Senium je nastao kao one-man gothic-doom projekat 2005. godine. Nakon sto su napisane prve pesme, ipak je pocela potraga za muzicarima za live nastupe. U prolece 2006. bile su zavrsene pesme za prvi demo. Posle mnogobrojinih izmena prvu postavu su cinili: Novelja Korac - gitara, vokal, Gabor Torocsik Nagy - bubanj, Zoltan Kovacs - gitara, Eleoneora Capelja - bass.
Ubrzo zatim, dolazi do prve obustave rada benda. U medjuvremenu pravac se menja vise ka death doom metalu. Novelja preuzima duznosti bassiste, a u bend dolaze gitarsti Branislav Panic i Svetozar Michin. Ova postava donosi u bend jos novije ideje. Muzika postaje jos sporije i tezi ka funeral doom vodama. Nakon nekoliko lokalnih svirki, bend 2008. ponovo obustavlja aktivan rad.
Skoro tri godine kasnije Novelja, Gabor i Branislav odlucuju da ozive Senium ali kao projekat. Zapoceto je snimanje starog materijala pre nego sto se predje na muziku koja je nastala u vreme neaktivnosti benda.
Trenutno aktivno izdanje benda je 'Remnant', demo napisan 2006. koji je snimljen 2010, i izdat za ukrajinski Depressive Illusions Records na audio kaseti. Ovo izdanje obelezilo je i gostovanje Takacs Arpada (Tales of Dark...) koji je ostao u bendu kao glavni vokal. Bend trenutno radi na snimanju jos starog materijala i pisanju novog.