Od koncertno veoma bogate 2023. godine, Beograd se oprostio dostojanstveno i kvalitetno, još jednim izvrsnim događajem. Kultni engleski elektro hip hop/dens sastav Stereo MC’s održao je sinoć, 30. decembra, odličan koncert u delimično ispunjenom prostoru Hangara Luke Beograd. Četvorka predvođena pevačem Robom Birčem i di-džejem Nikom Halamom, u više od 100 minuta tačne i dinamične svirke, provela je publiku kroz set sastavljen od brojnih hitova, nastalih tokom skoro četiri decenije postojanja grupe.

Vrata Hangara se otvoriše u 20 sati, a za zagrevanje fanova bio je zadužen poznati engleski producent i DJ Daren Emerson, inače bivši član legendarnog elektro sastava Underworld. On će, inače, nastupiti na istom mestu i večeras, na dočeku Nove godine. Prostor se lagano punio, a okupljeni sporadično gibali uz elektronske zvuke sa razglasa, iščekujući poslasticu koja će uskoro uslediti.

izvor:  Stereo MC’s facebook stranica
I bi tako, tačno u 21.15 pred publiku se ukazaše Stereo MC’s. Poletni frontmen Rob Birč (Rob B) odeven u crni kombinezon zgrabi mikrofon, njegov saborac za DJ pultom Nik Halam (The Head) stade pred miksetu, a pevačica Ket Kofi zauze svoj položaj, baš kao i perkusionista Tansaj Omar. Žurka je mogla da počne. Nastup su otvorili numerom „Fade Away”, na koju se nadovezala „Everything”, a potom i „Black Gold". Pored dobrih soničnih vibracija, sa bine su slate poruke koje pozivaju na zajedništvo, mir i ljubav, a publika je uzvratila plesom, aplauzima i pevanjem, te je celokupna atmosfera bila maksimalno pozitivna.

Posle oko pola sasta svirke na red je došla i naslovna numera čuvenog albuma „Connected” iz 1992. koji ih je faktički proslavio. Masa ju je entuzijastično dočekala, a ekipa na bini se potrudila izvedba bude za pamćenje. Većinu seta činile su pesme sa ovog, trećeg izdanja grupe uz pokoji istup. Tako je, zatim, naišla „On 33” sa albuma-prvenca „33 45 77” iz daleke 1989, a ubrzo i „Elevate My Mind”, gde su vokalne sposobnosti pevačice Kofi, u refrenu, posebno došle do izražaja. Na potonjoj se popularni Rob Bi, kako glasi pevačev nadimak, popeo na obližnji zvučnik i pozvao okupljene da zajedno sa njim, horski zapevaju „I wanna go higher”. Rečeno – učinjeno, na obostrano zadovoljstvo.

Kako je nastup odmicao tako je euforija rasla, a energija ključala. To se najbolje moglo videti kada krenuli prvi tonovi hita „Step It Up”, gde nije bilo osobe koja nije mrdala u ritmu muzike za ples, filmovski rečeno. Inače, auditorijum su mahom činili nešto stariji fanovi, odnosno ljubitelji njihove muzike koji su devedesetih bili tijendžeri i slušali ih u datom trenutku, kada je grupa osvajala radio i televizijske stanice, ali i klubove širom Evrope. Tempo nije opadao, te su nanizali još i „Ground Level” i, moj adut, „Running”.

Nakratko su nestali sa bine, ali se na poziv publike rapidno vratili. Bis su otvorili numerom „Skretch”, produžili sa „Lost in Music” i „The Here & Now”, te zatvorili trakom „Place”, u originalu saradnja sa nemačkim producentom Adamom Portom. Međutim, ni to nije bio kraj jer dobre svirke nikad dosta. Na drugom bisu su izveli pesme „Deep Down & Dirty”, kada je jedna majica (kasnije suvenir) iz publike poletela ka Robu, i „Creation”.

Nešto malo pre 23 časa, navučena je zavesa na ovu izvanrednu muzičku predstavu. Britanci su scenu napustili sa osmesima na licu, a identična slika zatečena je i u masi. Uzajmni užitak, svakako. Tako je Beograd, u smiraj 2023. bio domaćin još jednog prvoklasnog događaja. A ako se naredna, po kraju prethodne godine poznaje, onda se nadamo još uzbudljivijoj 2024. U to ime - srećna Nova godina!