Kragujevačka publika je ovog vikenda (11.9.) imala priliku da vidi čak četiri benda u Domu Omladine, a od toga dva iz inostranstva, tačnije iz Slovačke. U pitanju su Abstract, i Mysterious Eclipse, a što se domaćih snaga tiče Chaosium iz Jagodine, i Alitor iz Indjije.

Pre nego što se pozabavim muzičkim delom, moraću da se osvrnem na propuste u samoj organizaciji koncerta. Iako je prvobitno najavljeno da će prvi bend izaći na binu u devet i trideset, momci iz Chaosiuma su izašli čitavih pola sata ranije, jer je organizator kasno shvatio da Dom Omladine nedeljom ne radi do jedan, već do ponoći, što je dovelo do toga da svi bendovi skrate svoj repertoar, ali ni to nije u potpunosti popravilo situaciju jer je poslednji bend stigao da odsvira svega nekoliko pesama. No, da krenemo redom...

Prvi bend koji je izašao na binu te večeri je bio Chaosium, koji zbog propusta organizatora nisam uspeo da čujem od samog starta, jer sam poprilično zakasnio na njihov nastup, ali i ono što sam stigao da čujem mi je bilo dovoljno da shvatim da se ovde radi o i te kako ozbiljnom bendu. Chaosium je osnovala iskusna ekipa muzičara, koja je prisutna na sceni već skoro dvadeset godina kroz rad sa bendovima kao što su Alister, Stillborn, Sarcophag i drugi. Ovaj sastav je pod etiketom Miner Records-a objavio svoj prvi album "Let The Whole World Bleed", koji mogu da okarakterišem kao melodični thrash/death metal. Iako su krenuli pre nego što je bilo najavljeno, u Domu Omladine se već skupio popriličan broj ljudi, pa to i nije u većoj meri negativno uticalo na raspoloženje samog benda, koji se svojski potrudio da svoj materijal predstavi u što boljem svetlu.

Foto: Milan Šurbatović

Pred već zagrejanu publiku, na binu je izašao Alitor. Ovo je bend koji ne moram posebno da predstavljam, jer je verovatno većini vas koji volite thrash metal odavno poznat. Što se same svirke tiče tu nema šta mnogo da se kaže. Ovo je uigrana ekipa muzičara od koje nisam ni očekivao da podbaci jer sam ih već nekoliko puta gledao uživo, a verovatno je i publici već posle prvih taktova bilo jasno da ovom bendu ne nedostaje vežbe. Ukratko, sjajno odsviran koncert, a i po scenskom nastupu, i komunikaciji sa publikom se vidi da je ovo, iako mlad, već ozbiljan bend. Jedina stvar koja mi je smetala, ne samo u toku njihove svirke, već i gotovo čitave večeri je sam zvuk, koji je mogao da bude i bolji, ali to očigledno nije smetalo ovdašnjoj publici koja je odlično prihvatila ovaj mladi sastav iz Indjije.

Jedini bend čijim sam zvukom bio ziasta oduševljen je slovački Abstract. Ova četvoročlana ekipa svira instrumentalni progressive metal, a iza sebe ima tri albuma. Abstract postoji već dvadeset godina, što se i te kako čuje, ne samo po pitanju sviranja već i po pitanju samih ideja. Oni za sebe kažu da su eksperimentalni progressive metal, pa nisam imao predstavu šta mogu da očekujem, s obzirom da ih pre ove svirke nikada nisam slušao, ali u svakom smislu su me prijatno iznenadili. Ovakvim bendovima, a pogotovo onim manje poznatim, je prilično teško da zadrže pažnju publike, ali Abstract sa tim nije imao problema. jer imaju stvarno interesantne kompozicije, a i znaju da iznesu ovakav stil svirke a da pritom ne smore nikoga u publici.

Poslednji bend te večeri je bio Mysterious Eclipse, koji je na mene ostavio prilično blag utisak. I oni postoje skoro dvadeset godina, imaju tri albuma, i takođe dolaze iz Slovačke, ali za razliku od Abstracta, njima nešto definitivno fali, a to nešto je komunikacija sa publikom i scenski nastup. Sama svirka je utegnuta do maksimuma, a posebno bih pohvalio pevačicu koja jednostavno sa lakoćom izvodi growl i scream vokale, ali pritom moram da naglasim da izgleda kao prodavačica muškatli koja se nekim čudom našla na bini, i nema predstavu šta treba da radi . Kad zažmurim ovaj bend mi zvuči sjajno, ali kad otvorim oči vidim da  su preterano statični na bini, a pevačica nema harizmu jednog frontmena i pored fenomenalnih glasovnih mogućnosti, što je  za jedan death/black metal bend nedopustivo. Oni su imali vremena da odsviraju svega nekoliko pesama pa je možda i to uticalo na raspoloženje benda, ali opet, kada bi bar malo poradili na gore pomenutim nedostacima, ovaj bend bih svakako okarakterisao kao više nego dobar. 
To je to. Nova koncertna sezona  je počela, uskoro nas očekuju neka nova dešavanja pa se i tamo vidimo.

Miloš Stošić