Nirvana
ove godine slavi 30 godina od izdanja svog trećeg i poslednjeg studijskog albuma, “In Utero”. Povodom 30. godišnjice albuma, izaći će novo “Super Deluxe” izdanje, koje će imati i 53 dosad neobjavljenih pesama Nirvane.

U super deluxe verziji u celosti će se naći i dva koncerta. Tako će između ostalog reizdanje imati i snimak posljednjeg Nirvaninog koncerta, koji su održali samo tri meseca pre smrti Kurta Kobejna 1994. Drugi koncert koji će se naći na reizdanju je Nirvana održala godinu dana pre u Los Anđelesu.

Osim Los Anđelesa i Sijetla, na reizdanju će se naći i šest dosad neobjavljenih izvedbi pesama uživo. Za potrebe pripremanja reizdanja bend je angažovao i nekadašnje “desne ruke” Nirvane. Tako je u pripremu reizdanja uskočio producent Džek Endino, producent Nirvaninog prvenca, “Bleach”. Kod pripremanja reizdanja učesvovali su i Stiv Albini (producent “In Utero”) kao i Bob Veston (Albinijev asistent kod produkcije albuma). U sklopu promocije reizdanja, ovih dana je izašao i videospot za “Dumb”.

Spot, opisan od strane benda kao “kvazipsihodeličan”, potpisuje ruffmercy. Engleski umetnik u svom opusu potpisuje spotove za Toma Jorka, Maka Milera, Pola Velera i druge. Za potrebe “Dumb”, ruffmercy je ručno oslikao 8-milimetarski film.


Nirvana se slično "isprsila" i pretprošle godine, kada je bend slavio 30 godina od kultnog albuma “Nevermind”. Tada je na bogatom reizdanju izašlo 70 ranije neizdanih live snimaka benda. Osim toga, bend je u sklopu godišnjice za BBC objavio i dokumentarac “When Nirvana Came to Britain”.

U dokumentarcu su učesvovali i Novoselić i Grol, koji su govorili o Nirvaninim turnejama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tamo je bend prvi put nastupio 1989. godine (poslušaj intervju ovde), a najzapamćeniji je nastup na Reading Festivalu 1992. Tamo je Kobejn, posle šuškanja o njegovom zdravstvenom stanju, na pozornicu došao u invalidskim kolicima. Nakon toga je otpevao stih iz “The Rose” Bet Midler i srušio se. Sve ostalo je – istorija.