Ne, ne, ne, nije ovo novi album Ramba Amadeusa, ali zato jeste next greatest thing, i to velikim slovima NEXT GREATEST THING! Narode, braćo i sestre, omladino i omladinke, tata Rambo se nakon više od trideset godina decembarskog mjeseca 2022. godine odlučio da posljednji album objavi na vinilu, staroj dobroj ploči sa bužom da se vrti na pločetofonu. Vinjil je izdao preko Beogradske firme Diskomunizam.


O albumu sam već pisao. Iako je bio krnji tekst, svako ko prati čovjeka zna vrlo dobro što dobija, a ovog puta, usuđujem se reći, dobijamo jedan vrlo profesionalno i sa mnogo ljubavi uobličen paket i album u fizičkom obliku koji oduzima dah. Iako su pjesme sve već odavno poznate, faktor iznenađenja nije niti malo izostao, o ne, ne nimalo. Počnimo od omota kojega je radio Dubravko Mataković i napravio je jedno malo strip remek djelo. Vi stariji ćete se prisjetiti starih albuma (npr. benda Iron Maiden) koji su vrvili od vizuelnih sitnica i detalja koji su uveseljavali svakog slušaoca. Mataković se vodio tom logikom i osmislio omot upravo pun tih detalja koji oslikavaju pjesme sa albuma (i vječna Rambova interesovanja) koje čovjek može stalno da okom prelazi i da se nikada ne umori. Tu su još svi tekstovi i izdvojeni spisak muzikanata.

Drugi vrlo prijatan detalj je zvuk brodske sirene između svake pjesme. Faktički, pjesme su sve spojene ovim zvukom, nema pauze između njih i meni je to detalj koji širi osmjeh na licu. Stvara se utisak još kompaktnije cjeline. Hmmm, kompaktna smo mi cjelina... elem...

Za kraj možda i najvažniji detalj - audio snimak pjesama je vrhunski prenesen na vinil. Basevi su puni i topli a visoki tonovi se vrlo jasno čuju dok je zvuk same ploče sveden na apsolutni minimum. Uz malo brige i opreza, ploča će svoje audio karakteristike zadržati dugo vremena. Ovo je detalj koji će audiofili cijeniti jer danas možete naići na (nove) vinile, a da zvuče kao da su krave brusilicom rezale ploču. Auuuh, i mene su sa par izdanja lijepo zavrnuli i onda je ovaj album ogroman užitak slušati – ooogroman užitak-

Eto, Djed Rambo Amadeus Mraz nam je za novu godinu pripremio najbolji i najljepši mogući poklon i ja sam mu vječno zahvalan. Obavezno pišite na novakovicluka84@gmail.com i uzmite vašu kopiju jer, em je fantastično izdanje, em će biti kolekcionarska vrijednost. Ono prvo je mnogo važnije. Srećna i berićetna nova godina svima i vrtite Ramba danonoćno.

Nikola Franquelli