U poslednje vreme jedan podžanr rock muzike sve više zaokuplja moju pažnju i sve češće slušam grupe koje muzički kritičari nazivaju imenom – Stoner Rock.

Stoned Jesus
Stoner rock ili stoner metal je muzički podžanr koji kombinuje elemente hevi metala, psihodeličnog roka, garažnog roka, bluza i doom metala. Neki ovu vrstu muzike nazivaju i desert rock. U stoner rocku preovladava spor do srednji tempo sa uglavnom distorziranom gitarom i dominantnim basom. Vokali su najčešće melodični i čisti, a produkcija retro i ponekad namerno “prljava”. Kumovi Stoner scene su svakako Kyuss, ali ne manje bitni su Fu Manchu, Sleep, Monster Magnet i nezaobilazni Clutch. Karma 2 Burn je u svakom slučaju vredna pomena kao pioniri svega toga. Brant Bjork je posle rada sa Kyuss i Fu Manchu krenuo svoj projekat, ali ovog puta kao gitarista i pevač, dok je u prethodnim bendovima svirao bubnjeve, i on je definitivno jedna od ikona u Desert/Stoner svetu. Ne spominjem Queens Of The Stone Age pošto je to ta komercijalnija strana Josh Homme-a (i Eagles Of Death Metal takodje spadaju u taj koš, više su indie i alternative). Ipak, da budemo iskreni, pravi pioniri stoner zvuka su Black Sabbath, Blue Cheer, Cream, Jimi Hendrix pa čak donekle i MC5 i Led Zeppelin i Budgie.

Jedan od važnijih bendova za oblikovanje ovakvog zvuka je manje poznati Sir Lord Baltimoore koje čak zovu i “Godfathers of Stoner Rock“.

Ja bih još tu ubrojao i grupe koje su delovale u sedamdesetim godinama (neke postoje i dan-danas) kao što su Hawkwind, Blue Oyster Cult i Leaf Hound sa albumom “Growers of mushroom“. Neke naznake ovog zvuka nalazili smo i kod punk bendova kao što su Black Flag. Swans sa svojim eksperimentalnim psihodeličnim zvukom takođe su dali svoj doprinos u oblikovanju stonera, a nezaobilazni su i Melvins, Mudhoney i Flipper koje trpaju i u pra-grunge pokret. Cathedral i Fudge Tunnel su predstavnici britanskog zvuka kada su pioniri stonera u pitanju, a ja nikako ne bih odbacio ni Justina Broadricka i njegov Godflesh koji je važio za industrial band, ali je koketirao i sa post punkom i doom metalom, važnim elementima za početak stoner zvuka. Ako hoćete pobliže da se upoznate sa stonerom obavezno preslušajte Spirit Caravan (Scot Weinrich-Wino, Ex Obsessed, Ex Saint Vitus) i njihov prvenac iz 1999, koji, malo je reći – ubija.

Nešto pre svih njih su krenuli Yawning Man, meni lično malo dosadni, ali važe kao inspiracija za Kyuss i druge, Mario Lalli je definitivno veliko ime na Stoner sceni. Obavezno treba pomenuti i argentinski Los Natas ciji prvenac “Delmar” važi za jedan od parametara u Stoneru.

Greenleaf
U Evropi se stvorila jedinstvena Stoner scena koja pokriva u stvari ceo Retro Rock, mnogi bendovi su se malo dalje razvili od tog reduciranog Desert zvuka, ali se sve to guralo u Stoner fijoku. Najveća frakcija je skandinavska sa bendovima kao Dozer, Greenleaf (čiji Revolution Rock iz 2001 predstavlja jedno od najbitnijih izdanja na sceni), Truckfighters, Siena Root posebno, Stg.Orange, Magnified Eye, Witchcraft, nekako više metalizirani Spiritual Beggars, Lowrider, The Mushroom River Band itd. Naravno, nemački Colour Haze (Heavy Psych) koji je jedan od najbitnijih bendova scene uopšte, i gitarista Stefan Koglek ima svoju produkcijsku kucu Elektrohasch Records (rade sa analognom opremom), onda My Sleeping Karma, Rotor, neverovatni Samsara Blues Experiment itd. Naravno, nezaobilazni belgijski bend Hypnos 69, koji isto nema veze sa klasičnim stonerom, ali su bili deo toga kao bend koji je počeo sa retro rock zvukom, da bi kasnije otišao u pravcu progresivnog heavypsych rocka. Treba pomenuti i holandski Orange Sunshine koji su svirali neki Garage/Acid Rock, definitivno važniji među bendovima tog prvog talasa u Evropi. Ima još gomila bendova koja se pojavila kasnije po celom kontinentu. Engleski Josiah bi trebalo pomenuti, to je bend koji me je oduvao live.

