Marin Lalić (BEAR STONE FESTIVAL): Uvijek kažem kako je lokacija glavni headliner, a onda dolaze svi ostali bendovi | INTERVJU



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Poslednjih nekoliko godina stoner zvuk ponovo postaje aktuelan. Sećate se onog našeg priloga „Stoner – novi retro zvuk“? Sve je više i bendova i publike. Taj talas nije zaobišao ni region. Ne samo da nam dolaze aktuelni i relevantni svetski i evropski bendovi ovog muzičkog pravca već su se javili i domaći sastavi čiji se muzički izraz može svrstati pod etiketu stoner zvuka. Tom temom smo se bavili u prilogu „Kontrasti i senke srpskog stonera“.

Sada ćemo otići do Hrvatske koja od prošle godine ima (Bear Stone) festival posvećen upravo stoner muzičkom pravcu. Imajući u vidu okolnosti i trendove, može se reći da se ovaj festival pojavio u pravom trenutku. Nakon prošlogodišnjeg – pilot izdanja koje je bilo besplatno, ovoga puta ekipa pravi veliki korak napred. Zato je sa nama danas Marin, idejni tvorac festivala koji će nam približiti čitavu priču.


Marine, Bear Stone Festival je nastao prošle godine. Možeš li nam za početak reći kada je ova ideja nastala i koliko je bilo potrebno vremena od začetka ideje do realizacije?

Ideja Bear Stone Festivala se razvijala kroz nekoliko mjeseci od kraja 2021. do početka 2022. Inicijalna ideja nakon što je koncept festivala poprimio današnji oblik, bila je da napravimo besplatni mini-festival za oko 200 posjetitelja kojime bismo predstavili cijeli koncept.

Vrlo brzo smo shvatili koliko bismo kompromisa trebali napraviti u odnosu na puni festival i da se to zapravo kosi s onime što stvarno želimo napraviti, a to je predstaviti Bear Stone Festival u njegovom najboljem svjetlu i dati priliku posjetiteljima da dođu i iz prve ruke osjete njegovo iskustvo. Tada je pala odluka da idemo napraviti besplatan puni festival koji će biti limitiran na 1.000 posjetitelja s vrhunskom produkcijom i lineupom.

Koliko je teško organizovati jedan ovakav festival i koji su problemi sa kojima se suočavate tokom organizacije?

Imam veliku sreću da sam okružen timom ljudi koji, ne samo da su najbolji u regiji u onome što rade, nego su istovremeno i veliki ljubitelji žanra. Prošlogodišnje iskustvo zajedničke suradnje je bilo fenomenalno i osjećam kao da je cijeli tim postao kao jedna velika Bear Stone obitelj. To doprinosi jako ugodnoj i opuštenoj atmosferi dok obavljamo svoje festivalske zadatke, što sam siguran da se prelijeva na izvođače i posjetitelje.

Kako ste se osećali nakon završenog nultog izdanja festivala? Kada ste shvatili da je to-to, i da će festival definitivno nastaviti da postoji?

Glavna stvar koja se istaknula je bila nevjerojatan feedback kojeg smo dobili, ne samo od posjetitelja, već i od bendova koji su tada nastupili. Upravo to mi je bila glavna potvrda da sve ovo što radimo ima smisla. Uspjeli smo postići ono što je i bio cilj, a to je da festival ima dva povezana lica: dnevno i noćno.

Atmosfera tokom trajanja festivala se prekrasno mijenjala iz opuštenog dana popraćenog improvizacijama s Jam pozornice, u noć kada su bendovi preuzimali glavnu pozornicu. Ovime dobivamo različite dojmove kroz dan od kojih svaki na svoj način doprinosi ukupnom festivalskom iskustvu.

Deo ambijenta u kome se održava festival
Sam festival se dešava na zanimljivoj lokaciji, u kanjonu reke Mrežnica. U blizini je jezero sa pet izvora vode. Čini se da je na savršenom mestu za jedan ovakav događaj i zvuk. Voleo bih da nam kažeš nešto više o tome i koliko sama lokacija doprinosi čitavom doživljaju.

Cijeli koncept festivala se od početka vrti oko lokacije. Uvijek kažem kako je lokacija glavni headliner, a onda dolaze svi ostali bendovi. Želja nam je da najveći dio ukupnog festivalskog iskustva bude upravo lokacija i da na temelju tog iskustva dobijemo povjerenje od naših posjetitelja da će uvijek biti zadovoljni s bendovima koji tamo nastupaju, iako za neke od njih možda još nisu čuli.

Bio sam na velikom broju festivala koji cijelo festivalsko iskustvo temelje isključivo na bendovima. To nije smjer u kojem želimo razvijati Bear Stone Festival. Bendovi će uvijek imati važno mjesto u ukupnom festivalskom iskustvu, ali želimo gledati na to kao na jednu od kockica ukupnog mozaika Bear Stone iskustva.

Naravno, odvijanje festivala na ovakvom mjestu zahtijeva i veliku odgovornost. Upravo zato zahtijevamo od svih posjetitelja brigu i poštovanje prema prirodi u kojoj se nalaze. Održivo organiziranje festivala je uvjet kojeg prije svega postavljamo mi kao ekipa koja ga organizira i inzistiramo da svi zajedno ostavimo lokaciju barem u istom, ako ne i u boljem stanju nego u kojem smo je zatekli.

