015. godine i iza sebe ima već jednu titulu najboljeg na muzičkom takmičenju Bunt rok Festivala u organizaciji rok emisije ’’Bunt’’. Mora se pomenuti i da je gitarista David Seferović prošle godine dobio nagradu za najboljeg svoje vrste na banjalučkom ’’Demofestu’’. Neizostavni deo teksta prilikom pisanja o Degenezi jeste i taj da je gorepomenuti gitarista David, sin Caneta Partibrejkersa. Moglo je i bez ove informacije, koja zna ponekad da uguši priču Degeneze koja je samo rezultat njihovog stvaralaštva i zalaganja, ali moram da je pomenem iz razloga što koliko god vetar nosio iver daleko od klade, neki fragmenti ostaju. Par pesama Degeneze su u potpunosti podsetile na Partibrejkers. Momci su svirali jače od 40 minuta. Iz repertoara su iskočile ’’Masno i nejasno’’ i ’’Dovoljan’’ o čemu svedoči i reakcija publike. Negde oko 22:30 Degeneza se povukla sa bine uz zahvalnost publici koja u tom trenutku još uvek nije bila u broju koji je očekivan za slavljenički koncert Referenata.

foto: HC arhiv
Sa razglasa su uvod u nastup dali karipski zvuci koji su odjekivali sve do pet do jedanaest kada su ska slavljenici istrčali na binu. Prva pesma je bila ’’Za neke nove ljude’’, novi singl grupe čiju premijeru spota smo mogli gledati nekoliko dana pre koncerta. Najlepša stvar kod ove pesme je ta što je u njenoj realizaciji učestvovao i hor Osnovne škole ’’Ivo Andrić’’ koji su ujedno bili prvi gosti večeri. Na bini se tako u startu našlo preko dvadeset ljudi. Nažalost, hor je gostovao samo na prvoj pesmi, nakon čega se brojka na bini prepolovila.

Prvi stagediving se dogodio na drugoj pesmi ’’Paradoks’’. Sledile su ’’Ludilo’’, ’’Ja bih da živim’’, ’’Život mafije’’ gde se pridružio Mihajlo brat (kako je pevač Fefe nazvao) na trombonu, ’’Toreador’’, ’’ItalianSka’’, ’’Guzz’’... Na ovoj potonjoj na bini se našao neki njihov drugar koji je opalio selfie sa svim članovima benda obaška. Celo veče publika je skandirala ’’Vučiću p***ru’’, a isto tako su se pevale i grobarske pesme. Jedna od njih, ’’Mi volimo, mi bodrimo’’ na melodiju ’’Take ’Em All’’ od Cock Sparrer-a, se mogla često čuti u pauzama između pesama gde je u jednom trenutku pevač Fefe reagovao zamolivši Grobare u publici da to ne čine jer su imali problema na nastupima po drugim gradovima gde su okarakterisani kao grobarski bend. Već nakon toga umesto grobarske pesme ista ekipa (među kojima je bilo i GTRovaca) je Referente počastila skandiranjem ’’Hej Referenti, volimo vas’’. Call & response na navijački način.

