VA Pod zemljomSviđa ti se? Javi ostalima!

iliti "Kompilacija Vrnjačkih rok grupa".
Dakle za sebe defintivino ne mogu reći da sam neki poznavalac prilika na kompletnoj Vrnjačkoj rok sceni. Pitanje je da li je tako nešto ikada i postojalo. Ali za ovih desetak godina koliko sam aktivno uključen u taj neki andergraund svet jasno mi je postalo da se nešto tamo ipak u kontinuitetu dešava. U svakom trenutku je u tom malom turističkom mestu postojalo par bendova. Zagrebite malo po arhivi ovog časopisa i biće vam jasno o čemu govorim.
Verovatno će svima nama čitavu misteriju Vrnjačke scene razjasniti dokumentarac koji je u najavi i koji se upravo i bavi ovom tematikom. Disk koji upravo držim u rukama deo te šire priče, jer govori o današnjem vremenu i prikazuje šta se to trenutno pod vrnjačkom zemljom dešava. Pre jedno mesec ipo dana smo prisustvovali promociji ovog diska pa biste mogli pročitati ovu obojeno-boldovano-linkovanu rečenicu ako vas interesuje da saznate nešto više o celokupnom projektu. Ako ste ipak malo manje raspoloženi,... pa čitajte dalje ovu stranu.
Elem, kao što smo gore napomenuli u podnaslovu stoji "Kompilacija Vrnjačkih rok grupa". Ovu rok odrednicu shvatite najšire moguće u samom startu jer ovde i su njoj najbliži sigurno garažni veterani vrnjačke scene Schizophrenia. Posle kraće pauze nadam se da će ovo biti i definitivan njihov povratak. Schizophrenia je inače bend koji je neka osnova Vrnjačke scene. Stale basista, je jedna od bitnijih figura jer pored benda autor je i "Pop radionice", a nekada i fanzina MaxMagnus.Pored njih tu su i Vaskrsja koji su opet okrenuti prilično drugačijem, minimalnijem zvuku (gitara, violina i vokal). Nešto što se retko svira na ovim prostorima pa može biti zanimljivo. U neku ruku njima srodni su Konan Berberin čiji je zvuk mešavina folka, roka, world music-a. Poslednje more sa druge strane više su okrenuti indi/gothic/psihodeličnom rok zvuku. Zvuk Regulatora je lagano evoluirao ka alternativnom metal zvuku dok su Bašta sljezove boje okrenuti panku i nju vejvu. O bendu Deca smo pisali i ranije i jedni su od aktivnijih i retkih koji neguju hard core zvuk u svojoj okolini. Ponovoh sviraju progresive death metal i čini mi se da su najmlađi po stažu ili su bar meni najmanje poznati.
Skontajte koliko šarenilo ovde vlada :) progresive death, new wave, gothic, acoustic, garage...
Disk je izdao Take It or Leave It i neka vam to bude mali "tease" šta vas sve čeka u dokumentarcu koji je pri kraju.
Još par tekstova o vrnjačkim bendovima možete naći ovde, ovde i ovde.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva