Dead Joker, prvi srpski death metal bend osnovan je 1990. godine, da bi već godinu kasnije snimili demo Cannibalistic Dissection. Prvi, kasetni album Venture je izašao 1994. godine za West Force, 1997. godine izdat i za IDM Music, nakon čega se bend i zvanično raspao. 2001. sa bonus pesmama debi album reizdat je na CD-u za nemački Klasma Records pod nazivom Act II. 1997.
Nedavno se proneo glas da je bend opet aktivan. U potrazi za istinom (kako to već opasno i istraživački zvuči), porazgovarali smo sa Zlatkom Obradovićem, bubnjarem benda koji je potvrdio glasine.


HC: S obzirom na to koliko si dugo prisutan na sceni, najbolje bi bilo da krenemo od samog početka. Mnogi su 80-ih slušali heavy metal, ali je malo metalaca iz tvoje generacije nastavilo da aktivno učestvuje na sceni i da uopšte i dalje sluša tu vrstu muzike. Kako si uopšte počeo da slušaš heavy metal i kada si shvatio da je to na neki način tvoj životni poziv?
DJ:
Ajd' za početak da pozdravim prvo tebe i sam Helly Cherry i zahvalim što ste mi pružili priliku da se čuje glas bivšeg učesnika muzičke metal scene kod nas i pokušam da donekle približim čitaocima dešavanje nekad i sada što se tiče mog sviranja i samog metala.
Kao i većina nas je imala ili ima još uvek nekog brata ili strica koji su radije slušali muziku u kojoj je gitara preovladavala pa sam tako i ja imao sreće da spoznam ritam koji mi prija. Uz sam temelj zvani AC/DC, Judas, Sabbath,.uvek je u meni bilo nešto sto je težilo nekom brzem i zešćem sviranju. Otkrovenje je nastalo kad sam prvi put čuo Venom. Tada sam eksplodirao i rekao: TO JE TO... kulminacija je došla sa Kill em all Black magic... Broken bones D.R.I., pa sve do današnjih dana to ne prestaje. STILL REIGNING (haha) preko 30 god.

HC: Koliko se razlikuje slušanje muzike danas i davnih 80-ih i 90-ih, kada si morao da kupis CD, ploču ili kasetu da bi preslušao neki album, i kako si uopšte dolazio do izdanja nekih manje poznatih bendova, koje tada nisi mogao da nađeš u Jugoslaviji?
DJ:
Pazi ovako kod mene je to jos uvek isto. Isti tempo isti intenzitet istim emocijama doživljavam ako je nešto dobro i prija mi. Nikada nisam sebi postavljao pitanje koliko košta kaseta ploca ili CD.Znalo se, to je prioritet, ne moram da jedem ili kupim nešto od odevnih predmeta. Ladno sam mogao sebi da priuštim jedan dobar stan koliko sam para dao za muziku.(haha). Ne žalim ni jednog jedinog sekunda, i opet bih... što se tiče nabavljanja nosača  zvuka dovijao sam se kako sam znao i umeo. Imao sam neke svoje kanale, išlo se čak za Minhen u nabavku...i sve je to na neki način imalo svoju draž, pomučiti se da nadješ nesto sto krvnički voliš, jebeš ovo danas na gotovo, nije mi to to...Uživao sam u ploči gledajuci i slušajucu je...koju sam dovukao od preko 1500 km.