Crowbar 2016.
Nešto ekstremniji bendovi koji delimično pokrivaju stoner scenu a sviraju nešto što nazivaju sludge metal od kojih su obavezna lektira Crowbar, Earth, Corossion Of Conformity, Neurosis i Eyehategod, od nove generacije bendova pod obavezno Baroness, Kylesa i Weedeater kao i mnogi, mnogi drugi.

Electric Wizard, Heads (UK), Fatso Jetson i Snail su među prvima mešali psihodeliju i stoner zvuk a sada tu tradiciju uspešno nastavljaju bendovi kao što su Wo Fat, Mars Red Sky, All Them Witches i Radio Moscow koji imaju i elemenata bluza u svom zvuku.

Od klasičnih doom bendova koji su krenuli kao Sabbath obožavaoci da bi sada postali ravnopravni deo stoner scene pomenuo bih Orange Goblin, Trouble, Sheavy, Saint Vitus, Count Raven i drugi.

Da ne bih previše širio priču, reći ću samo da se stoner zvuk toliko razgranao da sada pod tim pojmom možete naći nekoliko stotina pa i hiljada bendova koji aktivno svira, snima albume, koncertno nastupa širom sveta a uglavnom predstavlja bazični rokenrol uz elemente bluza sastavljen od gitare, basa i bubnjeva. Ako ima i klavijatura, one uglavnom imaju retro zvuk i neretko oponašaju zvuk Hammond orgulja.

Stoner nije komercijalna muzika, ali postoji široka baza fanova i oni su uglavnom vrlo odani i neretko su fanatični kolekcionari diskova, ploča (sve više, stoner je prilično zaslužan za preporod vinila), majica i ostalog merchandise-a, a redovno posećuju i koncerte svojih omiljenih grupa.

Neki od bendova koji su moji lični favoriti, a nisu dosad pomenuti u tekstu su i Jesus Volt, Gravelroad, ukrajinski Stoned Jesus, Graveyard, Horisont, Francine, Mustasch, Amigo i drugi.

Owl Oxidant
Na ovim prostorima takođe postoji nekoliko grupa koji neguju ovakav zvuk, a ja bih vam ovom prilikom ukazao samo na neke od njih, koji svojim kvalitetom odkaču od ostalih.to bi, po mom mišljenju bili: Tona (NS), verovatno pioniri ovakvog zvuka kod nas, Consecration (BGD), koji i jeste i nije stoner, ali dobrim delom svoje karijere jeste spadao u taj koš, Superhammer (Inđija), izvanredan bend iz Srema, Owl Oxidant iz Ćuprije, više psychedelic nego stoner, Burning Leaf (Pirot), odličan sludge sa “južne pruge”. Kod komšija Hrvata ta scena je još jača i kad pomenete bendove kao što su Coyones, She Loves Pablo, Dead Bubble Thing, Killed A Fox, Stonebride, Umor i mnogi drugi pođe vam voda na usta. U Bosni i Hercegovini delaju Cacafuego i Vas Legas, a u Podgorici, Crna Gora radi psihodelični stoner rock trio Emily Rose i oni koji su ih gledali užio kažu da nimalo ne zaostaju za evropskim bendovima.

Ako za sebe kažete da ste roker a dosad niste mnogo imali kontakata sa stonerom, moj vam je savet – probajte, nećete se pokajati!

_____
Hvala Siniši Svirčevu na savetima, inspiraciji i delu teksta.

Zoran Popnovakov