Od 25. do 27. juna u Prnjavoru, na Avali, održan je muzički festival Prnjavorstok, koji je naziv dobio po uzoru na čuveni Vudstok. Koncept je sličan – svirke na privatnom imanju Miloša Bakalovića, bubnjara benda Very Heavy Sars, besplatan kamp i slobodan ulaz... 
Prva dva dana nastupilo je tridesetak, uglavnom beogradskih bendova: Metak za zlikovca, Damjan od Resnika, Grešnici, Very Heavy Sars (VHS), Vox Populi, Irish Stew, Awaiting Fear, Alfa Tica, Danas svi znaju da igraju fudbal, Predgrupa meze, Kapetan Black Slager i drugi. Iako je dijapazon zastupljenih muzičkih pravaca bio dosta širok (rock, pank, metal, rege...), izbor odličnih bendova je doprineo da publika uživa u njihovim nastupima. Neću mnogo o bendovima, jer svi su imali odlične, inspirativne nastupe i ne bih posebno izdvajao nijedno ime. Zainteresovani mogu na netu pronaći dosta snimaka sa festivala.
E, sada, tu se desila i jedna nepredvidiva okolnost – vremenske prilike. Prvi dan, u petak, iako se nebo mučilo, vreme je, ipak, poslužilo organizatore, bendove i publiku. Za vreme svirke nije bilo kiše. Ali kiša pre festivala, kao i drugog dana je umnogome doprinela slabijoj posećenosti od očekivane. Mada, organizatoru se i tu treba odati priznanje. Nije dozvolio iznenađenje, pa su, na pristojnoj udaljenosti od bine, postavljeni šatori, ispod kojih je publika koja nije bila raspoložena za mokri provod mogla da prati festival. A oni hrabriji mogli su se i valjati u prnjavorskom blatu (vidi sl.), što je i podsećalo na onaj Vudstock.
Inače, samo imanje je idealno za ovu vrstu festivala. Velika prostrana livada, na sredini velika bina, pedesetak metara ispred nje, usred publike, gori vatra, sa strane, kao što napisah šatori, ispod kojih se publika mogla zagrejati uz piće i utoliti glad pljeskavicama (sve po više nego pristojnim cenama). Dakle – dobra muzika, blato, druženje, pivo... Uz besplatan kamp i ulaz, savršen zvuk, kao i ozbiljne i ljubazne organizatore, na čelu sa Milošem Bakalovićem, sve je funkcionisalo besprekorno kao švajcarski sat.
Mnogi će sa ovog festivala poneti nezaboravne uspomene (osim onog što se nije moglo predvideti – kiše). Ali, uz ovako ozbiljnu organizaciju i veću reklamu sigurno će, dogodine, Prnjavor postati značajna tačka na muzičkoj mapi Srbije.


(Slike preuzete sa facebook stranice Prnjavorstocka)
Vasa Radovanović