Regulator je relativno mlad, ali izuzetno perspektivan sastav iz Vrnjačke Banje. Svoju muziku deklarišu kao Alternative Rock, ali ista definitivno prelazi granice pomenutog žanra. Jedni su od retkih mladih bendova koji svoju muziku izvode na maternjem jeziku i pritom se sjajno snalaze u tome. Pevač ovog sastava Ognjen Ilić je bio naš sagovornik i ovom prilikom nam pružio šansu da se detaljnije upoznamo sa ovim mladim ali izuzetno talentovanim ljudima i njihovim muzičkim izražajem.


HC: Ognjene, da li nam za početak možeš predstaviti vaš sastav? Kada i kako ste nastali, ko su članovi benda i zašto baš alternative rock?

R: Regulator je plod drugarstva petorice iz Vrnjačke Banje, gde je i bend nastao. Pored mene, tu su Luka Petrović i Bogdan Brđović na gitarama, Goran Janjušić na bas gitari i Jovan Pavlović za bubnjem. Kada kažem "plod drugarstva", mislim na dane kada smo otkrivali muziku, u danima osnovne i srednje škole i  s obzirom da je mala sredina, bendovi i ljudi koje smo gledali kako sviraju u toj sredini jako su uticali na nas i stvorili u nama želju da se i mi bavimo muzikom. Smatram da je naš bend imao zdravu putanju - počeli smo kao mladi cover bend, učeći da sviramo i pevamo pod uticajem drugih poznatijih bendova. Vremenom su se javili drugi uticaji, ali istovremeno smo i mi sazrevali, a onda se i naš neki izraz ispoljio u vidu autorskih pesama .

HC: Regulator iza sebe ima dva studijska izdanja, jedan demo/ep i album ,,Izvori Snage“ iz 2014. godine. Reci nam nešto više o tom izdanju?
R: Da, taj demo je bio iz dva dela, sa po četiri pesme. Demo je snimljen u podrumu našeg basiste, bend je sniman “uživo”, a vokalne deonice sam snimio samostalno na običnom kompijuterskom mikrofonu. S obzirom na način snimanja, taj demo je ispao stvarno sjajno.  Malo ozbiljniji snimak, naš prvi album je došao krajem 2014. iako je snimanje počelo još 2013. jer u principu nismo znali šta radimo, ali na kraju je sve ispalo kako treba. Album je izdat u okviru "Nocturne Media",  snimljen u studiju "Češnjak" u Kragujevcu, tako da se može reći da su osnovni zvuk našeg prvog albuma našli, odnosno isproducirali Saša Vujić,  poznatiji kao Vuja i naš gitarista Luka, dok su za miks i mastering bili zaduženi opet naš gitarista Luka i njegov kolega sa fakulteta Geza Vašaš.

HC: Kako pišete muziku i odakle crpite inspiraciju?
R: Zavisi, ne postoji jedan recept kod nas. Recimo da Luka donese sirov materijal u većini slučajeva, koji se profilteriše kroz ostale, svako doda svoj deo. Puno puta Bogdan i ja donesemo rifove i onda pesma nastane iz prve na probi ili damo sebi malo vremena da je sklopimo u jednu lepu celinu... Pravimo ono što bismo mi voleli da slušamo, u čemu uživamo. A što se tiče inspiracije, nama trojici su gitare po ceo dan u rukama, tako da svaki trenutak može da utiče, sve što smo taj dan videli ili čuli i odmah ide u prste i u glas, nekako.

HC: Vaši tekstovi su na srpskom i po mom mišljenju, poseduju dubinu i sjajno se uklapaju u vašu muziku, stvarajući na taj način neku posebnu atmosferu. Ko je zadužen za pisanje tekstova i o kojim temama pišete?
R: Pesme su uglavnom neka naša razmišljanja o stvarima koje su nam se desile ili se dešavaju, koje utiču na nas, o stvarima koje su nadražila naša čula, nešto što smo iskusili. Ne bismo pokretali temu o kojoj ništa ne znamo. Konkretno na prvom albumu tekstove smo, kao i muziku, pisali svi, maksimalno uključeni u taj proces, dok je u skorije vreme na mene pala dužnost tekstopisca, što se u neku ruku podrazumeva, ali eto, tek sad sam se raspisao u vidu celih pesama.


HC: Koja pesma je tvoja omiljena sa vaših dosadašnjih izdanja? Koju pesmu najviše voliš da čuješ, odnosnoizvodiš uživo?
R: Kod kuće ne slušam skoro nikad naš prvi album, ali "Koren" je definitivno favorit svih nas za izvođenje uživo, jer donosi ogromnu energiju, kako nama, tako i publici. Doduše, to nam je favorit trenutno...  Kuvaju se nove stvari i sada je fokus na njima.

HC: Tokom prethodnih godina, bili ste prilično koncertno aktivni. Da li možeš izdvojiti neki nastup?

R: Izdvojio bih one najbitnije, recimo Požarevačka gitarijada, gde smo bili prvo mesto po odluci žirija, zatim Zaječarska gitarijada i BDFL,  iako su oba događaja takmičarskog karaktera,  to smo shvatili kao odličnu priliku da se upoznaš sa scenom, tako da su nam oba festivala donela puno poznanstava i druženja koja traju i dan danas. Nastupi na Love Festu u našem rodnom gradu, obe svirke u Inđiji ne mogu proći nespomenuto,  jer smo se strava proveli svaki put... Ne znam, ima ih dosta.

HC: Budući planovi benda? Novi album?
R: Ove godine imali smo dosta manje svirki nego obično, ali razlog za to je što smo se okrenuli probama i pravljenju novih pesama, i uskoro, nadamo se, ulazimo u studio, što znači da su planovi za naredni period snimanje, pa promocija drugog albuma, što će reći - što više svirki u 2017. godini.

HC: Da li pratiš domaće bendove i imaš li nekog favorita?
R: Osim benda "Dingospo Dali", koji uskoro treba da izdaju prvenac, trenutno ne mogu da izdvojim nijedan, ali stalno idem na svirke, pratim i uvek tražim nešto novo, ima dosta zanimljivih bendova.

HC: Šta su tvoji „Izvori snage“?
R: Sve ono što može da donese nekakvu snagu, nekakav elan, nešto što te natera da razmisliš, da kreneš dalje, da tražiš nešto novo, da se razviješ. Stvaranje pesama za nas predstavlja baš to  i otuda takav naziv za prvi album, mada je i dalje tako. Kada stvaramo, iz nas izbijaju svakakve stvari, ostavljamo nekakav trag u prostoru i to donosi sa sobom snažne emocije. Ne bih se bunio da se drugi album zove "Još izvora snage" ili "Izvori snage - Reloaded"...

HC: Ognjene, hvala na odvojenom vremenu. Želimo vam puno uspeha u daljem radu i sa nestrpljenjem iščekujemo vaše novo izdanje.

R: Hvala tebi Marko na ovom razgovoru. Pozdrav svim čitaocima Helly Cherry magazina, vidimo se uskoro na nekom koncertu!

Sa Ognjenom razgovarao Marko Todorović