Kumbara Bar (bivsi Brod) je od ove jeseni otvorila podrum (barutanu) za zive svirke. Evo jos jednog lepog mesta za zive nastupe, u gradu gde nema suvise ovakvih mesta. To je bila jedinstvena prilika da se dogodi jedna manje konvencionalna svirka. Dreddup su bili na turneji u Bugarskoj, eto sanse da posete Nis. Koncert je zakazan.
Sa stanovista nekog ko je odrastao na industrial zvuku, i ko je pratio ono sto Dreddup radi tokom protekle dekade njihovog postojanja, ovo je trebalo da bude jako znacajan dogadjaj u gradu u kome nije cesta pojava da se ovakva muzika svira uzivo. Za lokalnu podrsku Dreddup je izabrao Figurative Theatre, koji je trebalo da posluze kao najava za ovaj dogadjaj. Dreddup i Figurative theatre su stari znanci sa koncertnih podijuma i u vise navrata su delili binu sirom Srbije, te je ovo trebalo da bude jedno fino druzenje. Pred sam pocetak svirke, nije bilo preterano publike, ali su dosli ljudi spremni da uzivaju u onom cemu prisustvuju.
THIRD I
Medjutim, pred sam pocetak svirke, dogodilo se artisticki incident, umesto benda FT, na binu se pojavljuje gerila art trojka Third I i nenadano (haha NENADano - prim. N) preuzima termin namenjen elektronskoj plesnoj muzici, koja je trebalo da posluzi kao zagrevanje za zestoki Dreddup!Za jednim lap topom bio je Nenad Popovic, i generisao je bazicne zvukove fabrickih hala, postrojenja, industrijskog ambijenta sa laganim primesama udaljenih ritmova. Za drugim lap topom bio je Ivan Milosavljevic i sakriven u senci, bavio se zivim semplingom. Za vokalom je bio, kao i uvek jos jedan od gerila umetnika i performera Pedja Zivanovic. Na samom pocetku, obuceni u crne kese oblepljene trakama, i prekriveni najlonom otpoceli su svoj audio teror i teror klasicnog poimanja muzike i nacina na koji se ona interpretira. Dok su dvojica interpretatora za lap topovima generisali potpuno zivi zvuk, bez upotrebe pomagala i matrica, Pedja je valjajuci se po podu, obasjan lampama objasnjavao publici zasto je potrebno uraditi egzorcizam uspavanog duha grada, pokazao srednji prst konvencionalnoj umetnosti i mrtvoj muzici koja je postala rob novca i biznisa. Iza scene, postavljen je video bim na kome je pisalo Third I , sa slikom (logo ovog benda) bar koda iza koga se promalja glava, koja pokusava da se otrgne ropstva u okviru konzumeratorskog drustva. Sve u svemu ne preterano dug nastup, zbog kompleksnosti tematike i da bi se ostavilo prostora za glavne zvezde veceri: Dreddup! Third I su ovde jako podsetili na Throbbing Gristle, sa kojim ih mnogi porede, kada sviraju u originalnoj postavi. Vecina stvari bila je obojena Dadaizmom i anti-umetnickim pokretima sa pocetka dvadesetog veka.
dreDDup
U publici ima malo vise ljudi, svetla se gase, na videobimu pocinju da se smenjuju razliciti kadrovi, filmski odradjenog videa…vozovi, kosmos, apstrakcija, detalji sa razlicitih svirki…mnogo toga, ali jednostavno nista od toga nije bilo moguce detaljno sagledati, iz prostog razloga jer su Dreddup otpoceli svoj nastup. Jako teatralno, uz zvuke ozbiljne muzike! Krece jedinstven dozivljaj…smenjuju se veliki industrial hitovi sa ovih prostora : Not from here, Return of TV, First Blood, Invisible tears, Pain….da ne nabrajam dalje.
Moram da kazem da je ovo prvi put da gledam Dreddup u novoj postavi. Novi basista, ovog puta devojka, Aleksandra Vukosevic i na gitari Zoe (izvinjavam se jer ne znam celo ime i prezime momka). Ova postava zvuci jako kompaktno i ubedljivo. Sviraju precizno i mocno. Mikin glas razbija zidove barutane. Francov bubanj je mocno ritam sredstvo koje tutnji prostorom! Dreddup melju sve pred sobom i ostavljaju fenomenalan osecaj. Svi prisutni su iznenadjeni, svi osim nas nekolicine koji smo imali priliku da uzivamo u mnogim Dreddup vecerima i druzimo se sa bendom tokom poslednjih godina. Reklo bi se, da je ovaj koncert samo pocetak, kvalitet benda procuce se na ovim prostorima i Dreddup ce steci svoju publiku i na jugu zemlje, bas kao na severu gde su jako poznat bend. Na momente Dreddup su zvucali pribliznije Prongu, na momente Laibachu, a ipak tako svoji, ukomponovani u licnu estetiku, sa pesmama koje nose tezinu i izraziti autorski pecat. U jednom trenutku, pred kraj prosle godine bend je bio pred raspadom, tokom ove svirke shvatio sam kolika bi to steta bila. Ubedljivo i uzbudljivo objasnili su sta je industrial i kako se industrial svira! Beskompromisnost je njihovo drugo ime: Oni kazu: Hey you, monkey man, Wake up and smell the pain!!!
Publika uziva, koncert je i vise nego uspeo. Razgovaravsi sa ljudima koji su bili na koncertu, cuo sam ono sto sam i sam znao: Dreddup su odsvirali veliki koncert!!!
Eto, sad znate ko su Dreddup i kako opasno prase, sledeci put ce provod biti jos bolji, mada i ovog puta nije izostao, i svi zajedno su napustili Kumbaru u dobrom raspolozenju!
(u potpisu: DADAIST)
THIRD I pokazuje srednji prst umetnosti
drugarenje posle svirke