Recenzija debi-albuma Microsonic "Unreal Images"

Svidela mi se rečenica koja se odnosi na odlične Microsonic, da su oni dokaz da iz Novog Sada ne dolazi samo punk i hardcore, već i bendovi indie/alter/psychedelic senzibiliteta - slažem se u potpunosti, naročito u muzičko-istorijskom smislu. Uskoro im SKC Novi Sad izdaje debi-album "Unreal Images", stoga je ovo pravi trenutak za predstavljanje indie/psychedelic snaga!

Na albumu su već dobro poznati singlovi, kao što su "Cosmic Gallery", "Plastic Sky", koje je bend objavljivao korak-po-korak na Internetu. Veoma skladno koncipiran, numere su vešto isproducirane, prvi utisak je da bend ima čvrst stav, energiju - naravno, da ne moraš biti ekstreman da bi pokazao svoju kreativnost, svoj mikrokosmos koji ćeš nesebično darovati slušaocima, što spada već u drugi utisak i konačni "sud" (kako to strašno zvuči). Većina pesama ima psihodeličnu potku, dostatne gitarističke deonice, blagu dozu elektronike i veoma senzualni ženski vokal, koji zaokružuje celinu zvanu Microsonic - nije to što je dama, ima harizmu, čuje se iz priloženog. Dakle, sveukupno gledano, pored toga što se album bavi dosta introvertnim temama i sopstvenim poniranjima u ego-univerzume (da se izrazimo jezikom psihologije), numere u njemu su tako ljudske, na momenat kristalno jasne, dok ne krenu psihodelične deonice. Kompaktnost je još jedna pozitivna strana kod preslušavanja ovog albuma, jer se pesme savršeno nadovezuju jedna na drugu, ali to ne znači da zvuče unisono i jednolično - svaka pesma reflektuje kreativni poseg za muzikom krajem osamdesetih i devedesetim, uz ličnu notu samog benda. Atmosfera svake pesme je savršena za skakanje po sobi, dabome i u klubu, retka prilika za svemirsku vožnju u sopstvenom aranžmanu - potvrdiću iz ličnog iskustva, jer melodije i mantrični Danijelin glas vozi li vozi, nadzvučnom (da ne kažem ultrasoničnom) brzinom. Vaša karta za (mikro)kosmos je upravo "Unreal Images".

Lični favoriti i topla preporuka: zabeleženi duševni trenutak "Polaroid", ispitvačka "So Far Away", letnja atmosferična "Chasing The Sunset" i krajnje njuvejverska "Plastic Sky".

Desya Lovorov