U Italiji je u periodu od oktobra 1986. do aprila 2014. godine objavljeno 330 epizoda Dilana Doga (u ovu brojku nisu uračunati specijali i druga izdanja van regularne serije). U tom mnoštvu je teško odabrati pet najboljih, tim pre što je veći deo Dilanovog opusa objavljen u Srbiji i/ili susednoj Hrvatskoj. Ipak, nakon pažljivog razmatranja, odluka je doneta! Ako ste verni poklonik Dilana Doga, podsetite se njegovih najblistavijih trenutaka. Ako tek treba da se upoznate sa ovim strip junakom, u produžetku teksta saznajte odakle je najbolje da počnete.


01 Uspomene nevidljivog (1988)
Prepričan u najkraćim crtama, zaplet ove epizode deluje prilično neoriginalno: Dilan dobija zadatak da stane na put ubici koji nemilice kasapi londonske prostitutke. Krenuvši od ove rutinske postavke, Ticijano Sklavi je napisao priču okupanu kišom i krvlju, neosporno jednu od svojih najboljih. Crtež Đampjera Kazertana je po običaju izuzetan, detaljan i ekspresivan, te se odlično uklapa u Sklavijev melanholični i nasilni svet. Takođe, u Uspomenama nevidljivog u serijalu se po prvi put pojavljuje Bri Danijels, jedna od najupečatljivijih Dilanovih devojaka (njih dvoje će se ponovo sresti u epizodi S druge strane smrti). U najkraćem: Uspomene nevidljivog je trijumf u svakom pogledu i omiljeno štivo većine dilandogovaca.

Izdanja:
Dnevnik: Dilan Dog #19
Veseli četvrtak: Biblioteka Dilan Dog #07

02 Dugački pozdrav (1992)
Ironično, ali istinito: jedna od najatipičnijih epizoda Dilana Doga je ujedno i jedna od najboljih. Na 96 stranica su scenaristi Ticijano Sklavi i Mauro Markezeli uspeli mnogo toga… U epizodi su isprepletene dve vremenske ravni (sadašnjost i prošlost), ima dosta sete i patosa, a završnica je istinski potresna. U Dugačkom pozdravu smo u prilici da se „upoznamo“ sa Dilanom u tinejdžerskim godinama, te da saznamo nešto o njegovoj prvoj ljubavi… Svi znamo da je Dilan zaljubljive prirode. Ipak, plavokosa Marina Kimbal je posebna, ona se izdvaja od ostalih, možda i zato što je jedna od retkih koja nije završila u Dilanovom krevetu. Sklavi i Markezeli su vešto, baš kao i priču u celini, iznijansirali Marinin lik, dok je uvek solidni Karlo Ambrozini dobio zadatak da je nacrta. Ovoga puta izostaju čudovišta i manijaci koji vitlaju nožem, ali to ne smeta. Naprotiv.

Izdanja:
Slobodna Dalmacija: Dilan Dog #8 (u originalu – Dilan Dog #74)
Ludens: Dilan Dog extra #74

03 Priča ni o kome (1990) 
Epizoda koja je podelila poklonike serijala. Jedni je nazivaju remek-delom, drugi konfuznom i nerazumljivom. Priču ni o kome (u Hrvatskoj je ova epizoda objavljena pod naslovom Ničija priča) je treći deo trilogije koji čine Doktor Ksabaras/Zora živih mrtvaca (DD#1) i Morgana (DD#25). U ove tri epizode Sklavi je sarađivao sa crtačem Anđelom Stanom, bavio se zombijima i Dilanovim sukobom sa misterioznim Ksabarasom (ovom trojstvu će, mnogo kasnije, biti pridružen i jubilarni, stoti broj – Priča o Dilanu Dogu). Svaka sledeća priča kompleksnija je i zahtevnija za praćenje od prethodne, Sklavi sve više odbacuje linearnost i logiku, te pušta mašti na volju… Rezultat je impresivan i najbolje bi se mogao opisati sintagmom „stripovani košmar“.

Izdanja:
Dnevnik: Dilan Dog #43
Veseli četvrtak: Biblioteka Dilan Dog #15

04 Golkonda (1990)
Ovu fantazmagoričnu epizodu napisao je Sklavi, a sjajno nacrtao Luiđi Pikato. U pitanju je svakako jedna od najmaštovitijih Dilanovih avantura, u jednakoj meri komična i strašna. Vešto mešajući humor i horor, Sklavi sa puno gušta stvara sasvim unikatnu priču inspirisanu delima nadrealiste Renea Magrita (po Magritovoj slici Golkonda ova epizoda je i dobila ime) i, između ostalog, filmovima Lučija Fulčija. Dilan Dog će ovoga puta, ni manje ni više, morati da spreči Apokalipsu i pronađe vrata koja će ga odvesti pravo u Pakao. Golkonda je veoma zabavna epizoda, izuzetno groteskna i vizuelno upečatljiva, ali je, slično većini epizoda koje potpisuje Sklavi, protkana gorčinom i liričnošću.

Izdanja:
Dnevnik: Dilan Dog #41
Veseli četvrtak: Biblioteka Dilan Dog #14

05 Dok vas smrt ne rastavi (1996)
Još jedna veoma uspešna  saradnja scenarista Sklavija i Markezelija, ovoga puta na 110 stranica i u koloru (bar je tako bilo u originalnom izdanju, u Hrvatskoj je objavljena crno-bela verzija). Bruno Brindizi je u vreme objavljivanja ove epizode, sredinom devedesetih, počeo da se nameće kao jedan od ključnih crtača u serijalu i njegov talenat je neosporan. U pitanju je, slično Dugačkom pozdravu, još jedno autobiografsko poglavlje iz života slavnog istražitelja noćnih mora, ovoga puta smeštano u vreme kada je Dilan tek počeo da gradi karijeru u Skotland Jardu. U ovoj epizodi saznajemo dosta toga o Dilanovoj prošlosti, a glavni pokretač priče je ljubav koja se rasplamsava između našeg junaka i mlade, buntovne Lili Konoli.

Izdanja:
Slobodna Dalmacija: Dilan Dog #43 (u originalu – Dilan Dog #121)

Dok vas smrt ne rastavi je, mada već punoletna, najsvežija epizoda u ovom izboru. Ovaj dugovečni serijal je poslednjih desetak i kusur godina u primetnoj krizi, Sklavijev odlazak se odrazio na kvalitet, ali se očekuje da će se pod vođstvom Roberta Rekionija, novoimenovanog urednika, Dilan Dog od jeseni vratiti na stare staze slave. Kada će ove nove epizode stići pred domaću publiku, ostaje da se vidi.

Slažete li se sa ovom listom i imate li svoje favorite?

Đorđe Bajić
Izvor: City Magazine