Ako probamo da nekako sagledamo stvari na ovdašnjoj regionalnoj andergraund sceni, onda je neizostavno da se pomene Moonlee records. Slovenačko-hrvatski izdavač koji nas već neko vreme unazad snabdeva dobrim i probranim naslovima. Tačnije, trenutno se ne mogu setiti nijednog njihovog izdanja koje bi ponelo epitet slabog ili nepotrebnog. Ne kažem da sam preslušao sve što su objavili u proteklih desetak godina koliko rade, ali je sve što je stiglo do mene sa njihovom etiketom imalo nemalu dozu kvaliteta. Oni su i redak primer kuće sa doslednom politikom izdavanja jedino istinski nezavisnih i alternativnih sastava.

Moonlee je prošlu godinu okončao sa drugim albumom slovenačkih IAMDISEASE “veselog” imena “Praznina”. Ni celih pola sata muzike se ne nalazi na albumu u ukupno sedam pesama. Ali tako mračnih, teskobnih i depresivnih pola sata da nakon slušanja imate osećaj da je album zapravo duži i da je to sasvim dovoljno za ono što IAMDISEASE žele da kažu i poruče. Da se razumemo, kada se ovako nešto napiše onda se obično cilja na to je i dosada uplela svoje prste u sve to, ali ovde nema ni govora o tome. IAMDISEASE za osnovu uzimaju hard core koji vrlo uspešno mešaju sa metalom, sludge-om i stonerom. Produkcija odlično pocrtava celu priču, pevanje je raznovrsno, bogato i nepredvidivo, a isto se može reći i za rifove i ostatak muzičkih rešenja. Mada je ime benda na engleskom, tekstovi su na slovenačkom, kao i na prvom albumu, a teme su koliko sam uspeo da razumem prigodno uklopljene u neveselu, ali energičnu muzičku matricu.

Čini mi se da bi IAMDISEASE mogli bez problema da svoju karijeru probaju da preusmere ka Evropi i tamošnjoj hard core sceni koja gravari ka metalu. I pored nesumljivog kvaliteta ne verujem da na ovim prostorima mogu postići neki veći uspeh, upravo zbog kompleksnosti izraza koji nude i netrendovskog zvuka. Nije realno ovo za svačije uši, ali ako se potrudite, nećete zažaliti.

Miroslav Stašić