Beogradska četvorka Sitzpinker posle duge pauze predstavlja novi singl i video za pesmu "Ispred očiju". Video snimljen po ideji Ane Žeželj i Ane Đurović.

foto: Ilija Marjanović
Dve godine je prošlo od izlaska pesme "Mustang", a od tada do danas Sitz povremeno su svirali tu i tamo (Hali Gali koncerti, Zagreb, Novi Sad, Zdravo mladi Skoplje, Ment Ljubljana, Arsenal Fest) i radili na novim pesmama. "Ispred očiju" je prva od tih novih pesama, a početkom godine druga će se pojaviti na Hali Gali 2 kompilaciji. Uz malo sreće 2024. godina bi mogla da donese i debitantski album. Sitz nas je navikao da je svaka nova pesama korak dalje za bend u zvučnoj paleti i produkciji, "žanru" i poetici, tako da ni sa "Ispred očiju" ništa nije drugačije.

"Dugo nas nije bilo. Radili smo, i sada vam predstavljamo novi singl. Nadamo se da ćete u njemu čuti evoluciju Sitz zvuka, ali i prepoznati Sitz koji volite od ranije. Singl Ispred očiju snimljen je u našoj samostalnoj režiji, u časovima čiste kreativnosti i na mestu koje volimo.

Šta smo hteli da kažemo? Da se promene dešavaju, da ih prihvatamo i živimo. Da se u onim noćima koje menjaju svet, do pojave svetala, dešavaju novi počeci, da stara sećanja nestaju da bi napravila mesta za nova, da se život sastoji od skupljanja snage da stvorimo svoju priču.

Simbol apokalipse i rađanja novog sveta tumačite sami, u odnosu na svoja iskustva. Mi znamo šta apokalipsa i novo cveće znače za nas. Uživajte, onoliko koliko smo mi uživali dok smo stvarali Ispred očiju," kažu članovi grupe Sitzpinker.

Video za "Ispred očiju" baziran je na konceptu dve Ane, Đurović i Žeželj (Đurović režija, Žeželj DoP i kolor korekcija), a realizovan je uz pomoć brojnih prijatelja.

"Kada nam je Dunja poslala pesmu, Ana (direktorka fotografije) i ja smo se na keca složile šta nam se radi, i jako nas je radovalo da napravimo spot koji je nežan, suptilan i ličan. U celom procesu ogromnu ulogu imale su i scenografkinje Dina, Milica i Majra, kao i montažerka Marija. Meni je posebno drago što sam (napokon) imala priliku da radim spot za bend sa ženskim vokalom, ali mi je još draže što je u pitanju Sitzpinker, koje pratim od kada su kretali. Sjajan bend i sjajni drugari koji se vraćaju sa sjajnom pesmom. Slušajte i gledajte!", reči su Ane Đurović.

Bubnjar benda Andej Mladenović producirao je pesmu, a uradio je i sve tehničke stvari (snimanje, miks, master), osim što je bubanj snimljen sa Goranom Antovićem. Kao i uvek kada su Sitz u pitanju stvaranje pesme je kolektivna stvar: muzika i aranžman delo je kompletnog benda (Pavle Trifunović, Dunja Mijačić, Danilo Ilić, Andrej Mladenović), a tekst su napisali Dunja i Danilo.Sitzpinker su pre "Ispred očiju", krajnje kompleksnom dinamikom, objavili demo EP "Podlo poštovanje" (2018), pesmu "Metanoja" (2019) na Hali Gali kompilaciji, singlove "Izolacija" (2020), "Da li" (2020), "Sudan" (2021) i "Mustang" (2021). Ako budu želeli to i sebi i drugima - 2024. godina će biti njihova.