Najhrabriji roman Džeka Keruaka „Big Sur“Sviđa ti se? Javi ostalima!

Džek Keruak je, stekavši veliku slavu nakon objavljivanja romana „Na putu“, bio na ivici nervnog sloma, pa je rešio da se povuče u kolibu u Big Suru na obali Kalifornije. Ravnodušan prema onome što mu su mu ogromna zemlja i njena divlja priroda imale da ponude, pribegao je ponovo svom omiljenom demonu – alkoholu.

Keruakov stilski najzreliji roman „Big Sur“ u kojem se njegov književni alter ego Džek Diluz bori sa sumnjom, alkoholom i željom za samouništenjem, njegovo je najličnije i najiskrenije delo. To je ujedno i portret čitave jedne generacije u američkoj kulturi druge polovine 20. veka.

Kako su prolazile godine, kako se Keruakovo iskustvo menjalo, tako se menjao i njegov slobodan stil. Na početku drzak, raspojasan, bezobziran, frenetičan, s vremenom postaje poetičan, autorefleksivan, izuzetno slikovit i asocijativan odraz veoma ličnih doživljaja sveta, njegove lepote i sopstvenog bola. Ovaj roman u potpunosti odražava piščevo unutrašnje i književno sazrevanje.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva