Mistika banatske peščare

Neverovatna upornost i dostatno underground zaleđe stoje iza projekta NASTROM iz Kovačice. Nakon nekoliko demo snimaka, izdat je eponimični EP, koji ću vrlo lično (mal)tretirati. Čim sam video omot, znao sam da je tu prisutna neka čudnovata energija, a nisam poslušao ni tona od pesme. Veoma jasno izražena žanrovska definicija postoji za ljubitelje "običnih" informacija: industrial krautdoom - ona zapravo govori i više od toga. Ne želim to da preispitujem, ni koji su uzori u pitanju, iz razloga što je ovo izdanje jedno od retkih koje me istinski oduševilo u poslednje vreme, svojom suptilnom žestinom, odličnom ritam-mašinom i sekvencama bass gitare koje bi postidele i ozbiljnije gitariste. Kad mi se nešto istinski dopada, ne štedim reči. Svaka od pet pesama ima svoju osnovnu emociju, koju ću pokušati da vam prenesem u njihovom izvornom obliku.

1) Deliblato Sandstorm: pesma navire kao spontana stihija peščane prašine, obavija svaki ton, ona je pravo putovanje kroz usamljene predele Banata, bilo realne ili neke idilične, nestvarne. Peščana oluja na kraju popušta i priprema slušaoca na ono što sledi. Jedna od najboljih fraza na bass gitari ikada.

2) Deepest Secret: hipnotišući riff i ritam sekcija koja me je podsetila na Nirvanu (ništa pežorativno), sama atmosfera je duboko lična, sa rastrzanim gitarskim noise pasažima, koji dolaze niotkuda i nestaju, kao i reči, kojima se izražava strah bežanja od samoga sebe, koji čovek može iskusiti tokom introspekcije.

3) Dissappear in smoke: uz konstantno prizivanje Joy Division-a (ili se samo to meni čini), pri ovim lutanjima po stepskim predelima, polako se približavamo naseljenim ruralnim područjima. Ovo je pesma koja se oslanja na nestajanje, iz javnosti, kao izraženom željom za isparavanjem, stojeći u stisci kalupa problema svakodnevice. Dim se vremenom gubi, ali se i dalje oseća njegovo nekadašnje prisustvo.

4) Night Lust: Žudnja kao motiv se provlači kroz celu pesmu. Ona razgoreva, dok oči upućuju pogled kroz noćno nebo, sve do beskraja. Nokturalna atmosfera je skrivena, tajanstvena, a isprekidana fraza na kraju pušta srce da iskoči iz grudi, dok strast jenjava pri svakom otkucaju. Zvuči pomalo jezivo, ali valja isprobati u toplim letnjim noćima.

5) Sign Out: Odlazak, i to pravoverni. Pesma je zagrobno svečana, sporo intonirana, baš kako priliči zatvaranju jedne priče. Odjaviti ovaj fizički svet je svakako teška odluka, ali je ponekad preko potrebno. Prekid u pesmi bi mogao značiti okretanje novog lista, ali i dalji odlazak u ništavilo, uz zvuke plemenskog bubnjanja. Za to je potrebna volja i neka vrsta transa, dok polako bledi melodija...

To su bile kratke crte, delići onoga što sam osetio i što nanovo proživljavam pri svakom preslušavanju ovog izdanja. Žao mi je što sam propustio nastup u mom rodnom gradu (Subotici), ali sledeći put ću svakako to učiniti. Do tada slušajte Nastrom i osećajte se mistično kao nikada do sad!

Desya Lovorov