Psihološko zastrašivanje i glad, ogromna glad, užasna i nezasita glad za vlašću i dominacijom, podčinjavanjem i paranoja koja prati osjećanje straha (Народный комиссариат внутренних дел). To su neke od karakteristika bilo kojeg totalitarnog režima i diktatura, a N.K.V.D. su to pretočili u muziku. Muzika? Ponekad se pitam da li je ovo muzika, ili neki matematički smišljeni način zastrašivanja i utjerivanja straha u kosti.
Prvo su uzeli političke govore grandomanije i mržnje širokim narodnim masama od strane najpoznatijih diktatora skore prošlosti (Staljin, Hitler, pa i Milošević je tu), nasnimili vrlo proste muzičke dionice (industrial black), provukli kroz par efekata radi punoće zvuka, dodali sablasni vokal (po netu se govorka da je pjevač Marduk-a) i spakovali na CD. Ako uzmete sve ove pojedinačne djelove izdvojene ponaosob, dobijete jedno veliko ništa, ali kada se sve spoji, a očigledno je neko od majstorske ruke, dobijete jedno muzičko djelo koje ne ostavlja ravnodušnim. Mržnja, paranoja, skučenost, bijes i manijakalna impulsivnost koja dovodi do najgorih kriminalnih djela. U stvarnosti, itekako zastrašujuće i svakako nepoželjno. Ovdje, ipak način da se ta osjećanja seciraju i sagledaju sa distance. Svakako je bolje pretočiti u muziku nego izaći na ulice i nekome nauditi. Možda če se naći, ustvari, vjerujem da će biti onih koji će reći da ovaj album, ili ovakav muzički pravac, može da podstakne na mržnju, možda ćak i na nasilje. Ne zaboravimo da muzika nije za ništa kriva, nego ruka koja čini nezakonito djelo, ako ste dovoljno odrasli i svjesni da razumijete najjednostavnije osnove prirode, prava i ljudske psihe. Da li je Richard Wagner kriv za Hitlerova nedjela i manipulaciju njegovim muzičkim djelima?
N.K.V.D., bilo punopravni bend, ili samo projekat, su nešto što se ne smije neozbiljno uzeti u razmatranje. Bilo da je ovaj njihov projekat odraz njihove ličnosti, ili puka fascinacija nevjerovatnim stvarima koje megalomanija može da uradi, „Vlast“ je zastrašujući primjer audio minimalizma i paranoje.
Nikola Franquelli