Kako nas je karma izneverila na globalnom nivou i tamo negde krajem prošle godine uspela da nam uskrati dugo očekivani SMAK SVETA, iskoristili smo ovu godinu da puni entuzijazma podignemo glave i nastavimo dalje! To se barem lepo odrazilo na muzičku scenu, i uprkos nekim mlakim očekivanjima –2013. nas je iznenadila sa zavidnim spiskom dobrih izdanja (mada ruku na srce, imala je i ona svoje momente, mnogo vode će proteći Dunavom dok nam u glavama izbledi uspomena na Miley Cyrus i njene ispade – u svakom pogledu  -.-). Svetu su se u ovih 12 meseci predstavila mnoga nova imena koja polako kreću put zvezda, dok su se u isto vreme od nas i neke zvezde oprostile – Cale, Reed, Banks, Burr ...– samo su neke od legendi koje nas više neće oduševljavati svojom muzikom.


Odlučiti koja izdanja su svojim kvalitetom dovoljno dobra da odskoče u moru albuma koje nas je preplavilo nikako nije lak zadatak. Zato, da bih se odmah ogradio od svih negativnih kritika (o ukusima ne treba raspravljati – jedini preduslov za to je da posedujete ukus!) izbor je sačinjen poprilično subjektivno, uz dovoljno nade de će se neko u njemu pronaći – te vam ovim putem izdvajam desetak albuma za koje smatram da su obeležili prethodnu godinu.
Uzivajte!


10. Signed and Sealed in Blood - Dropkick Murphys
Luda ekipa iz Bostona se vratila! Album koji je izašao početkom januara predstavlja pravu malu poslasticu za sve ljubitelje tvrdjeg zvuka irske pank muzike. Na svom, osmom po redu, albumu – momci iz Murphysa su otišli korak dalje, ali u isto vreme uspeli u potpunosti da održe energiju i stil koji su strastveno forsirali sve ove godine. Za sve ljubitelje energičnih pesama i brzih ritmova – ovaj album je definitivno a must –have! Kao što i sama uvodna numera kaže – THE BOYS ARE BACK!


9.  People, Hell and Angels - Jimi Hendrix
Till death do us part – definitivno nije rečenica koju je legendarni  Jimi imao u svom vokabularu!
Posthumno izdanje albuma People, Hell and Anegels vratilo je sve ljubitelje tamnoputog madjioničara u 'dobra stara vremena' dok je ovaj fenomenalni gitarista prašio širom sveta!  Album sadrži 12 pesama koje do sada nisu bile objavljivane, pesama na kojima je Hendrix radio sa idejom da budu dodatak albuma Electric Ladyland. Rezime – Hendrix, novih/starih 12 pesama...pa šta čekate ?!? 


8. The Next Day - David Bowie
... Šta reći za Bowie-ja, a da neko već nije rekao?! Čovek koji u svojoj 66. godini  i nakon 24 albuma uspeva da održi isti nivo energije, kreativnosti i originalnosti, koji uspeva da se uklopi u sve muzičke žanrove u poslednjih .... mnogo godina, i da u svima odradi savršen posao... Ogrešiti se i reći da je pretekao i neke velikane poput McCartney-ja i lude ekipe Stonesa, koji su stvarno delovali kao neiscrpan izvor muzike! Prvi album nakon punih deset godina – The Next Day , izašao je početkom januara i u tom momentu je predstavljao (barem za nas ) verovatno najbolji poklon koji može da se dobije za Božić ! Zato – ko ga nije obrnuo barem 20k puta – put pod noge pa do Bowie-ja!

7. Old Sock – Eric Clapton
Fenomenalna kompilacija pesama koje je Clapton voleo još od malena, odradjenih na samo njemu svojstven način. Uz par zvučnih imena koja gostuju – medju kojima se moraju izdvojiti Steve Winwood, JJ Cale ( i to je ujedino i jedan od poslednjih snimaka legendarnog kantautora) i  Paul McCartney, ovo izdanje je jedan od onih albuma za koje vam je žao sto nemate gramofon i prilike da sedite po ceo dan ispruženi na krevetu i uživate uz odličan odabir numera. Kako i sam polako ali sigurno zalazi u pozne godine, Eric se okrenuo starim stvarima koje, kako sam kaže, u njemu bude lepa sećanja – i uspeo je to da prenese na sve one koji (većina, istina, mnogo mladji ) nadju svoj put do njegovog albuma.


6. House of Gold – Part 2 – Stone Sour
Kada deca postanu ljudi – samo je jedan od komentara koji doslovno predstavlja novo izdanje grupe Stone Sour.  Ovaj album je u isto vreme i drugi deo ( ili nastavak, kako vam je lakše ) konceptualnog albuma House of Gold & Bones, čiji je prvi deo ižašao u oktobru 2012. Za sada se čini da je iskusna ekipa iz SS-a uspela da pronadje magičnu formulu – te su manje/više nepogrešivi! Za sve one koji su se pronašli u odličnoj muzici Sourovaca, tu nije kraj – pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Dark Horse Comics aprila 2013. je izašao i prvi, od četiri dela, strip. Ovo izdanje se može naći i na netu, tako da je sve na vama – samo mogu da vas podstaknem i kažem da oba albuma u kombinaciji sa stripom daju neverovatan doživljaj...pa, užvajte!


5. Hesitation Marks - Nine Inch Nails
Američka industrial rock scena je ovog leta dobila prinovu. Sa prvim albumom nakon pet godina, grupa NIN se vratila na scenu i to ( žargonski,a možda i bukvalno ) na velika vrata. Svi koji su pratili dosadašnja izdanja ove veoma zanimljive, a i produktivne, ekipe – ne mogu da ne primete veliku promenu u zvuku koju sa sobom donosi novo izdanje. Puno eksperimentisanja, menjanja stilova i primetna razlika u temama u odnosu na prethodne albume, stavila je Hesitation Marks na crnu listu – barem što se tiče okorelih fanova ovog benda. Medjutim, kao što već rekoh – ukusi su različiti, i smatram da je uprkos velikim promenama, ovaj album opravdao očekivanja. Na kraju krajeva, na vama je da procenite, ali vam toplo preporučujem da mu date šansu, verujem da se nećete pokajati!


4. Lightning Bolt - Pearl Jam
Verujem da su svi fanovi ovog fenomenalnog benda već počeli da cupkaju sa nestrpljenjem u očekivanju famoznog, u poslednje vreme toliko pominjanog, koncerta koji nas očekuje ( nadamo se, nadamo! ), a do tada – najbolji način da ubijete vreme je da uzjašete munju!
Deseti album PJ-a uspešno je vratio duh sad-već-davnih devedesetih. Iako sam se naslušao negativnih kritika koje su, poput omče, počele da se skupljaju oko Bolt-a, verujem da je ekipa uspela da se izbori sa činjenicom da su 10-20 godina stariji, da ni muzički reperi nisu više ono što su nekada bili, i da povrh svega toga ostane dosledna onome što su radili i na svom vrhuncu, a to je pravljenje dobre muzike. Tako da – niski start i čekamo ih u Bgu, a do tada – slušalice na uši i grmljavina !


3. Amok – Atoms for Peace
Od svega po malo – a kada je to SVEGA kombinacija  Radiohead-ovog  pevača Thom Yorke-a,  čuvenog Flea – basiste Red Hot Chili Peppers-a i  Joey Waronker-a, bubnjara sada već ugašenog sastava R.E.M – dobijete fenomenalnu fuziju kreativnosti i talenta. Imali smo prilike da ih vidimo i čujemo na ovogodišnjem EXITu i u potpunosti su opravdali očekivanja. Za sve vas koji niste iskusili deo te magične atmosfere, Amok predstavlja i više-nego-dovoljnu supstituciju. Zato otkažite sve obaveze, izlaske i distrakcije – i uživajte u  45min muzičke magije!


2. AM – Arctic Monkeys
Prvi čin – septembar mesec 2013. godine i umorni i nervozni Ja sedim u sobi i spremam ispite. E sad, svaki student će me razumeti kada kažem da je tokom tih teško dosadnih dana ispitnih rokova sve na svetu zanimljivije od knjige! E sad, najgore što može da se desi studentu je da naleti na nešto što mu toliko odvuče pažnju kao što je meni to uradio AM.
Drugi čin – Prošli ispiti, a AM ostao!  Momci iz Monkeys-a su još jednom pokazali da imaju šta da ponude svetu. Album je u potpunosti zaslužio buru pozitivne kritike koja ga je preplavila, čak je i nominovan za album godine, a rasprodati koncerti najbolji su pokazatelj da i široka publika deli mišljenje sa kritičarima.
Ja sam bio spreman da popadam ispite, a vi?


1. Fortress -Alter Bridge
I dodjosmo do kraja – a za kraj – najbolje. Još jedan od albuma koje krivim za svoje fakultetske uspehe (ili neuspehe) pojavio se sredinom septembra meseca, i istog momenta svojom energijom oduvao konkurenciju. Predvodjeni Myles Kennedy-jem koji je,svojevremeno, rame uz rame sa Slash-om zapalio Kombank arenu, momci iz AB-a su napravili jedan od najkvalitetnijih rock albuma ove godine. Pozitivne kritike prate ga od prvog dana, pesme koje su neverovatno zarazne ostaju u glavi dugo nakon svakog slušanja i zaista – rečima jednog od članova benda – ovaj album je poput 'munje koju smo uspeli da uhvatimo u flašu'.  Za sve ljubitelje tvrdjeg rock zvuka – Fortress je najtoplija preporuka!!

Danilo Krša