Lenhart Tapes predstavlja drugi singl s albuma "Dens", a ovoga puta gostujuća pevačica na pesmi "Džamahirija" je Zoja Borovčanin, članica kultnog beogradskog sastava Lira Vega. "Dens" će zvanično biti objavljen 10. novembra u izdanju Glitterbeat Records.

foto: Iva Tanacković
Pesma "Džamahirija" nova je zvučna diverzija Lenharta i ekipe, a u isto vreme je omaž dab počecima i slavnom producentu Adrijanu Šervudu, ali i jugoslovenskoj pank sceni osamdesetih i beogradskom klupskom andergraundu.

Lenhart o pesmi kaže: "Inspiracija za "Džamahiriju" potekla je od stare ploče benda The Green Wings, koji su osnovali studenti iz Libije koji su došli u bivšu Jugoslaviju. Jednom sam na buvljaku našao kasetu sa "Zelenom knjigom" bivšeg libijskog lidera Gadafija (prevedena na srpskohrvatski!) i deo te knjige sam semplovao u pesmi. Zoja i ja smo s ovom pesmom hteli da odamo počast revolucionarnom konceptu Džamahirije."

Pesmu prati fascinantna kolekcija YouTube arhivskih materijala Libije sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka.

Vladimir Lenhart i njegov Lenhart Tapes alter ego predstavili su se široj publici debitantskim albumom "Duets" (Pop Depresija, septembar 2021), a dve godine kasnije svoju viziju etno-noiza koji se prepliće sa pank-industrijal zvukom čarobnjak iz Kovačice diže na najviši nivo s osam novih pesama, tri pevačice - Tijana Stanković, Svetlana Spajić (Gordan, Pjevačka družina), Zoja Borovčanin (Lira Vega) - biranim gostima i velikom ljubavlju prema muzičkom nasleđu Balkana.