iliti "Kompilacija Vrnjačkih rok grupa".
Dakle za sebe defintivino ne mogu reći da sam neki poznavalac prilika na kompletnoj Vrnjačkoj rok sceni. Pitanje je da li je tako nešto ikada i postojalo. Ali za ovih desetak godina koliko sam aktivno uključen u taj neki andergraund svet jasno mi je postalo da se nešto tamo ipak u kontinuitetu dešava. U svakom trenutku je u tom malom turističkom mestu postojalo par bendova. Zagrebite malo po arhivi ovog časopisa i biće vam jasno o čemu govorim.
Verovatno će svima nama čitavu misteriju Vrnjačke scene razjasniti dokumentarac koji je u najavi i koji se upravo i bavi ovom tematikom. Disk koji upravo držim u rukama deo te šire priče, jer govori o današnjem vremenu i prikazuje šta se to trenutno pod vrnjačkom zemljom dešava. Pre jedno mesec ipo dana smo prisustvovali promociji ovog diska pa biste mogli pročitati ovu obojeno-boldovano-linkovanu rečenicu ako vas interesuje da saznate nešto više o celokupnom projektu. Ako ste ipak malo manje raspoloženi,... pa čitajte dalje ovu stranu.
Elem, kao što smo gore napomenuli u podnaslovu stoji "Kompilacija Vrnjačkih rok grupa". Ovu rok odrednicu shvatite najšire moguće u samom startu jer ovde i su njoj najbliži sigurno garažni veterani vrnjačke scene Schizophrenia. Posle kraće pauze nadam se da će ovo biti i definitivan njihov povratak. Schizophrenia je inače bend koji je neka osnova Vrnjačke scene. Stale basista, je jedna od bitnijih figura jer pored benda autor je i "Pop radionice", a nekada i fanzina MaxMagnus.Pored njih tu su i Vaskrsja koji su opet okrenuti prilično drugačijem, minimalnijem zvuku (gitara, violina i vokal). Nešto što se retko svira na ovim prostorima pa može biti zanimljivo. U neku ruku njima srodni su Konan Berberin čiji je zvuk mešavina folka, roka, world music-a. Poslednje more sa druge strane više su okrenuti indi/gothic/psihodeličnom rok zvuku. Zvuk Regulatora je lagano evoluirao ka alternativnom metal zvuku dok su Bašta sljezove boje okrenuti panku i nju vejvu. O bendu Deca smo pisali i ranije i jedni su od aktivnijih i retkih koji neguju hard core zvuk u svojoj okolini. Ponovoh sviraju progresive death metal i čini mi se da su najmlađi po stažu ili su bar meni najmanje poznati.
Skontajte koliko šarenilo ovde vlada :) progresive death, new wave, gothic, acoustic, garage...
Disk je izdao Take It or Leave It i neka vam to bude mali "tease" šta vas sve čeka u dokumentarcu koji je pri kraju.
Još par tekstova o vrnjačkim bendovima možete naći ovde, ovde i ovde.