Pre nego pređemo na glavni, festival nudi i prateći program pa bih voleo da nam kažeš nešto više o tome, šta posetioci mogu očekivati…

Na ovogodišnjoj ediciji Bear Stone Festivala posjetitelji mogu očekivati vrhunski lineup kojeg čine bendovi iz 6 zemalja čiji se žanrovi protežu od Fuzz Bluesa i Psihodeličnog Rocka do Doom Metala i Hard Rocka kojeg prekrasno utjelovljuje Monster Magnet. Sve festivalske ulaznice uključuju besplatan parking i kamping te maksimalno potičemo sve posjetitelje ukoliko su u mogućnosti da kampiraju na prostoru festivala jer vjerujemo da se na taj način ostvaruje najbolje festivalsko iskustvo. Iz tog razloga ne želimo imati dnevne ulaznice u prodaji jer čvrsto vjerujemo u zaokruženi koncept festivala koji se ne može iskusiti usputnim prolaskom kroz festival.

Dodatni element kojega ove godine uključujemo u festivalski koncept su analogne psihodelične projekcije koje radi mladi art kolektiv iz Berlina pod nazivom Sector 7G. Taj tim umjetnika koristi gotovo zaboravljene analogne tehnike i opremu kao što su stari projektori i grafoskopi u pripremi psihodeličnih projekcija koje rade “live” zbog čega su sve projekcije unikatne.

Hedlajneri ovog izdanja su Orange Goblin i Monster Magner. Koliko je bilo teško dovesti ih?

Gotovo svi bendovi koje sam kontaktirao su bili vrlo otvoreni i zainteresirani za nastup na Bear Stone Festivalu. Vjerujem da su bendovi prepoznali da se radi o festivalu sa specifičnim konceptom i pretpostavljam da veteranski bendovi s hrpom nastupa iza sebe i traže zanimljiva mjesta na kojima još nisu svirali. Ben, pjevač Orange Goblina je ujedno i vlasnik booking agencije i radi kao booking agent za svoje bendove. S njim sam komunicirao dolazak benda Mother Vulture koji su nas oduševili prošle godine, tako da je Ben već bio upoznat s festivalskim konceptom i nije nam trebalo dugo da dogovorimo nastup Orange Goblina za ovu godinu.

Monster Magnet je bend koji ima moje neizmjerno poštovanje zbog silnog utjecaja kojeg su imali na ovu scenu tokom brojnih godina svog postojanja. Bio sam vrlo optimističan kada sam ih kontaktirao jer nisam očekivao da ćemo ih uspjeti dobiti za našu prvu službenu ediciju festivala, ali im se toliko svidio koncept Bear Stone Festivala da su produžili turneju kako bi mogli nastupiti. Mislim da ću uokviriti taj email. [smeh]

Kako inače birate bendove koji će nastupiti na vašem festivalu?

Biram bendove isključivo na temelju osjećaja kako će se uklopiti u koncept festivala. Gledam na ovaj žanr kao na široki spektar raznovrsnih podžanrova i želim da svaki bend festivalskog lineupa doda nešto svoje u ukupnom festivalskom iskustvu. Isto tako ne želim ponavljati bendove koji se inače ponavljaju na drugim poznatim festivalima ovog žanra, tako da uvijek nastojim izaći iz uobičajenog “okvira” scene.

Kako vidite regionalnu stoner scenu i koga biste od regionalnih pa i svetskih bendova voleli da vidite na nekom od narednih izdanja?

Jako sam iznenađem brojem bendova koji su nam se javili u proteklih godinu dana. Iako nigdje nismo objavili službene prijave za nastup na festivalu, dobili smo gotovo 400 prijava od kojih je nešto manje od polovice iz regije. To je prekrasno za vidjeti jer nam je velika želja doprinijeti razvoju mladih bendova. Kao što sam ranije rekao, ukupnim konceptom festivala želimo dobiti povjerenje naših posjetitelja da će bendovi koji će nastupiti na Bear Stone Festivalu biti odlični, iako možda nisu čuli za njih ranije.

Već sada imamo velike planove za sljedeću godinu i siguran sam da će svi posjetitelji biti vrlo zadovoljni.

Pošto se bližimo lagano kraju ovog razgovora, postoji li nešto što nismo pomenuli u ovom razgovoru a misliš da je bitno pomenuti?

Želio bih spomenuti budući smjer u kojem ćemo razvijati Bear Stone Festival kao poticatelja aktivnosti u ovom žanru ne samo za ekipu ispred, već i iza pozornice. Colour Haze Warm-Up Party kojeg smo organizirali u Klubu Močvara u Zagrebu sredinom travnja nas je oduševio, i sljedeće godine planiramo malo aktivnije ući u promociju koncerata bendova Bear Stone žanra koji ne bi bili dostupni tijekom festivalskih datuma. Isto tako želimo potaknuti razvoj scene kroz razne radionice specifičnih vještina koje se koriste iza kulisa kao što su psihodelične projekcije i oblikovanje zvuka. Ne planiramo se zaustaviti samo na festivalu.

Za kraj, ostavljam ti priliku da još jednom pozoveš čitaoce i kažeš šta sve mogu da očekuju na ovom izdanju Bear Stone Festivala, zašto bi Bear Stone mogao biti jedinstveno i neobično iskustvo?

Čista priroda, smaragdna rijeka Mrežnica, kampiranje pod zvijezdama, vrhunski bendovi iz širokog spektra psihodeličnih žanrova, jedinstvena pozornica s još jedinstvenijim psihodeličnim projekcijama, dnevni SVIRAJ!JAM program i Space Rock DJ-i kao afterparty, odlično pivo i odlična hrana. Vidimo se 7. i 8. sprnja kod Donjeg Primišlja pored Slunja.

Vidimo se...
sa Marinom razgovarao Nenad
fotografije preuzete sa zvanične stranice festivala



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva