Spadam u generaciju SFRJ omladine koja je imala priliku da redovno i za male pare ima pristup velikom broju stripova koja su tada izlazila na tržište. Izbor je zaista bio velik: Zlatna serija, Lunov Magnus Strip, Alan Ford, Stripoteka, Eks, Biser strip, Strip 81, Laser, Gigant, itd… Ali su Zlatna serija i Lunov magnus strip edicije bile sinonimi za “stripove” ili “crtane romane”, piše Saša Đorđević u svom tekstu za Mega blog.


Naleteo sam na podatke da je Zlatna serija pokrenuta 15. januara a Lunov magnus strip 19 aprila 1968 godine. Na žalost, ova izdanja su nestala zajedno sa državom u kojima su izlazila, 1993 godine. Zlatna serija je bila dogurala do broja 1103 a Lunov Magnus Strip do broja 997 a sve to u izdanju Dnevnika iz Novog Sada. Među junacima koju su se pojavljivali su bili Zagor, Tex Viler, komandant Mark, Veliki Blek, Mister No, kapetan Miki, Kit Teler, Ken Parker, Karabina Slim, Tim i Dasti, Bil Adams, Kočiz, Met Meriot, traper Keri, Roki Džo… Neki nam od ovih junaka i dan danas prave društvo zahvaljujući naporima strip izdavača država EX Jugoslavije (Veseli četvrtak, Ludens,…).

Naleteh na internetu na prve brojeve Zlatne serije za online čitanje. U ovom članku vam predstavljam prvi broj ove edicije (koji je koštao 2 dinara) a čast da pokrene ovu slavnu seriju stripova su imali Bili Mek Gregor (pričom “4 obračuna”) i Tex Viler (pričom “Sudija Kolt”) u svesci naslovljenoj “4 obračuna”. U nastavku članka pročitajte online ovu epizodu sačuvanu od zaborava. Stariji će se podsetiti starih stripova a mlađi će možda kritikovati crtež, ali evo prilike da vide šta su im tate čitale 😉


Nikada se nisam zanimao za to koji je junak bio objavljen u prvom broju Lunov Magnus Stripa daleke 1968 godine. Zapanjio sam se činjenicom da je to bio… Teks Viler, kao i u Zlatnoj seriji! Čak je i Zagor bio objavljivan u izdanju LMS stripova?! To zaista nisam znao.

Pao mi je šaka virtuelni primerak ovog retkog papirnatog izdanja i naravno odmah sam ga prelistao. Nemojte zameriti na kvaliteti skena jer ipak se radi o stripu koji se star 45 godina ali je ipak čitljivo u punom ekranu. Zanimljiva je i sam forma LMS izdanja, od koja se nakon pet brojeva ipak odustalo, od formata “svaštare” na 132 strane. Naime, videćete i sami u nastavku, sveska je sačinjena od još 4 stripa (pored Teksa Vilera), jedne epizode pisanog romana Lun Kralj Ponoći (koja se čita uporedo sa Teksom Vilerom), viceva i karikatura, pa čak i ukrštenih reči na zadnjoj strani stripa!

Prva četiri broja LMS stripova su koštala 5 dinara, a ko što rekoh od petog broja su odustali od ovog koncepta i počeli da objavljuju po jednu strip epizodu (na manjem broju strana) po ceni od 3 dinara. Nadam se da će i među vama, poput mene, biti onih koji če otkriti ovaj raritet a oni koji su (malo) stariji od mene se rado podsetiti ovog stripa i nekih vremena. Prijatno čitanje!