Godina izlaska: 1977
Režija: Dario Argento
Scenario: Dario Argento/Daria Nicolodi
Glumci: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci...

SPOILER
Mlada Amerikanka Suzy se upisala u elitnu plesnu školu u jednom njemačkom gradiću. Došavši tamo, primjećuje uspaničenu djevojku kako bježi kroz šumu. Uskoro Suzy saznaje da škola krije stravične tajne...

RECENZIJA
Prva iz trilogije o 'Tri vještice' ( čiji je posljednji nastavak izašao prošle godine ), inspirisana knjigom 'Suspiria de profundis' od Thomasa de Quinceya, Suspiria je impresivna gotička priča sagradjena na temeljima snova, straha i ludila. Film je koncipiran poput sna, čemu najviše doprinose posebna, predivna fotografija ( film se snimao na starim Kodakovim trakama da bi se dobila posebna slika, gdje gledaoc ima osjećaj da su žive boje umočene u crnu ) i briljantan soundtrack Goblina ( vječiti Argentovi saradnici i jedan od najpoznatijih bendova koji su se specijalizovali za filmsku muziku ) koji poput kakvog vodića vodi gledaoca kroz mračne hodnike plesne škole i otkriva mu njene najdublje tajne. Izbor glumaca je bio pun pogodak, Jessica Harper je jednostavno fenomenalna u ulozi krhke, uplašene tinejđerice koja mora smoći snage da se bori protiv užasa.

Mučnih scena, kao u većini Argentovih filmova, ne fali, medju 'najgorim' je definitvno scena kada djevojka upada u zamku od bodljikave žice, te što više se pokušava izvući, to je bespomoćnija, a žica je polako komada. Argento je tu, na fazon 'muhe upletene u paukovu mrežu' napravio scenu koju nije lako zaboraviti. Sa druge strane, možda tehnički najimpresivnija scena u filmu je scena kada pas vodič napadne sljepca i pregrize mu grkljan. Muzika, micanje kamere i igranje sjenkama su stvorili takav ugodjaj da se zlo može maltene opipati, kao da je demon tu pored vas i vreba iz mraka pogodan trenutak.

Dario Argento čovjek koji je postao sinonim za giallo ( nasilni filmovi i romani u kojima se isprepliću krimi žanr, misterija i horror prigodno okićeni žutim omotima, otud naziv giallo-žut ) je 1977 snimio svoj prvi horror, kojeg mnogi kritičari smatraju i njegovim najboljim filmom do tad,, remek-djelom koji je postavio nove standarde u horror filmu koje je malo koji film i do dan danas uspio stići.

Gogi the Bastard