Šesto ukazanje, poznati makedonski Mizar, premijerno je imao u decembru 2022. pred beogradskom publikom (odakle smo i izveštavali), gde je sjajnim koncertom u Domu omladine na najbolji način predstavilo aktuelni album “Večna praznina”.

foto: Aleksandra Ignjatović
Nebesna tišina” je poslednji singl sa pomenutog izdanja. Prema rečima Gorazda Čapovskog (osnivača benda) pesma je inspirisana numerom “Midnight Summer Dream” The Stranglersa, “jednog od najboljih bendova popularne muzike“.

Tekstualno-vokalnu dimenziju besprekorno je izneo duboki bariton Zorana Tortevskog, pevača koji vizantijsko pojanje moćno i upečatljivo uklapa u Mizarovo stvaralaštvo.

Nebesna tišina” poslednja je na albumu, i zaista moćno zatvara krug, čemu svedoče i reči kritičara Marinka Krmpotića (Novi list): Za sam kraj Mizar čuva “Nebesnu tišinu”, divnu pesmu smirenja, još jedno putovanje u nematerijalno, astralno i eterično.

Tokom više od četiri decenije rada, jedina konstanta benda je njegov osnivač – Gorazd Čapovski, a zajedno sa sadašnjom, savršeno usklađenom postavom u sastavu Zoran Tortevski (vokal), Pece Kitanoski (bas), Aleksandar Ristovski Princ (električna gitara) i Georgi Božikov (bubnjevi), Mizar je pokazao da je njegovo stvaralačko vrelo još puno i da se njihove materijale i te kako isplati čekati.