Obično se kaže da je pas čovekov najbolji prijatelj. Veruje se da se mačke ne mogu vaspitati, niti pripitomiti poput psa, ali činjenica da žive sa čovekom gotovo isto toliko dugo koliko i pas ipak govori u prilog tome da se za ljudska bića i te kako vezuju. Možda ne na isti način, ali svakako istom jačinom – o čemu svedoče mnogi slučajevi kada su mačke prelazile neverovatne razdaljine kako bi bile sa svojim gospodarem ili su skakale u njegovu odbranu, poput pravog psa.

Ne čudi dakle, što se Jasmina Malešević odlučila da za glavne junake svojih priča za decu uzme baš mačke – Miciket i Mnjamora. Mačke su, pored pasa svakako, najdraži kućni ljubimci. Maze se i umiljavaju, vole i tetoše, ali znaju da budu i te kako opasne, hrabre i neustrašive kad ustreba – baš kakvim ih je i opisala Jasmina Malešević u pričama „Ljubav u Fantomgradu“ „Zaljubljeni fantomobili“ i „Špijuni njenog Veličanstva“.

Dođe u životu svake mačke trenutak kada mora da zaboravi sve svoje strahove, kada mora da stane u odbranu svojih životnih stavova i htenja i suprotstavi se onima koji žele da ih pokore, ugnjetavaju i, na kraju, unište – u našem slučaju to je Megagrom, opaki vođa robota, koji želi da zagospodari Fantomgradom. Neustrašiva Miciket i njen verni pratilac, hrabri Mnjamor, udružili su se u opasnoj avanturi – stati na put Megagromu, osujetiti ga u njegovim zlim namerama i spasiti grad i čitavo stanovništvo. Oni u tome, naravno uspevaju i nastavljaju zajednički život u dvoje, a kasnije i u troje.

Ono što obogaćuje zbirku „Mačkaste priče“, koja je pisana jednostavnim, lakim, brzim, slikovitim jezikom, jeste priča koju su napisala deca iz vrtića „Dambo“ u Subotici. Doprinos zbirci je time dvostruk: govori u prilog činjenici da su priče doprle do dece i da su dovoljno dobre i inspirativne da su i ona sama poželela da se oprobaju u pisanju. Ali, tu se naše drugovanje ne završava, ne. Zbirku bogate i „Mačkaste pesme“ („Ljubavna fantomska pesma“, „Fantomski slatki sni“), lake, lepršave, vesele pesmice koje govore o ljubavi i čežnji, našim najslađim mukama.

Ako ste ljubitelji mačaka, i ako niste, ako ste mladi, i ako niste, pročitajte novu zbirku Jasmine Malešević „Mačkaste priče“ – možda vas, pored toga što će vas razgaliti – inspirišu da i sami nešto napišete.

Tamara Lujak