HC: Reci mi nešto više o samim počecima Dead Joker-a. Vi ste u svakom smislu bili pioniri death metala u Srbiji, a i na prostoru cele bivše Jugoslavije, pa me zanima zbog čega ste se baš odlučili za taj pravac, koji u to vreme nije bio preterano popularan, bar kad se uporedi sa thrash ili heavy metalom?
DJ:
Kao i svi bendovi u ono vreme (a verujem i sada) su tražili sebe i ono što žele da sviraju pa tako i Dead Joker. Nisam u startu bio u postavi i koliko se sećam, pre mene su imali dva demo snimka. Ja sam uskočio na demo pre samog albuma VENTURE i zvao se Forsaken Crown. Svi su mislili da je strani bend u pitanju, nisu verovali da se kod nas tako nesto svira. Izlaskom Venture dobili smo priliku da odsviramo tada dva najbolja festivala kod nas.. Brutal reality torture i BHO kao i masu samostalnih koncerata. Šta znam, uvek sam voleo USA bendove posebno sa Floride kao i Marko, pa su nam bili neki uzor i inspiracija u svemu tome da napravimo jedan dobar za to vreme jako brutalni death metal album. Nekako i dan danas to traje posle toliko godina.

HC: Da li je u to vreme bilo teško održati jedan takav bend i da li ste imali bilo kakvu podršku od strane medija, organizatora, drugih bendova i slično?
DJ:
Jedini oblik promovisanja bendova si mogao da imaš preko fanzina (štampanih), a kod nas zahvaljujući emisiji na trećem kanalu koju je vodio Konstantin Polzović. On je mnogo pomogao Dead Joker u reklamnom smislu i pozivajući nas na svirke koje je on radio.

HC: Ko je u bendu bio zadužen za pisanje tekstova i muzike?
DJ:
Na tekstovima je radio Ivan (Fritz) jedno vreme basista, pred kraj i pevač, dok su muziku radili Marko i Miki. Ivanovi tekstovi su bili fantastični.

HC: Od samog starta ste sarađivali sa Vujom iz KBO!-a čiji je studio tada bio tek u povoju, ali je Venture po mnogima jedan od najboljih albuma koji su izašli iz studija "Češnjak". Da li možeš da se setiš nekih detalja iz tog perioda? Kako je izgledalo snimanje death metal albuma početkom 90-ih?
DJ:
Sad, da li smo imali sreću ili nesreću ali uvek kada je bend nesto bitno snimao bio je pokusni zec. Uvek je bio prvi u isprobavanju nove opreme za snimanje pa i tog puta. U principu  lako i brzo smo snimili...problemi tokom snimanja su sastavni deo svakog benda ali kada se završi sve se to zaboravi. Lično mislim da je Vuja uvek bio najbolji za Dead Joker jer je jedini znao da prenese do publike zvuk kakav smo uvek želeli da imamo.

HC: Svirali ste na mnogobrojnim festivalima, od kojih se mnogi i danas pamte, kao na primer "Brutal Reality Torture", "Balkan Horror Opera" itd. Kako danas gledaš na sve to, i kada uporediš tadašnje koncerte sa sadašnjim dešavanjima, da li ima bitne razlike? Da li je sada bolje ili gore?
DJ:
Jaki bendovi onda, jaki bendovi sada. Jedina zamerka je sto sada ima malo death metal bendova. I naravno najvažniji faktor: PUBLIKA, nema je...

HC: Da li ste imali ponude da svirate i van zemlje, i zbog čega ste rešili da prestanete sa radom?
DJ:
Bilo ih je. Po meni najžnačajnija je da sviramo sa Morbid Angel u Ljubljani kao i sa Vader dva puta, jednom kad su bili u Beogradu na insistiranje Petera, pevača benda jer mu se jako dopao naš album. Što se tiče razloga da prestanemo sa radom je usled neslaganja, jer je pola benda zelela da nastavi istim tempom a druga da se menja, da svira ono što je u trendu... snimili jednu pesmu  koja se zove Stain... i to je to.KRAJ!

HC: Nemačka izdavačka kuća Klasma Rec. je 2001-e godine objavila reizdanje vašeg prvog albuma pod nazivom "Act II". Zbog čega i to reizdanje nije nosilo naziv "Venture", i kako ste stupili u kontakt sa tom izdavačkom kućom?
DJ:
Ako je već dotle došlo hteli smo da to da bude VENTURE - ACT 2, inače najveći krivac je bio tada naš menadžer i izdavač Ilic Dejan Ilke. Čovek je u ono vreme mnogo uradio za neke naše bendove i ovom prilikom želim da mu zahvalim za sve što je uradio za nas. On je jako uspešan u svetu muzike čak je bio dugo godina menadžer nemačke heavy metal atrakcije BONFIRE.

HC: Iako još uvek nije ništa zvanično objavljeno, postoji mogućnost da "Act II" bude ponovo reizdat. Da li možeš da mi kažeš nešto više o tome?
DJ:
Radi se na tome. Jedna izdavačka kuća se zainteresovala da nam odradi album na cdu ili vinilu pa još uvek pregovaramo, tačnije dogovaramo šta i kako oko nekih detalja. Iskreno se nadam da ce doći do dogovora jer su mi rekli da im se dopada album. Videćemo,da ne pričam unapred.

HC: Obradovala nas je vest da je Dead Joker ponovo na okupu...znači status: ACTIVE! Možeš li nešto više da mi kažeš u vezi toga...
DJ:
Da! Dead Joker opet radi. Trenutno jako puno vežbamo, da vidimo gde smo i da malo poradimo na kondiciji, nije se sviralo jako dugo (haha). Takodje radimo par novih pesama i jedna od njih će biti u junu snimljena i putem youtube biti predstavljena kao singl a kasnije i kao spot. Koncertna aktivnost tek od sledeće godine kada i planiramo da uradimo album.


HC: Hajde da se sada osvrnemo na neka novija dešavanja, to jest na tvoju saradnju sa kragujevačkim thrash metal bendom Deadly Mosh. Kako je došlo do te saradnje?
DJ:
Uh..odakle da pocnem (hahah). Prijatelj mi je 4 god preporučio da čujem neke klince koji sviraju thrash metal. Da,secam se pesma je bila Deadly Mosh. Delovala mi je jako simpatično iz razloga sto jedno vreme nisam pratio našu metal scenu a drugo sto su to klinci iz mog grada. Preslušao jos par pesama i video da momci imaju potencijal, da iz toga može nešto da ispadne. ŽELEO SAM DA IH UPOZNAM. Posle facebook kontakta i pisanja preko njega upoznali smo se lično na nekoj svirci u Domu Omladine. Njima je bilo zanimljivo što sam ja bivši Jokerovac a meni sto su klinci koji tek dolaze. Vremenom je druženje postalo intezivnije i jednom u šali sam rekao „ma ja ću da vam budem menadžer“ što je njih oduševilo i to traje i dan danas.

HC: Deadly Mosh je u toku vaše saradnje izdao EP "Evil in the Night" i album "United by Pain" koji još uvek aktivno promovišu. Kolika je tvoja zasluga u celoj toj priči?
DJ:
Zasluga? Pa više je to bio timski rad. Ne vidim ja tu neke zasluge. Mozda sam eto malo uticao i davao predloge dok se snimalo u studiju jer sam svirao i znam gde bi šta trebalo i kako. Moj posao je bio sve ostalo samo NE pravljenje muzike. Učestvovao u peglanju benda, dovodjenju članova, prenosio sam neko moje iskustvo iz perioda sviranja, kako sa izdavačima, sa ljudima koji organizuju koncerte, svašta nešto. Više se postavljam kao zaštitnik benda i uvek istupam prvi šta god da je u pitanju. Klinci me slušaju i imaju maksimalno poverenja u mene i to što radim. U stvari jedino zašto sam jos uvek sa njima i pristao na sve ovo je što su jako dobri ljudi, zato što nisu pokvareni, zato što su prema svima isti i uvek otvoreni za sve. Preneo sam da uvek mora da bude najprijateljskiji odnos sa fanovima, jer su oni bitni,oni daju zeleno svetlo u svemu, a ne neki novinar šta će napisati, ili šta znam ko sta još... Ako nisam uspeo sebi da priuštim neke stvari sa Jokerom bar ću se potruditi da njima napravim (nije mala stvar deliti binu sa Nuclear Assault, Unleashed,..), a tek će biti.

