Da li ste nekada pomislili kako prolaze devojke koje su žrtve trafikinga? Da li ste nekada pomislili da su one same izabrale to?
Sjajan film ''Sestre'' koji je snimljen ove godine na veoma prigodan način prikazuje kako mlade devojke nasedaju na oglase poput onih posao u inostranstvu obezbeđen,zarada sjajna i slično.. Iza svega toga u velikom broju slučajeva stoji zamka za lakomislene... Tri puta sam gledao film i uopšte nisam nijednom uhvatio sebe kako znam šta će da se desi,naprotiv,sve mi deluje i čini mi se kao da ga gledeam prvi put.. Ne,nemam amneziju pa da sam zaboravio,jednostavno suviše jak utisak ostavlja film i cela priča... Devojke su otišle ''trbuhom za kruhom'' a dobile posao u noćnom klubu koji je samo paravan za javnu kuću. Dve rođene sestre u prvi mah su uplašene za svoje živote i zgrožene onim što tamo sreću i čime se bave,sve dok jednu od njih ne zahvata Štokholmski sindrom. Štokholmski sindrom je nastao 1973.-e godine kada su se prilikom neuspele pljačke banke taoci koji su se tu zatekli emotivno vezali za otmičare i na kasnijim suđenjima odbijali mogućnost da svedoče protiv njih, čak su ih branili u njihovom zlom činu-pljački.
Jedna od sestara se tako vezala za glavnog u tom nazovi noćnom klubu i krenula čak i protiv svoje rođene sestre,zarad čega?! Grozote koje su doživljavale dosta su realno i pažljivo prikazane. Ne radi se samo o seksualnom iskorišćavanju,već i o fizičkom i što je najgore psihičkom nasilju. Sa njima sudbinu dele još nekoliko devojaka,koje su iz istih razloga krenule u ''inostranstvo''. Priča se završava na tome da su svi protiv te organizovane kriminalne grupe,dok se samo jedna od sestara zahvaćena gore pomenutim sindromom protivi svemu što one kažu.
Ukratko sam opisao radnju filma,želeći da ukažem na sve moguće strane te priče. Ima ih zaista dosta. Ne,nisam filmski kritičar! Samo sam hteo da ukažem na tu pojavu koja se dešava možda tu negde oko nas,u našem kraju,u našem gradu,a da toga nismo uopšte svesni.
Svi treba da razmislimo o tome,naravno prethodno odgledajući film koji će nam samo dokučiti sve to,koliko je normalan život lep i vredan,a koliko želja za novcem uz mentalno izopačene ljude može da ga upropasti,u najvećem broju slučajeva jednom zauvek!

Stefan Zarić