VASKRSIJA, POSLEDNJE MORE, SCHIZOPHRENIA, REGULATOR, KONAN BERBERIN
Club „Podroom“, 04.06.2012, Vrnjačka Banja

Izlazak kompilacije autorskih sastava trenutno aktivnih u Vrnjačkoj Banji je zapravo deo većeg projekta koji čin rad na dokumentarnom filmu o muzičkoj sceni u ovom gradu od polovine šezdesetih do danas. Po prvi put od kada se u Vrnjačkoj Banji svira rok muzika aktivan je dovoljan broj autorskih grupa da bi ovakva kompilacija uopšte bila moguća. Ako izuzmemo veterane Schizophreniu (kako nas nazvaše na Radio Vrnjačkoj Banji u najavi koncerta) ostalih sedam učesnika na kompilaciji su grupe aktivne u par poslednjih godina. Vrlo bitnu ulogu u celoj priči ima mogućnost kućnog snimanja (Bašta Sljezove Boje) ili kombinovanja žive svirke i dosnimavanja i miksovanja na kompu (Ragulator), ali pre svega pojava prvog ozbiljnog studija za ovakvu vrstu muzike u Vrnjačkoj Banji. Iza njega stoje Aca i Tanja Milutinović (Poslednje More). U njihovom studiju je realizovana većina snimaka sa ovog diska (Vaskrsija, Poslednje More, Konan Berberin, Ponovoh i Deca). Schizophrenia je sa svoje strane priložila snimke rađene u studiju „Socijala“, kod Raduleta iz Atheist Rapa. Omot je plod zajedničkog truda Ace Milutinovića (crtež na naslovnoj strani), Feđe Paprića (dizajn) i Tanje Milutinović (koordinacija i nadgledanje celog procesa). Mastering kompilacije je odlično uradio Saša Gočanin „izvukavši“ neke tehnički slabije snimke. 

Početak večeri je pripao uvodnoj priči Ivana St. Rizingera, Saše Gočanina i dole potpisanog. Nakon desetak minuta zanimljivog besedenja koje evidentno nije bilo interesantno delu prisutnih, koji su veselo žagorili, usledila je svirka. 

Prva je nastupila Vaskrsija, tj. Tanja Milutinović u pratnji Ace Milutinovića na gitari. Kratak, ali prilično uspešan nastup. Njene pesme su spore, sanjive i solidno filmične u smislu da mogu proći kao muzika sa nekog imaginarnog soundtracka. Mešaju se tu uticaji ovdašnje etno pevanja, a ima i upliva srednjevekovne muzike. Znači, ne baš lako za definisati, ali vrlo prijatno za uši slušaoca. Na bini im se nakon tri pesme pridružuje bubnjar, Tanja se prihvata bas gitare i kreće nastup Poslednjeg Mora. Odličan ton i možda njihova najbolja svirka do sada. Pesme su spore, dominira Acin glas uz diskretne intervencije ritam sekcije. Kao što reče jedan moj poznanik sutradan, „to je neki pravoslavni gotik“. Ako ne njihova najbolja svirka, onda svakako vrlo brlizu toga. Schizophrenia je odsvirala još jednu u nizu „ovo nam je zadnja, više ne sviramo“ svirki, sa tim da ovaj put znamo da nas čeka i svirka za promociju filma. Kratak, ali efektan set, sa minimumom pauza i vrlo pokretljivim scenskim nastupom. Obe pesme sa kompilacije su odsvirane spojeno na početku. Za kraj nam se kao i prošli put u Podroomu pridružuju Regulatori koji ostaju na bini po završetku našeg seta. I ovog puta pružili odličnu i vrlo sigurnu svirku. Ovi momci i dalje vidno napreduju i svaka nova svirka nas u to uverava iznova. Počeli su su sa tvrdim alternativnim zvukom, da bi kako su pesme odmicale sve više išli u pravcu alternativnog metala. Odvirane su i pesme sa drugog dema koje se solidno uklapaju uz starije pesme. Oni su i dalje bez premca najperspektivniji vrnjački sastav. Za kraj najpijaniji i najveseliji bend večeri Konan Berberin. Kako to obično biva preteralo se sa alkoholom dok su strpljivo čekali da nastupe, pa je već nakon par pesama Ivanova gitara se vrlo nezgodno „prizemila“ i tu je bio kraj njihove svirke. Sveukupno, promocija je uspela uz prisustvo nekih stotinak ljudi, a nadam se da nas u avgustu čeka i promocija filma.
txt Stale
foto Visual Factory