Bend je napravio omaž svom dosadašnjem radu pa smo tako mogli čuti pesme sa ’’The GreaTESTIS Hits’’, a i one nove koje se ne nalaze na albumu. Bile su to ’’Moje pesme, moji snovi’’, ’’Ne razumeju’’, ’’Svet... samo za nas’’, ’’Novi dan’’... Binu su zaposedali, kako gosti, tako i fanovi iz publike, pa je koncert poprimio pravu rođendansku dimenziju. Negde na sredini koncerta dogodio se mali incident. Fefa je reagovao sa bine i smirio situaciju. Nakon toga je popričao sa momkom iz publike koji je bio jedan od napadnuth. S obzirom na situaciju i kontekst iste Fefa je pred ’’Živeti u Srbiji’’ rekao da niko ne zaslužuje da dobije batine na koncertu Referenata bez obzira da li je Srbin, Hrvat... Tokom dana sam imao prilike da vidim da se isti onaj napadnuti momak žalio na fejsbuk event-u. Objasnio je da je njegov drugar pretučen zbog znojnice na kojoj se nalazio precrtani kukasti krst i da mu je ista oduzeta od strane nasilnika koji su po svoj prilici fašističke provenijencije. Neverovatna stvar je ta da ska muzika koja je esencijalno muzika Kariba, dakle stvorili su je tamnoputi ljudi, privlači rasiste, fašiste i ostale šoviniste. Jeste muzika tu da se sluša i da ona nema političku osnovu, ali zar i na koncertima ska bendova, koji bi po difoltu trebalo biti plesni podijumi gde su jednaki i beli, i crni, i žuti ljudi, treba brinuti da li je precrtan simbol onih koji su pre skoro 80 godina ’’drugačije’’ u gasne komore stavljali pogrešan? Ako je tako onda je svetu stvarno potrebno resetovanje. Totalna psihodelija srpske muzičke scene i njenih pratilaca koja postoji od početka devedesetih kada se jednostavno nisu postavili određeni standardi. Bend se ogradio na tom fejsbuk komentaru od svega i jasno rekao da jesu antifašisti. U praksi su to potvrdili i na koncertu obradom jednog od najvećih bendova u istoji muzike, ne samo ska žanra, Madness i to pesme ’’One Step Beyond’’.

Najveća ludnica na koncertu nastala je prilikom izvođenja pesme ’’Rocksteady’’. Kao klinac iz provincije u nedostatku interneta i dobavljačkih kanala koji su se ticali nosača zvuka, jedva sam čekao trenutak kada će 3K emitovati ovaj spot. To nije bilo tako često pa se svaki put u numeri uživalo punim obimom. Ova pesma sa pravom nosi titulu najvećeg hita Samostalnih Referenata. Na insistiranje benda, kroz publiku je krenuo vozić koji su formirali fanovi. Pošto je vozić bio ne tako uspešan, stari dobri recept sa čučanjem i skokom je poslužio i ovog puta. Tako je bend napravio mali intermeco gde smo svi u publici čučnuli, da bismo na ’’1,2,3’’ sa bine svi poleteli u vis i nastavili ples. Konačno je uzvikivanje ’’Vučiću p***ru’’ dobilo smisao pred i nakon pesme ’’Diktator’’. Tada je živi zaštitni znak Referenata čuveni beogradski skanker Skakavac rekao da "takvih kao što je Vučić ima 260 u skupštini", što je zavredilo aplauz. Fefa je najavio i moguću Skakavčevu ženidbu na jesen jer nakon spota ’’Za neke nove ljude’’ pristižu bračne ponude. Nakon ovih umesnim šala prvi deo se približio kraju.

Za prvi kraj koncerta u 00:20 odsvirana je ’’LungovSka’’. Bis je usledio takoreći odmah. Prvo ’’Žene i vino’’, onda ’’Život je san’’ i na kraju ’’Za moj Beograd’’. Refrene svih ovih pesama je publika dobro popunjene Amerikane pevala tokom, ali i nakon njih. Četiri male devojčice su sve vreme bile na bini i pevale pesme koje su njihovi očevi za dvadesetjednu godinu postojanja benda napravili. Pošto su i ove pesme bile nedovoljne za bis, bend je odsvirao još jednom ’’Za neke nove ljude’’ i time spustio zavesu na ovaj sjajan koncert. Ako je tradicija parametar onda se vidimo opet iduće godine.

Nemanja Mitrović Timočanin
_______________________________________

EDIT


Nekoliko dana nakon koncerta Samostalni Referenti su se oglasili zvaničnim saopštenjem povodom celog slučaja i zamolili da ga objavimo. Saopštenje objavljujemo u originalnom i neizmenjenom obliku.
"Zvanicno saopstenje benda Samostalni Referenti

Jedan od nasih fanova, Aca Sekulic, zadobio je, po njegovim recima, povrede lica i tela na nasem koncertu, zbog znojnice sa precrtanim kukastim krstom. Mi smo Acu pozvali, u ime benda izrazili zaljenje zbog celog incidenta, izvinili se zbog neprijatnosti i ponudili izmedju ostalog da zajedno pregledamo fotografije publike kako bi Aca prepoznao coveka koji mu je naneo povrede. Aca nam je rekao da ne moze da se seti lika coveka koji ga je tukao . Acu smo pozvali zato sto je pre svega covek i zato sto niko ne zasluzuje da dobije batne na nasem koncertu.
Na koncertima ska punk bendova, ukljucujuci i Samostalne Referente, cesto dolazi do takozvanih „sutki“(podrazumeva jaci fizicki kontakt i odgurivanje ucesnika) koje se obicno zavrsavaju bez ikakvih posledica. Mi smo sa bine videli da je bilo nekog koskanja, zamolili smo ljude da se ne obracunavaju fizicki, a sta se zapravo dogodilo smo culi tek posle koncerta kada nam je Aca poslao poruku na facebook stranu benda.
Samostalni Referenti osudjuju svaki vid nasilja i bilo kakav vid diskriminacije na nasim koncertima i uopsteno. Protiv smo fasisticke ideologije i tome nije mesto na nasim koncertima. To kazemo opet jasno i glasno posto ocigledno mnogi ljudi imaju vrlo kratko pamcenje. Protiv smo bilo koje ekstremne ideologije i stavova i ne zelimo da ih bilo ko izrazava na nasim nastupima . Vase ideologije ostavite na vratima sale, na garderobi, pa je pokupite na izlazu zajedno sa jaknom. Sav taj ekstremizam nas je kao zemlju i doveo tu gde jesmo.
Mi promovisemo ljubav, zdrave vrednosti, drugarstvo, humanost, porodicu. Zelimo da zastitimo sve koji su nemocni. Zelimo da vas nasa muzika i tekstovi spajaju, a ne da bude u vama agresiju ka drugom coveku iz publike.
Mi smo PATRIOTE (bez J), ali nismo NACIONALISTI. Za nas je patriotizam borba da izgradimo bolje drustvo za sve nas, za nasu decu.Borba protiv nepravde, borba za slobodu izrazavanja, slobodu da budes drugaciji, borba protiv represije, a ne mrznja prema nekom drugom jer je druge vere, nacionalnosti ili boje koze. U Referentima svira Hrvat koji je nas brat.
Zamolili bi smo sve ljude koji ovaj dogadjaj koriste zarad licne promocije, propagiranja svojih ekstremnih stavova da to ne cine na facebook strani benda. Takodje molimo ljude koji nikada nisu bili na nasem koncertu, nisu nikada culi stih nase pesme, ne stavljaju bend na rub srama etiketiranjem vec da se prvo informisu, procitaju nesto o nama pa tek onda donose zakljucke.
Posebno nas boli sto je covek, sa cijim smo bendom delili binu, napisao neke vrlo ruzne stvari i povezao nas sa cetnicima i optuzio za stvari koje nisu pod nasom kontrolom. Pogotovo smeta cinjenica da se krije iza twitter profila Zapad Todorovic i pre svojih komentara nije stupio u kontakt sa nama i proveri saznanja do kojih je dosao preko drugih ljudi. Nadamo se da ce drug Todorovic sa svojom cvrstom kicmom izaci pred ljude svojim imenom i prezimenom.
Svaki iskren covek koji zeli da se provede, plese, skace, peva sa nama... je dobrodosao na nasim koncertima. Fasisti ili neki drugi, koji svoju ekstremnu ideologiju zele da propagiraju na nasim koncertima nisu dobrodosli. Svako ko zeli da se nasilnicki ponasa, takodje nije dobrodosao.
Ovo, drugo po redu saopstenje, pisemo zato sto su stvari otisle predaleko jer ocigledno, nekim ljudima, namerno ili slucajno, nije jasno ko su Samostalni Referenti.
Nadamo se da smo ovim saopstenjem razjasnili sve nedoumice i nedvosmisleno pokazali nas stav prema ovom dogadjaju i uopste.
Obzirom da mnogo bolje komuniciramo muzikom nego saopstenjima, predlazemo da cujete nasu pesmu „Za neke nove ljude“ koja predstavlja sve ono sto Referenti jesu.
Samostalni Referenti...ZNAMO KO SMO!"