Knjige daju pečat prostoriji u kojoj se nalaze, a ponekad mogu i da zasene ličnost vlasnika.
          Alberto Mangel

Nema šarmantnijeg nameštaja od knjiga.
Sidni Smit


Knjiga može da nam se svidi iz različitih razloga: zato što je izuzetno mala ili ogromna velika, zato što ima razigrane, sjajne, šarene ili crno-bele korice, zato što ima šarmantan naslov, zanimljive ilustracije, 3D stranice... zato što vam ju je neko poklonio ili ste je sebi kupili kako biste obeležili neki važan događaj...
Knjiga može da vam se svidi i zbog dopadljivih likova, intrigantne radnje, teme koju obrađuje, pisca koji ju je napisao, kontroverze koju je izazvala u društvu, stila kojim je napisana, zbog toga što vas može baciti u budućnost ili vratiti u prošlost...
Ali da li su to jedina merila za lepotu jedne knjige? Zar ona ne može da bude i deo nameštaja, ukras doma, deo nakita? Može li se knjiga obojiti, prekrojiti, iskrojiti, nanizati, može li se ponovo upotrebiti, nositi, pretvoriti u lampu, stolicu, krevet, može li dobiti drugu namenu?
Knjigu možemo voleti, gledati, proučavati, čitati, držati u rukama, mirisati, ali da li možemo da je koristimo i kao ukras, komad nameštaja, možemo li je obući, u njoj se kupati, na njoj sedeti, spavati, možemo li je koristiti kao policu za knjige, modni detalj (torbu, recimo), kućicu za ptice, prsten, narukvicu, minđuše... Ako ste na sva ova pitanja dali odgovor „ne“ – pogrešili ste!
Knjiga se može koristiti kao držač za olovke, čiviluk, saksija za cveće, privezak za ključeve, luster, sat, veštačko cveće, leptir mašna... Od nje se prave kreveti za spavanje i uzglavlja, dvosedi, stolice i fotelje za sedenje, ogledala, kade za kupanje, prozori, novogodišnje jelke i ukrasi, čak i metle!
Knjige možemo danas sve češće naći u muzejima i galerijama u vidu skulptura, na fasadama, ulici – kao deo ulične umetnosti, čak i u putu! Jasno se iz svega ovoga vidi da se vremena i pogledi na svet menjaju, ali to nam ništa ne vredi u koliko se i mi ne menjamo sa njima. Zato razmislite – ako biste imali priliku da svoju knjigu pretvorite u deo nameštaja – koji bi to deo bio – i zašto?

A sada pogledajte galeriju kako su knjige oplemenile prostor...

Tamara Lujak