Možda ovo leto neće biti predvidljivo po pitanju sunca i kiše, ali ako se na nešto može računati to je pretposlednja subota jula, gde nema prostora za pogrešnu procenu - dolazi nam još jedna hardkor groznica subotnje večeri za pamćenje! Lavlje srce i kalifornijski štimung, lokalna ekipa uz braću sa svih margina Srbije, čaše uvis i idemo - nek žurka počne!

Lionheart (USA, CA) definitivno pripada prethodnici moderne hardkor scene i može se pohvaliti da je u zamešateljstvu svih modernih vetrova, dobrih i loših, izvukao one najbolje, a sačuvao svoj korenje duboko u old school hardkoru 90ih. Posle brojnih, bukvalno, rasprodatih koncerata i enormne podrške lokalne scene, Lionheart nam se vraća u Evrope ove 2016. i to po poslednji put. U Beogradu i Srbiji ujedno i prvi, da ne kažemo, jedini put! Kalifornijski sastav je u januaru ove godine izbacio ultimativni album „Love Don’t Live Here“ i spreman je da „sravni sa zemljom“ uzastopno 24 grada na svom tour spisku, spisku na kom je Beograd dobio 23. dan jula, subotu. Muzika Lionhearta je sirova, napumpana energijom, duboko udara u svakom brejku i donosi riljanje za koje su potrebne posebne (fizičke) pripreme.

Interesovanje za ovaj koncert je odjeknulo naširoko već sa prvim prednajavama da će se isti desiti. Hype je ubrzo zahvatio celu Srbiju, ali i susedne zemlje, što je logično jer će Lionheart “u kraju” nastupiti još samo u Grčkoj i Sofiji. Zato je, u svom maniru, MTA ekipa koja je organizator koncerta odlučila da ide što sire i sa “lokalnom” podrškom, pa će binu uz Lionheart podeliti i kruševački No Way Back, niški Suffering’s The Price i beogradski Violent Chapter. Interesovanje da sviraju pokazali su  bendovi iz najraznovrsnijih krajeva zemlje - Gornjeg Milanovca, Petrovca na Mlavi, Novog Sada, Čačka…pa i ako ovaj put nisu dobili priliku da sviraju koncert, ohrabrujuće je znati da Srbija ponovo živi i za hardkor, pa nemamo brige za neki naredni koncert.

Zato, ako se plašite nestabilnog vremena i propadanja zakazanih letnjih aranžmana, budite pametni i vikend 23. jula isplanirajte za Beograd i koncert pod simboličnim nazivom „SUMMER HARDCORE FIESTA“ – jer tog vikenda će ovo leto zasigurno najbolje zvučati! 
Ekipa našeg sajta je imala priliku da u pauzi između nastupa na ovoj oproštajnoj turneji kratko porazgovara sa frontmenom benda - Robom, i ukratko pročešlja neke detalje iz Lionheart karijere. Neka ovaj razgovor bude pravi uvod za ludilo koje očekujemo...


HC: Pre nego počnemo želim da izrazim svoje zadovoljstvo i čast na prilici da razgovaramo.
Kalifornija je plodno tle za melodične hardkor pank i thrash metal/crossover bendove. Reci mi molim te, kako ste odlučili da svirate metal-hardcore?
LH: Odrastao sam slušajući punk i hardcore tako da je bilo nekako prirodno da započnem HC bend. Kalifornija je sjajno mesto za bilo koji pravac tako da nije bilo teško.

HC: Počeli ste 2004. ali prvo vaše izdanje se pojavilo 2007. ’’The Will to Survive’’ je najpre izdao Sacramento’s West Coast Worlwide 2007., ali ubrzo potom dve velike hardcore kuće su uradile reizdanje. 2008. Stillborn Records, a 2009. I Scream Records. Možeš li nam reći nešto više o saradnji sa Jamey Jasta-ovim Stillborn Records i I Scream records?
LH:
Da, Mike Hood je najpre objavio album 2007., ali smo ga i mi sami pre toga izdali. Nakon što je izdanje postiglo određeni uspeh Jamey Jasta nas je kontaktirao sa željom da ponovo izda. The Stillborn izdanje je bilo sjajno i dosta nam je pomoglo da se za nas pročuje.

HC: Na drugom albumu ’’Built on Struggle’’ imali ste nekoliko gostiju kao što su Bruce LaPage (ex-100 Demons), Lord Ezec (Skarhead), Karl Buechner (Earth Crisis)... Kako je došlo do ovih saradnji?
LH:
Znao sam Bruce-a preko nekih drugih bendova i tako sam ga upoznao. Bili smo na turneji sa Karl-om i Ezec-om i ranije tako da smo i sa njima bili bliski. Uvek sam bio veliki fan sva tri benda, tako da je bilo sjajno imati ih svu trojicu na albumu.

HC: Ispravi me ako grešim, ali bendovi koji su uticali na vas dolaze sa Istočne obale (Blood For Blood, Hatebreed, Madball...). Šta je sa Kalifornijom? Ko je sa Zapadne obale uticao na vas?
LH:
Da, većina bendova je sa Istočne obale, ali kada smo počeli sa svojim pesmama bendovi poput Hoods, The Warriors, i Throwdown su jako uticali na nas.

HC: Poslednji album ‘’Love don’t live here’’ je izdao nemački Beatdown Hardwear Records. Zašto ste promenili prethodnog izdavača "Mediaskare"?
LH: Saradnja sa Mediaskare je bila tolika prevara, a vlasnik je ispao veliko govno. Najgore iskustvo sa izdavačima koje sam imao u životu. Sa druge strane BDHW je sjajan izdavač. Neki naši prijatelji su na tom lejblu i imali su samo reči hvale koje su se i potvrdile u saradnji sa njima.

HC: Prošle godine ste bili deo ‘’Taste of Anarchy’’ turneje sa Nasty, Cruel Hand, Desolated, Coldburn i Havenside. Tada ste nastupili i u Zagrebu. Kakve utiske nosite odatle?
LH:
Zagrebački koncert je bio sjajan! Bilo je dosta dobrog zezanja i ustvari na ovoj turneji nam je bila želja da opet nastupimo u istom mestu ali nam se datumi sa ostatkom turneje nisu uklapali.

HC: U novembru ćete imati izbore u Americi. Kakvo je tvoje mišljenje?
LH:
Ja glasam za Philadelphia Eagles jer su najbolji fudbalski tim u istoriji.

HC: Ovo je vaša poslednja turneja. Jedan od datuma rezervisan je i za Beograd. Kakva su vaša očekivanja obzirom da prvi put nastupate ovde?
LH:
Mislim da će biti sjajno, nikada nismo svirali kod vas tako da smo svi uzbuđeni kada dolazimo u nova mesta i upoznajemo nove ljude.

HC: I evo na kraju ovog razgovora pošeljite poruku čitaocima i fanovima u Srbiji i na Balkanu!
LH:
Vidimo se uskoro, jedva čekamo da posetimo Balkan!

Intervju pripremio Nemanja Mitrović-Timočanin