Izabrati najbolje muzičke uradke u 2013. godini mi pada veoma teško, jer sam većinu vremena proveo slušajući bendove od pre 20, 30, pa i 40 godina, čisto da "kupim" vreme, jer sam rođen kad sam rođen, je li... Ipak, 5 dole navedenih albuma su mi zapali za uho (i oko), neke sam čuo uživo, neke i poznajem lično, a neke ću dočekati valjda i da kroče u ovu našu državicu. Albumi su izdani pretežno u Srbiji, na nezavisnim etiketama, jer lično smatram da postoje domaći bendovi koji zaslužuju svoj prostor, dakle ne samo vorholovsku jedinicu slave - imaju autentični zvučni i vizuelni identitet koji pleni pažnju. Daleko od toga da ne pratim svoje omiljene bendove, međutim, ne želim da ispadnem instant-mesija, pa da pišem o ne znam kakvim izvođačima. Bendovi su sortirani po vremenu izlaska, a albume ne ocenjujem iz prostog razloga, jer je umetnost neprocenjiva!


Black Magik SS: Panzerwitch (EP) (Infinite Wisdom Productions, Australia) - da mi je neko pre rekao da postoji occult rock, ja ne bih ostao na slušanju Black Sabbath-a i Coven-a. Krajnje mistični Australijanci su nenadano došli, a čini se, neće brzo ni otići. Možda i zvuče kao Sabbath, zvuče i kao Doorsi na pogrešnoj brzini i tonalitetu, čak mi ni pomalo teutonska/nacistička ikonografija ne smeta, oduševili su me do krajnjih granica svojim iživljavanjem nad mračnim oblastima ljudske duše. Izgleda da koriste magnetne trake i dalje umesto softvera, ali to daje još jednu dozu mističnosti i čudnjaštva. 

Post-Materialists: Moist Rita/Glyptique (SP) (Deciviliser Records, Srbija) - ruski pandan Residentsima, to je svima jasno. Međutim, Post-Materijalisti imaju drugu priču, drugi način iskazivanja iste forme energije koju stvaraju dok džemuju, sviraju, drndaju, šta li već rade, to je jednostavno neuporedivo. Šteta što se više ploče ne režu u milionskim tiražima, ovo bi bilo pravo osveženje. Mračno, sonično, dosadnjikavo, možda običnom slušalačkom uhu, ali je zato odličan net-singl izdat na nezavisnoj i relativno svežoj net-etiketi Deciviliser Records, takoreći, bačena je koska dok ne dođu u Srbiju.

Feud: Svinjotaur (Take it or Leave it records, Srbija) - prvo što me je privuklo jeste pojava Ramireza iz Sunshine-a. Da je muzika nešto nadžanrovski, nadnacionalno, pa čak i nadčovečno, to je ono šta Feud zapravo radi. U redu, mnogi će da se lože, kako prže, kako imaju nadrkane tekstove. Imaju. Imaju i stav, što je najvažnije. Nemaju strah od cenzure, a debi album ostaje kao opomena za narednu godinu, svojim ne tako lepim pogledom na svet i na ovo naše, srpsko, kvazi-patrijarhalno/religiozno društvo. Jedino ostaje nada da ih mejnstrim neće pokvariti, da će ostati nadrkani i da neće sjebati stvar kao npr. Laibach sa novim albumom, EP-om, šta li je već, malo podsećaju na njih, doduše, ali to ne utiče na autentičnost zvučne slike koju iznose. 

Figurative Theatre: Svet će opet biti savršen Pt. 2 (Black Planet records, Srbija) - ovo nije bend, projekat u pravom smislu reči, ovo je lutajući teatar, dok im je performans glavni adut. Nišlije su nekako bile u začelju scene, ali dobro poznati u underground krugovima (ispravite me ako grešim), no ove godine su se dodatno aktivirali, pa su stigli i do Subotice, gde su napravili svirku i to kakvu! Muzički gledano, zvuče nedefinisano, nije ni suva elektronika, nije ni dehumanizacija, nije ni sirova buka, već je prosto zvuk koji tera na ples, naročito tzv. "vokal-miksevi" na dotičnom albumu. Ovog puta neću suviše pominjati dadaizam, iako je to glavna "žica" koja me je privukla kod FT-a, zapravo!

Nebo je Crveno: Zgrade i ulice (samostalno izdanje, Srbija) - nemojte mi zameriti na lokalpatriotizmu. Nebo je kolektiv koji postoji određeno vreme, polako kuvajući svoj muzički specijalitet. Album "Zgrade i Ulice" je dokaz da se trud isplati, samo ako imaš prave ljude i pravu ideju. Ono što bih istakao jeste konceptualnost (učešće drugih eminentnih subotičkih izvođača) ispred kvantiteta pesama na albumu, što će nekima izgledati kao "random" nabacane trake na albumu. To su zapravo isti ljudi, ista ideja, samo drugačije "upakovane". Baš zato što snimaju i rade na sebi polako i trezveno, zbog toga će kad-tad napraviti još veći "bum" (kratki istup na JelenTop 10 listi im je samo odmogao, po mom ličnom mišljenju), što dokazuje odličan prijem publike širom Srbije, koja ih je slušala tokom godine i koja ih neprestano sluša - dakle, tu lokalpatriotizam prestaje.

P.S. ne mogu da izostavim još neke bendove i izdanja, koje ću samo pomenuti: Nastrom - s/t; ### - Ljestve (EP); Slobodan Trkulja & Balkanopolis - Kraljevstvo Balkanopolis; Arnaut Pavle - (demo tape); Mist - (demo tape);

Desya Lovorov