Zašto kultura i umetnost koštaju? [VIDEO]



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Verujem da smo se svi našli u situaciji da želimo da odemo na neki koncert, da odgledamo neku pozorišnu ili bioskopsku predstavu, ili da kupimo neku knjigu; ali da to nismo učinili zbog preskupe karte/cene knjige.

Nekom prilkom smo se zapitali zašto je cena ulaznice ili knjige baš toliko velika. Evo do kakvog odgovora sam došao...

Umetnost i kultura koštaju, svidelo nam se to ili ne. Kupovinom ulaznice ili knjige često pomislimo da plaćamo da gotov proizvod - predstavu, izložbu, knjigu... Ali, zapravo, plaćamo mnogo više.

Pa dobro, šta je to što mi, zapravo, kupujemo?

Mi, kao posetioci kulturnih dešavanja, kupujemo talenat umetnika kao i sve one sate koji su oni uložili praveći svoje umetničko delo - od trenutka nastanka ideje, preko njene razrade, traženja odgovarajućih materijala/rekvizita.

Kupovinom ulaznice ili umetničkog dela, plaćamo sve one trenutke (uglavnom opravdanog) straha (da li će se publici dopasti umetničko delo), skeptičnosti (koji nastaje zbog finansijskih momenata), samoispitivanja da li je autorovo delo dobro ili nije. Ne treba zaboraviti ni nervozu zbog rokova, gomilu problema pojedinačnih scenskih umetnika kao ni zajedničke probleme (izrada odgovoarajuće scenografije, kostima, setova...). Jednostavnije rečeno: sva ona ljudska osećanja koja nastaju u trenucima i periodima stvaranja.

Zaustaviti se na ovome značilo bi da zaboravljamo na to da i ti sami umetnici moraju izdvojiti vreme da svoju umešnost i veštinu razviju i usavrše (tako što će npr. naučiti neki novi dijalekt, posebnu tehniku slikanja ili pisanja)....

Plaćamo sve one probe glumaca koje su se odvijale u hladnim zimskim prostorijama; neuspele pokušaje vajara da izrazi svoje ideje i viziju. Muzičari moraju da platiti najam prostorije u kojoj vežbaju, žice, pojačala, nove instrumente (koji, zbog korišćenja, vremenom propadaju). Slikari moraju stalno kupovati nove boje, platno, četkice.

To što mi vidimo na pozornici, na bioskopskom platnu ili knjizi je samo forma, umetnički izraz. Završni proizvod. Mnogo faktora uticalo je da taj izraz bude baš takav i nikakav drugačiji - jedinstven. Neponovljiv! Forma je takva upravo zbog ogromne energije, strpljenja, rada te fokusiranost svih onih koji su učestvovali u stvaranju umetničkog dela. I TO je upravo ono što kupujemo!

Godine rada, zalaganja, suze i znoja stoje iza umetnika kog vidimo pred sobom. I TO je upravo ono što kupujemo!

Da bismo se mi osećali lepo i uzvišeno; da bi se naši vidici proširili; da bismo duhom rasli i razvijali se - bilo je potrebno da se umetnici i kulturni delatnici odreknu mnogo toga: vremena koje bi proveli sa svojom porodicom i prijateljima. I TO je upravo ono što kupujemo!

Kupujemo iskustvo koje je trajnije, koje nećemo zaboraviti i koje nam niko ne može oduzeti.

Kupvina ulaznice ili knjige je ulaganje u kulturu! Misli o tome sledeći put kada pomisliš da je knjiga ili ulaznica za predstavu/bioskop preskupa (ako ne želiš da prođeš kao Topuzić).



P.S. Tekst se odnosi na kulturna i umetnička dešavanja čija je cena razumna i ne odnosi se na situacije kada je cena precenjena iz bilo kojih razloga (npr. poznatosti izvođača).

Predrag Popović



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva