Consecration je bend osnovan 2000. godine u Beogradu. Postava se tokom godina često menjala sve dok se bend nije konačno formirao u današnjoj postavi.
“.avi” je kako na domaćem terenu i ex-yu prostoru, tako i u inostranstvu pobrao sjajne kritike i proglašen je za jedan od najboljih i najvažnijih albuma u regionu u poslednjih nekoliko godina.
Consecration su šest godina radili na svom debi albumu “aux” pa su ga, nezadovoljni nedostatkom interesa lokalnih izdavačkih kuća, 13. maja 2008. godine ponudili zajedno s albumom “2nd April 2008” (snimljenim uživo, s pet novih pesama) kao besplatan download, što je ubrzo za sobom povuklo mnogobrojne pozitivne recenzije, kako stranih tako i domaćih kritičara.
Muzika koju bend stvara podložna je stalnim promenama. Dok su na “aux” najviše uticale grupe poput Opetha, Katatonije, Anatheme, Slowdivea i Neurosisa, bend je svoju zvučnu sliku proširio na live albumu gde se kao uticaji najviše čuju bendovi kao što su Isis, Fennesz, Monolake, Kyuss, King Crimson, Tool, Godspeed You! Black Emperor i Sigur Rós, koji je dalje nastavio da se razvija u Pink Floyd, Radiohead, Portishead, Queens Of The Stone Age i The Cure pravcima.
Najveća snaga Consecrationa leži u njihovim nastupima i količini energije koju na njima prenose. Snimajući svoj drugi album “.avi”, bend je proširio taj pristup koristeći “je’n, dva, tri, snimaj!” metod kako bi završni snimak dobio koncertni prizvuk što je više moguće.
Snimljen u roku od šest i miksan u narednih desetak dana u studiju Underground tokom januara i februara 2009. godine, “.avi” sadrži studijske verzije pesama s live albuma “2nd April 2008”, koji je objavio zagrebački Geenger Records 29. marta 2010.
Consecration je u toku svog dosadašnjeg delovanja nastupao u brojnim klubovima u regiji, kao i na nekoliko velikih festivala u Srbiji, od kojih su najpoznatiji FENODOM festival na kom su svirali kao glavni bend, zatim tri puta na EXIT festivalu, kao i na festivalima ARF i Naša Stvar Open Air. Vredi istaknuti i to da su otvarali veće koncerte za bendove kao što su Block Out, Cathedral, The Ocean ili Knut, i delili binu sa bendovima kao sto su Monno, Hesus Attor, Chang Ffos, Charon ili To/Die/For.