Izdavač: Flora Film, 1990.
Režija: Bruno Mattei
Scenarij: Claudio Fragasso
Gl. uloge: Christopher Ahrens, Haven Tyler

Radnja:

Venecija je prekrivena "oblakom" koji je prouzročio da sve u gradu umre. U tunelima ispod grada grupa vojnika i naučnika radi... nemam pojma što rade, ali u jednom trenutku upute poziv u pomoć bazi i veza se prekine. Baza se zabrine i pošalje elitni tim "Mega Force" (da :D) da istraži što se događa u Veneciji. "Mega Force" je 5 tipova i jedna ženska, koji su vrlo sposobni, obučeni da ubiju i odjeveni kao da su ispali iz Flash Gordona. Njima se pridružuju mlada znanstvenica Sarah (a u stvari Ripley) i Samuel Fuller za kojega se kasnije ispostavi da je android koji će iz nekog razloga podivljati i okrenuti se protiv tima...

Osvrt:

Hehe, jesam vas? :) Ne, unatoč naslovu, ovo nije onaj T2 u kojemu budući kalifornijski guverner spašava Sarah i Johna Connora uz zvuke Guns'N'Rosesa, ovo je jedan sasvim drugi film istog naslova. Snimio ga je trashgendarni Bruno Mattei (najpoznatiji po režiranju nekoliko nastavaka Emanuelle, ali i nekoliko talijanskih zombie-trasheva), i prvo ga nazvao "Shocking Dark", ali je radi boljeg publiciteta odlučio promijeniti naslov fima u Terminator II. Lukavo, zar ne? :))

To bi bio donekle razumljiv (iako nadasve sulud) marketinški potez da ovaj film ima ikakve veze s T2. Ali ne, ovaj film je u biti rip-off Aliensa, samo što se radnja ne odvija u svemirskoj postaji nego u post-apokaliptičnoj Veneciji, a jedina poveznica s Terminatorom je prisustvo podivljalog robota i putovanje u prošlost.

Dakle, ovo je nešto strašno. Već sam rekao da je radnja preuzeta iz filma Aliens... U stvari, ne preuzeta - radnja je oteta, ostavljena tri dana bez vode i hrane, brutalno silovana, pretučena i bačena u septičku jamu da umre. I ne samo radnja, maske monstruma su očigledno posuđene sa snimanja "Humanoids From The Deep", a zakleo bih se da sam u nekoliko trenutaka čuo glazbu iz "Blade Runnera". Bježeći od monstruma, mlada znanstvenica Sarah naleti na klinku (da, ona kasnije propadne kroz neki tunel i bude zarobljena od monstruma i pohranjena u poliuretansku pjenu, ali Ripl... Sarah je izbavi) i njih dvije se jedine izvuku. Kao i u Aliensima, i ovdje je približavanje aliena prikazano sve češćim pištanjem one spravice, samo što u Aliensima ta spravica ima i nekakav ekran s zelenkastim točkicama, a u ovom govnu od filma imaju stari diktafon na koji je snimljeno pip...pip..pip..pip...pip...pip-pip-pip.

Umorio sam se od tipkanja pa ću samo još naglasiti cherry-on-top kraj. Naravno, podivljali android je pokrenuo sekvencu samouništenja Venecije, a naše dvije heroine pokušavaju naći izlaz dok glas odbrojava koliko je vremena još preostalo. I, kad vrijeme dođe do nule, glas objavi "The time is up!"... i ništa se ne dogodi. Onda još malo trčkaraju uokolo, pa odborjavanje ponovno počne od trideset sekundi. Srećom, naiđu na time-pod kapsulu koja ih odvede na sigurno, u Veneciju 1990. Teta na ekranu u kapsuli ih upozori da svakako uzmu "microprocessor time-space modulator" (isti onaj diktafon, ali s LED-diodama), ali da budu pažljivi jer može doći do "turbo-molecular decompositiona". Kako je Terminator u drugoj kapsuli stigao u prošlost za njima, saznao sam i da je "turbo-molecular decomposition" u stvari situacija kad vam ispod nogu netko pušta paru, a iznad glave vam netko brusi željeznu cijev pa iskre padaju po vama... i onda nestanete.

Još jedan film za pamćenje.

Highlightovi:

    Uniforme "Mega Forcea"
    Naziv "Mega Forcea"
    Ekipa koja sačinjava "Mega Force"
    Općenito, postojanje nečega što se zove "Mega Force"
    Mikroprocesorski vremensko-prostorni modulator i turbo-molekularna dekompozicija
  
Oleg Berić