HC: I pored mnogobrojnih ponuda od strane drugih bendova koji su želeli da im budeš menadžer, i dalje si ostao pri odluci da sarađuješ samo sa Deadly Mosh-om. Da li planiraš da u budućnosti sarađuješ sa još nekim bendom?
DJ:
Ja sam peti član benda nikako menadžer (hahaha). Bilo je ponuda i to od bendova prilično afirmisanih. Prijaju pozivi, ali NE! Mosh je nešto drugo, nešto posebno. To ne radim iz neke koristi ne radim da bih se nešto afirmisao za dalje, Mosh je ljubav, Mosh su moji kragujevčani i radim sve to jer volim muziku koju oni prave i volim da prolazim sve to sa njima.

HC: Kakva je sada situacija u Mosh-u i šta su tvoji dalji planovi kada je ovaj posao u pitanju?
DJ:
Deadly Mosh ima spot za pesmu The Haunted sa zadnjeg albuma i maksimalno se promoviše. Drugo, Mosh radi na novim pesmama i pripremaju se kondiciono za predstojeći Running Free fest u Bugarskoj gde ce podeliti binu sa švedskim death metal legendama Unleashed i legendama speed metala iz Nemacke Iron Angel. Što se tiče novih pesama imao sam priliku da čujem neke i mogu da kazem da zvuče jako brzo jako žestoko. Za kraj leta u planu je da se Mosh pojave kao gosti jednom poznatom stranom thrash metal bendu u Kragujevcu koji ima EU turneju.

HC: Polako ali sigurno postaješ poznat i po organizaciji koncerata. Da li planiraš da se malo aktivnije posvetiš tome?
DJ:
Pa ne. Ne vidim sebe u tome. Organizujem samo za Mosh i rado uvek pomognem svima koji me kontaktiraju ako zele da sviraju u Kragujevcu. Ne ispunjava me tako nešto.Velika je i obaveza i glavobolje su velike. Kod nas se ne isplati raditi tako nešto. Suviše izgubljene energije i živaca ni oko cega a i uvek postavim sebi pitanje KOME?? Nije to više to. Ne sluša se više muzika kao nekada ne posećuju se koncerti kao nekada i zato samo sto je nužno odradim ili pregovaram u vezi mojih klinaca. Planirao sam da odradim u Kragujevcu jedan dobar metal fest koji bi trajao dva dana gde bi sviralo par naših najboljih metal bendova i dva strana, poznatija benda, medjutim prebacio sam tu ideju za iduću godinu. Možda i bude nešto od svega toga...

HC: Domaću metal scenu pratiš od samog početka. Kakvo je tvoje viđenje današnje scene, i da li misliš da heavy metal može da opstane u 21-om veku?
DJ:
Da, opstaće sigurno samo je problem manjak ljudi koji to prati i sluša. Ponuda je takva kakva, po meni lično odlična ali nam oni ispred bine manjkaju, il su sujetni ili jednostavno jos uvek lutaju i nikako da pronadju sebe. Bolje za 200 din naliti se pivom nego uživati u ponudi 3 benda koji ponaosob koštaju po 70 din. Poražavajuce zvuči.

HC: Da li postoji nešto zbog čega se kaješ i kada je Dead Joker u pitanju i sve ostalo čime si se bavio poslednjih 20 i više godina?
DJ:
Možda sto ranije nismo pokrenuli bend i odsvirali par strašnih ponuda o kojima neki i danas maštaju.

HC: Drago mi je što si pristao da napokon javno progovoriš o svemu ovome, i nadam se da Dead Joker još uvek nije završio svoju priču do kraja.
DJ:
Nadam se i ja iskreno. Potrudićemo se da ne razočaramo prvo sami sebe a posle i fanove.

HC: Za kraj: Deadly Mosh ili Dead Joker???
DJ:
(hahahahahah) Jako teško pitanje. Izvini ali na to pitanje jednostavno nemam odgovor!

Intervju pripremio Miloš Stošić