Rokenrol majka rok festivala Jugoslavije, Srbije, Evrope, sveta, sinoć (11.8.) je otvorila svoje kapije za posetice svog jubileja. Pedeseta zaječarska Gitarijada je zvanično počela. Prateći program Gitarijade Free Zone, otvorio je festival od 17 časova u Radul Begovom konaku izložbom ’’Zaječarski strip’’, na kome su govorili Marko i Jovan Stojanović, dok je od 19 časova na gradskom trgu svoje umeće stečeno kroz Kreativni  kurs gitare ’’Gitara za sve’’ prikazalo oko 150 polaznika iz 15 gradova Srbije.

Program zaječarske Gitarijade se potom preneo na stadion FK Timoka pod Kraljevicom. Tamo su od 19 časova kapiju otvorili takmičarski bendovi koji su se borili za plasman u finale. Nastupilo je šest bendova: LSD (Banja Luka), Belo u boji (Gornji Milanovac), Brat (Užice), KBK (Čačak), Disciplinski postupak (Kuršumlija) i Klot (Beograd). Svoj prolazak u finale su obezbedili bendovi LSD iz Banja Luke, Klot iz Beograda i Brat iz Užica. Za ovakav epilog zaslužni su bili članovi žirija Jadranka Janković, Zvonimir Đukić (Đule Van Gog) i Aleksandar Petrović (Aca Seltik).

Revijalni deo prve večeri jubilarne 50. zaječarske Gitarijade započele su zaječarske r’n’r legende Zlatni Prsti, koji su i rokonačelnici ovogodišnje Gitarijade. Svoj set od 40 minuta oplemenili su svirkom koji je starije zaječarske rokere i rokerke vratio u dan, dok su mlađi i oni koji nisu imali prilike da ih čuju naučili i poslušali šta ovi veterani zaječarske gitarske scene imaju za reći. Najveći hit grupe ’’Zbogom ostaj’’ je ostavljen za kraj, a nju je ujedno ispratio i veličanstveni vatromet koji je priređen u znak ovog velikoj jubileja. 

HC arhiv
Sledeći revijalni bend su još jedni veterani svog zvuka, ali ovog puta iz prestonog grada Bosne i Hercegovine, Teška Industrija. Publici je u najvećoj meri prikazan materijal sa albuma ’’Bili smo raja’’ koji sačinjavaju obrade popularnih pesama sarajevskih izvođača, uz nekoliko njih sa poslednjeg albuma ’’Selfie’’ koji je ovom prilikom dobio i svoju promociju. Pevačica Lea Mijatović obećala je zaječarskoj publici nakon nastupa da će se ponovo vratiti na Gitarijadu. 
 
Novosadski street punk oi bend Ritam Nereda je nastavio revijalni deo. Bend koji iza sebe ima 30 godina rada ovogodišnjoj Gitarijadi je darivao spoj starih i nešto novijih pesama, pa su se tako sa razglasa mogle čuti pesme ’’Nikog nema’’, ’’Boje se’’, ’’Put beznađa’’, ’’Hiljade’’, ’’Crno je sve’’ itd. Za kraj svog jednočasovnog nastupa odsvirali su jedan od najvećih hitova ’’Sećanja’’.

Pretposlednji bend večeri, a ujedno i prvi članova žirija, bio je Orthodox Celts. Pevač Aca je na binu izašao u dresu FK Timoka na čijem stadionu se i odigrao jubilej i odmah pozvao publiku na igru. Dobro poznate stvari benda koji je u nekoliko navrata zauzimao binu Gitarijade povele su veliki deo publike u ples. Zaštitno lice ovogodišnje Gitarijade, Aca, je uputio reči hvale Gitarijadi i Zaječaru i poručio da Gitarijada nikada neće biti deo prošlosti.

Van Gogh je zatvorio prvo veče Gitarijade. Po reakciji publike najiščekivaniji bend revijalnog dela. Repertoar sačinjen od najvećih hitova grupe dobio je svoj epilog silaskom frontmena Đuleta u publiku gde ga je u prvim redovima čekala velika fan baza koja je ovaj akt doživela emotivno. Za kraj naklon celokupne Van Gogh posade sa bine čime je ujedno i završeno prvo festivalsko veče. 

Svi zainteresovani su svoju avanturu mogli nastaviti na drum’n’bass after-u DJ Fokusa na susednim rukometaškim terenima ili uz repertoar Free Rock Cinema gde se kod sportke hale prikazivao film ’’Janis: Little Girl Blue’’ i ’’Dorfanks’’.

Nemanja Mitrović - Timočanin