Izdavač: Working Pictures, 2004.
Režija: Edgar Wright
Scenarij: Simon Pegg, Edgar Wright
Gl. uloge: Simon Pegg, Nick Frost
Tagline: A romantic comedy. With zombies.
 

Radnja:

Shaun je tipičan sredovječni Englez, koji živi s dva cimera, radi kao trgovac i obožava se poslije posla opustiti u pubu na pivi. Sinoć ga je cura ostavila, tako da je nesretan. No nije ni mogao sanjati da će mu današnji dan promijeniti život.

Osvrt:

Kad sam nabavio ovaj film, iskreno rečeno, nisam pojma imao o čemu je riječ. Počinje tipično kao i svaka novija britanska komedija u zadnjih par godina, te što se prvih pola sata tiče, jedino što ga odvaja od ostatka srodnih mu filmova je odsustvo Hugh Granta (iako, priznajem da sam ga očekivao u nekoj maloj cameo ulozi). Međutim, od samog početka, male sitnice počinju upadati u oči. Kratki isječci vijesti na TV-u, čudni ljudi u pozadini kadra i slične stvari. Da bi nakon pola sata gledanja sve postalo jasno. U film ulijeću zombiji!! Da, da, dobro ste pročitali, zombiji. Možete zamisliti moje iznenađenje, kad se prvi zombie kako spada pojavio u filmu. Odmah sam počeo koncentriranije pratiti film. :-))

Film tada dobija još veći zaokret prema neozbiljnosti i moram priznati da sam ga s guštom pogledao do kraja.
Zombiji u ovom filmu poštuju sve postulate žanra. Ruke su im ispružene prema naprijed, miču se polako (za razliku od zombija u "28 Days Later", koji su valjda za života istrčali olimpijsku normu na 200m) te su prilično bedasti. S te strane sve šljaka po propisima. Ali prava zabava i maštovitost dolazi lagano sa načinima rješavanja zombija. Englezi naravno ne bi bili Englezi, ako negdje ne bi mogli ubaciti kriket. A koji je bolji način za ubacivanje kriketa u film sa zombijima, nego da naš glavni junak razbija glave tim istim zombijima uz pomoć palice za kriket. No, maštovitosti tu nije kraj. Prva antologijska scena filma, a IMO i najbolja uopće je kad Shaun i Eddie (dva glavna lika u filmu), pokušavaju zombijima otkinuti glave sa vinilkama. Naravno da oni koliko-toliko hladnokrvno imaju vremena za odabir vinilki koje će bacati iz Shaunove kućne kolekcije. Zakon scena definitivno. :-)

Kroz cijeli film se provlaci taj neobvezni štih koji se očituje u ideji glavnog lika da će najsigurniji biti u lokalnom pubu (sam plan i je da odu do puba, popiju par pivi i čekaju da se situacija smiri) :-)

Naravno tu je manja ergela solidnih sporednih likova i još par domišljatih načina eliminacije zombija. Što se maski i količine krvi tiče, film je solidno napravljen. Nema nekih pretjerano krvavih scena (dobro, osim možda jedne :-) )

U svakom slučaju mirne duše mogu preporučiti ovaj film svakom ljubitelju dobre zabave, a ljubiteljima zombie filmova ga ionako ne moram preporučivati, budući da su oni u ovoj recenziji najvjerojatnije napravili Ctrl-F na pojam "zombie" i već ga pokušavaju nabaviti. :-)) Da sam malo hrabriji, usudio bih se spomenuti da ovaj film ne spada u domenu trasha, nego se čak može provući pod solidan film, ali neću. Razlog tome je ipak činjenica da je redatelj filma, određenim postupcima svjesno ciljao na trash efekt. Sad koliko je uspio u tome, ostavljam da prosudite sami.

@ahz