Depeche Mode, foto: Anton Corbijn
Zagonetna globalna kampanja koja je na društvenim mrežama Depeche Mode-a počela 26. januara, najavila je novu muziku i zaista izazvala veliku zainteresovanost fanova grupe širom sveta. Od jesenas, kada je najavljena svetska turneja, krenula su nagađanja kada će izaći novi singl, čiji naslov je već dugo poznat fanovima.

Naslovna strana omota na kojoj su predstavljena anđeoska krila napravljena od cveća bila je udarni deo kampanje po mnogim svetskim metropolama, pa su se fanovi utrkivali ko će pre da pošalje sliku kampanje iz svog grada.

“Ghost Again”, pesma za koju kritičari već sada kažu da je jedan od najkomercijalnijih hitova benda u poslednjih nekoliko godina, noseći je singl albuma “Memento Mori” koji je 15. studijski album benda. Zanimljivo je da je u svojstvu promocije kreiran i Memento Mori bot koji se ponaša kao svemoćni glas koji je glavni izvor novosti i svežih informacija vezanih za album.

“Ghost again” će se pojaviti u standardnoj verziji koja se nalazi na budućem albumu, kao i dve radio edit verzije, nemenjene radio stanicama.


“Memento Mori” je prvi album na kome boje Depeche Mode predstavljaju samo dva originalna člana, budući da je prošle godine prerano preminuo Endrju “Fletch” Flečer.

Album je nastajao u vreme pandemije, pa je i tematski dosta vezan za taj period. Snimljen je u studijima Electric Ladyboy (Santa Barbara), Shangri La (Malibu), dok je miks rađen u Londonu u studiju Zona, a producenti su Džejms Ford i Marta Saloni. Album sadrži 12 pesama, koje pokazuju ogroman raspon raspoloženja i višeslojnih melodija, od njegovog zlosutnog otvaranja do konačnog razrešenja, krećući se od paranoje preko opsesije do katarze i radosti, pogađajući bezbroj tačaka između.

Kao i do sada, umetnički dizajn vezan za album i čitavu kampanju, kao i scenografija pozornice na budućoj svetskoj turneji, delo su dugogodišnjeg saradnika i prijatelja benda, Antona Korbijna.